Κύπριοι διαδήλωσαν στην Κομοτηνή κατά του Ψευδοκράτους | xronos.gr
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Κύπριοι διαδήλωσαν στην Κομοτηνή κατά του Ψευδοκράτους

16/11/19 - 10:00

Με συνθήματα όπως «η Κύπρος είναι ελληνική»  

Η 15η Νοεμβρίου είναι μία σημαντική –όσο όμως και θλιβερή- ημερομηνία για τον κυπριακό λαό, αφού αυτή την ημερομηνία είχε επιλέξει το 1983 ο Ραούφ Ντενκτάς για να ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» της Βόρειας Κύπρου (στην οποία η Τουρκία είχε εισβάλει το 1974).

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα στην Κομοτηνή κυπριακές οργανώσεις –κυρίως με έδρα την Ξάνθη- οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας που καταλήγει στον τουρκικό προξενείο και βασικό άξονα την αντίθεσή των Κυπρίων στο καθεστώς που διέπει το νησί τους εδώ και 45 χρόνια.

Στην πορεία τους και φέτος ακούστηκαν συνθήματα όπως «η Κύπρος είναι ελληνική», αλλά και ο εθνικός ύμνος όμως με την πλάτη στραμμένη στο προξενείο, όπου κατέληξε η πορεία που είχε ξεκινήσει περίπου στη 13.30 και είχε περάσει από κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής με αφετηρία την παλιά Νομική.

Φέτος, στα ψηφίσματα που «θυροκολλήθηκαν» στο προξενείο η αναφορά στην πολιτική του Ερντογάν ήταν ακόμη πιο αιχμηρή από άλλες φορές ενώ σημειώθηκε και πάλι η επιθυμία του κυπριακού λαού για την επίλυση του Κυπριακού στις γραμμές του ΟΗΕ.

Κατά τα ειωθότα, τους διαδηλωτές περίμενε μία διμοιρία ΜΑΤ στην είσοδο του προξενείου, ωστόσο τα πνεύματα δεν οξύνθηκαν ούτε για μία στιγμή. Η κινητοποίηση έληξε με τον εθνικό ύμνο και την επίδοση των ψηφισμάτων, αλλά με την κα Χατζηγεωργίου από το Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης να δηλώνει ότι «το πάνελ στο οποίο αφήνονται τα ψηφίσματα δεν είναι τουρκικό. Τουρκικός είναι ο τοίχος του προξενείου και σε αυτόν πρέπει να τα αφήνουμε».

Βίντεο:

 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr