"Κουβάρι" με τις συνταγογραφήσεις στην Ειδική Αγωγή | xronos.gr
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΑΔΑΑ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

"Κουβάρι" με τις συνταγογραφήσεις στην Ειδική Αγωγή

19/03/19 - 10:00
2342353246-75.jpg

Αγανακτούν από την κατάσταση οι γονείς αναφορικά με τις συνεδρίες λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών

Δικαίως αγανακτισμένοι είναι οι γονείς παιδιών Ειδικής Αγωγής. Στη Ροδόπη και πανελλαδικά καταγράφεται ένα μεγάλο μπλέξιμο αναφορικά με τις συνταγογραφήσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 

Ο σύλλογος ΔΑΔΑΑ ν. Ροδόπης, κατόπιν σχετικής απόφασης, πραγματοποιεί μία σειρά παραστάσεων ενημέρωσης προς όλους τους εμπλεκόμενους με την Ειδική Αγωγή φορείς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επαφές με πολιτικούς της περιοχής κι όχι μόνο, όπου εκπρόσωποι του συλλόγου ΔΑΔΑΑ καταθέτουν σχετικό φάκελο με αναλυτικό υπόμνημα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν, σχετικό ψήφισμα, αλλά και τις δράσεις τους.

Σειρά ενημερώσεων στην καρδιά ου ζητήματος
Η αρχή των ενημερώσεων έγινε την Παρασκευή 15/3 στην Ξάνθη. Εκεί, ο πρόεδρος του συλλόγου ΔΑΔΑΑ Βαγγέλης Λαφτσής ήρθε σε τετ-α-τετ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο παρέδωσε τον σχετικό φάκελο. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, αλλά αυτό θα φανεί - εάν εκλεγεί - μετεκλογιικά.

Κληθείς από τον "Χ" να συνοψίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με την Ειδική Αγωγή, ο Βαγγέλης Λαφτσής είπε: "Δεν πληρώνονται οι συνεδρίες λογοθεραπειών και εργοθεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ. Είναι σε ένα μεταίχμιο η κατάσταση. 

Οι καινούργιες βεβαιώσεις για να παρθούν - ενώ μέχρι τώρα τις έπαιρναν από έναν ψυχίατρο - πλέον χρειάζονται χαρτιά από ψυχίατρο, παιδίατρο, ΩΡΛ, αναπτυξιολόγο, αλλά και πάλι δεν πληρώνονται, γιατί πρέπει οι λογοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές να κάνουν σύμβαση με το ελληνικό κράτος". Κατόπιν ο συμβεβλημένος φέρεται ότι θα στέλνει μόνος του τα χαρτιά στον ΕΟΠΥΥ, για να πληρωθεί. 

Ο πρόεδρος μίλησε σχηματικά για ένα "κουβάρι", το οποίο καλούνται να λύσουν οι γονείς και, άρα, υπάρχει "μεγάλο πρόβλημα" για όλους τους δικαιούχους, το οποίο καλούνται να λύσουν οι αρμόδιοι.

Η σημαντική εξήγηση του αντιπροέδρουτου ΕΟΠΥΥ
Αναφοράς χρήζει, ασφαλώς, και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, ο οποίος απέστειλε απάντηση στο eleftheriaonline.gr, σχετικά με το δημοσίευμά του με θέμα "Γονείς και θεραπευτές συζήτησαν για το νέο κανονισμό του
ΕΟΠΥΥ: Σοβαρά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή". Ο κος Γεωργακόπουλος στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Αν απαιτηθούν από τον ΕΟΠΥΥ παραπάνω παροχές για την Ειδική Αγωγή, τεκμηριωμένες ιατρικά, ο ΕΟΠΥΥ θα τις αποζημιώσει. 

Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής είναι ο μοναδικός που ως τώρα δεν είχε νομοθετημένες τις προδιαγραφές των χώρων άσκησης των ειδικών θεραπειών κι αυτό έγινε για πρώτη φορά με την πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) που όρισε τις προδιαγραφές των χώρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των συλλόγων των ειδικών θεραπευτών. Δεν είναι αληθές ότι δεν μπορεί κάθε δικαιούχος να επιλέξει τον θεραπευτή του, διότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν παρεμβαίνει σε αυτό το θέμα, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μητρώο πιστοποιημένων/αδειοδοτημένων θεραπευτών".

Όπως κι αν έχει οι γονείς τελούν ακόμη σε αβεβαιότητα αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ και όλοι οι αρμόδιοι καλούνται να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση, προς όφελος των παιδιών του τόπου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr