Το κυνήγι των φοροφυγάδων και στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Το κυνήγι των φοροφυγάδων και στην Κομοτηνή

09/01/19 - 10:00

Όπως πανελλαδικά έτσι και στην Κομοτηνή το 2018 επεβλήθησαν λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν έκοβαν αποδείξεις, το κυνήγι θα συνεχιστεί και το 2019

Περισσότερες από πέντε ήταν οι περιπτώσεις προσωρινών λουκέτων που κατέγραψε ο "Χ" στην Κομοτηνή το 2018 κι αφορούσαν σε φοροδιαφυγή από καταστηματάρχες. Το κυνήγι των φοροφυγάδων εντάθηκε το 2018 κι αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτο και το 2019, κι αυτό προκύπτει από όσα τουλάχιστον δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, σε γραπτό του μήνυμα με αποδέκτες τους εργαζομένους της ΑΑΔΕ. Ο κος Πιτσιλής χαρακτήρισε το 2018 μία χρονιά που "παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, κληθήκαμε να ανταποκριθούμε σε πολύ υψηλούς επιχειρησιακούς στόχους και να συμβάλουμε καθοριστικά στην επόμενη ημέρα της οικονομίας της χώρας. Και, χάρη στις προσπάθειες όλων σας, τα καταφέραμε". 

Ανέδειξε κατόπιν δύο στοιχεία - μεγέθη στα οποία αποτυπώνεται η δράση της ΑΑΔΕ. Πιο αναλυτικά, από τα προσωρινά στοιχεία Δεκεμβρίου 2018 προκύπτει ότι η ΑΑΔΕ υπερέβη τον ετήσιο στόχο των εσόδων κατά τουλάχιστον 420 εκ. ευρώ, ενώ από την οριστικοποίηση των στοιχείων σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκύψει ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση. Παράλληλα, περιορίστηκε το συνολικό απόθεμα των προς επιστροφή φόρων σε περίπου 755 εκ ευρώ, από 1,4 δις ευρώ την 31-12-2017, εκ των οποίων το άνω των 90 ημερών απόθεμα για το οποίο δεν έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στους δικαιούχους να περιορίζεται σε περίπου 182 εκ ευρώ.

"Το 2019 θα είναι ακόμα πιο απαιτητικό για εμάς", πρόσθεσε ο διοικητής και διευκρίνισε "και τούτο διότι, εκτός από τους στόχους των εσόδων και τη διαρκή μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε δύο μεγάλους άξονες δράσεων: Ο πρώτος είναι ο σεβασμός και η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, που δικαιούνται καλύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές υπηρεσίες, με όσο το δυνατόν λιγότερη ανάγκη φυσικής τους παρουσίας σε ΔΟΥ και Τελωνεία. Ο δεύτερος, που έχει άμεση επίπτωση και στον πρώτο, είναι η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού μας, η έγκαιρη προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις υπηρεσίες μας, η βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών και η εξασφάλιση αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ". Τελικός στόχος, κατά τον κο Πιτσιλή είναι "να κάνουμε την ΑΑΔΕ μια σύγχρονη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, μια υπηρεσία πρότυπο για όλο το ελληνικό δημόσιο".

Συνεπώς, οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν στην αγορά της Κομοτηνής και της Ροδόπης ευρύτερα και το 2019. Αίτημα, πάντως, των επιχειρηματιών είναι οι έλεγχοι να είναι πρώτον λελογισμένοι κι όχι εξαντλητικοί και δεύτερον να αφορούν σε όλο το φάσμα της αγοράς κι όχι στοχευμένα σε συγκεκριμένους κλάδους όπως η εστίαση ή σε συγκεκριμένα μέρη όπως στο εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται το κλείσιμο έως και έναν μήνα σε επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις και παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο. Αναλυτικά, η απόφαση ΑΑΔΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: 


Την επιβολή λουκέτου: 

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων αποδείξεων, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, η καθαρή αξία αγαθών ή υπηρεσιών, για τα οποία δεν εκδόθηκαν αποδείξεις ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς, υπερβαίνει πεντακόσια ευρώ. 
  • Για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως περίπτωσης (α) διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών. 
  • Για δέκα ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως περίπτωσης (β) διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
     

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr