Κτηματολόγιο: Έρχεται η σειρά της Ροδόπης | xronos.gr
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟ

Κτηματολόγιο: Έρχεται η σειρά της Ροδόπης

20/11/18 - 10:00

Η έκταση υπολογίζεται στο 63%, ενώ αναφορικά με τα δικαιώματα το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο, διότι πρόκειται για αγροτικές περιοχές και μικρές ιδιοκτησίες

Πρεμιέρα για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης έκανε χθες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάλυμνος και Κάρπαθος), με τη σκυτάλη να δίνεται περίπου στα τέλη Δεκεμβρίου σε Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, ενώ αμέσως μετά θα συνεχιστεί σε άλλες 30 Περιφερειακές Ενότητες. Σειρά λοιπόν παίρνουν αγροτικές περιοχές και οικισμοί σε: Δράμα, Ξάνθη, Θάσο, Ροδόπη, Πιερία, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Ιωάννινα, Μαγνησία, Βοιωτία, Φωκίδα, Σκόπελο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Κεφαλλονιά, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Βίλια, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Κρήτη (Λασίθι) και Π.Ε. Εύβοιας. 


Η τελευταία γενιά κτηματογράφησης σε αριθμούς
Η τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) περιλαμβάνει 57 περιφερειακές ενότητες, 204 καλλικρατικούς δήμους, 5.342 ΟΤΑ, 83,5 εκατ. στρέμματα (63% έκτασης χώρας), 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών (43% από τα 39 εκατ. της χώρας), εκ των οποίων τα 6,2 εκατ. δικαιώματα σε αστικές περιοχές και τα 10,3 εκατ. δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 465 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020. Το ΚΤΙΜΑ 16 αφορά αγροτικές περιοχές (ποσοστό περίπου 36%), αστικές περιοχές (ποσοστό περίπου 4%), μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κλπ), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους καθώς και όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες της Ελλάδας.

Ένα μεγάλο έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός σύντομου χρόνου, είναι αυτό του Κτηματολογίου που αφορά και στη Ροδόπη. Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης μας πληροφορεί για τις λεπτομέρειες του έργου "το έργο είναι πολύ μεγάλο και είναι πολύ αισιόδοξη η προοπτική να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος. Είναι πολύ μικρές οι προθεσμίες με αποτέλεσμα να είναι επισφαλές το αποτέλεσμα". Βέβαια προσθέτει "από τις προηγούμενες φάσεις έχουν αποκτήσει εμπειρία και ενδεχομένως τα κακώς κείμενα να τα έχουν βελτιώσει. Ωστόσο είναι πολύ μικρός ο χρόνος, ο οποίος διατίθεται για να ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου. Όσον αφορά στην έκταση την υπολογίζουμε γύρω στο 63%, ενώ όσον αφορά τα δικαιώματα το ποσοστό που έχει απομείνει είναι ακόμα μεγαλύτερο, διότι αναφερόμαστε σε αγροτικές περιοχές κυρίως και σε μικρές ιδιοκτησίες". 

Στην περιοχή μας η κτηματογράφηση αφορά όλες τις υπόλοιπες περιοχές πλην του Δήμου Κομοτηνής, δηλαδή Κομοτηνή, Παγούρια, Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο, Παγούρια, Μεσοχώρι και Υφαντές. Επίσης τον τέως δήμο Αιγείρου, δηλαδή Αίγειρος και Μεσούνη και την τέως κοινότητα Μέσης, δηλαδή Μέση, Αρωγή  και Παγούρια. "Όλες οι άλλες περιοχές πρέπει να μπούνε σε αυτή την διαδικασία", διευκρινίζει ο κος Τερζίδης.  


Κατηγορίες εκτάσεων και δυσκολίες
Ειδικά αναφερόμενος στις κατηγορίες εκτάσεων που έχουν απομείνει στην περιοχή μας, αυτές είναι δύο, σύμφωνα με τον Τερζίδη "είναι τα κληροτεμάχεια και τα τεμάχια του αναδασμού, δηλαδή σε εποικιστικά κυρίως αγροκτήματα, όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στην προσκόμιση των τίτλων και είναι πιο σαφές και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο εντοπισμός του ακινήτου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει εκεί που δεν είναι εποικιστικά ακίνητα και σίγουρα θα υπάρχει μια δυσκολία στην συγκέντρωση τίτλων και στον εντοπισμό τους. Σκόπιμο θα ήταν, αν κάποιος δεν μπορεί να το προσδιορίσει το ακίνητό του, να προσφύγει σε τοπογράφους μηχανικούς προκειμένου να συντάξουν κάποιο τοπογραφικό διάγραμμα, για να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον προβλήματα. Μια πρόσθετη δυσχέρεια που δημιουργείται είναι ορισμένες άτυπες διανομές και μεταβιβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στο διάβα του χρόνου χωρίς νόμιμα έγγραφα. Έχουμε δηλαδή επίκληση χρήσεως κυριότητας δια χρησικτησίας. Εκεί μπορούν να το δηλώσουν επικαλούμενοι την χρησικτησία με κάθε μέσο. Θα καταχωρηθούν προφανώς στο κτηματολόγιο, αλλά με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αποκτήσουν και τίτλο, γιατί δεν αποτελεί τίτλο το ότι θα καταχωρηθούν στο κτηματολόγιο μόνο με την δήλωσή τους ". 

Μία πρόσθετη εμπλοκή ο κος Τερζίδης "βλέπει" και τις δασικές εκτάσεις και εξηγεί "δεν συντάχθηκαν οι δασικοί χάρτες. Έχουν ολοκληρωθεί μόνο στις περιοχές που λειτουργούν κτηματολόγια"


Προσοχή στις προθεσμίες, εγγραφές «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Για τους πολίτες είναι σημαντικό να ξέρουν ότι τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Γι' αυτό ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης τονίζει "να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την δήλωση των ακινήτων μας και να παρακολουθούμε τις προθεσμίες που θα δοθούν", ενώ περαιτέρω εκφράζει την ελπίδα "να δοθούν παρατάσεις διότι αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που ορίστηκε, θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας του κτηματολογίου και θα καλούνται και πάλι οι πολίτες να διορθώνουν τα όποια σφάλματα με δικές τους δαπάνες και με δική τους επιμέλεια και αυτό είναι πολύ άσχημο".


Πόσο θα πληρώσουμε
Κατά τη κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το “ κτηματόσημο”.

Ωστόσο απαραίτητος είναι και ο γεωγραφικός της έκτασης. Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η έκδοση τοπογραφικού, η οποία ξεκινά από τα 300 ευρώ, ενώ για μεγάλες εκτάσεις το κόστος αυξάνεται σημαντικά.


Τι χρειάζεται 

  1. Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr
  2. Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου του πιστοποιητικού μεταγραφής του
  3. Από φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του
  4. Τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου διατίθεται
  5. Απλό φωτοαντίγραφο δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για τη περίπτωση χρησικτησίας χρειάζεται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια , αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κτλ ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:

 

  • Α) Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)
  • Β) ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)
  • Δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
  • Ε) Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
  • Στ) Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη)
  • Ζ) Email, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας). 
     

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr