Λαγάνα, παράδοση και υποψήφιοι στους οικισμούς της Ροδόπης | xronos.gr
ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Λαγάνα, παράδοση και υποψήφιοι στους οικισμούς της Ροδόπης

13/03/19 - 10:00

Σε ρυθμούς προεκλογικούς οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κομοτηνής έδωσαν το παρόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους οικισμούς μπορούσαν

Λαγάνα και παράδοση συνέθεσαν τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στους οικισμούς της Ροδόπης, με τους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να δίνουν τον ...απαραίτητο προεκλογικό τόνο στη μέρα. 

Και φέτος οι τοπικοί σύλλογοι με τη συνδρομή των Δήμων, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για παραδοσιακά, θρακιώτικα Κούλουμα, για συγχωριανούς αλλά και όσους εξέδραμαν εκτός της πόλης. Τήρησαν την παράδοση που θέλει τα Κούλουμα να προσφέρουν τον άζυμο άρτο, τις λαγάνες, και νηστίσιμα φαγητά, τα λεγόμενα σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμοσαλάτα, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

Στην Αίγειρο ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής πραγματοποίησαν στην πλατεία της Αιγείρου, μια γιορτή μασκαρέματος και γαστρονομίας. Γυναίκες του συλλόγου προσέφεραν ζεστή φασολάδα, κρασί, χαλβά, ταραμοσαλάτα, ελιές στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο Ελένη Κατσικούδη ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών για πρώτη φορά διοργάνωσε το λαϊκό γλέντι για την Καθαρά Δευτέρα και ευχαρίστησε για την συμμετοχή του κόσμου. "Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά", είπε και ανέφερε ότι το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας στην Αίγειρο είναι φασόλια με τουρσί.

Στο Μικρό Κρανοβούνιο από τις 11 το πρωί στην αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών προσέφεραν ένα γλέντι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της ημέρας. Και στο Μεσοχώρι οι άνθρωποι γιόρτασαν παραδοσιακά. Τα καζάνια με την φασολάδα ξεκίνησαν να βράζουν από νωρίς το πρωί και όταν έφτασαν επισκέπτες μαζί με αυτή προσφέρονταν ελιές και χαλβάς. Στην Γρατινή ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών γιόρτασε την Καθαρά Δευτέρα με κέφι, χορό, τραγούδι και καλή διάθεση. 

Στο Νέο Σιδηροχώρι την φασολάδα ετοίμασε και μαγείρεψε ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Μανίτσας, επιστρατεύοντας την τέχνη του για να προσφέρει το παραδοσιακό έδεσμα σε όλους. Από το 2011 στήθηκε για πρώτη φορά το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας από τον κο Μανίτσα και όπως δηλώνει ο ίδιος όσο είναι γερός θα το συνεχίζει κάθε χρόνο αυτή τη μέρα. 

Παρουσία σε πολλούς οικισμούς είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, όπως και πολλοί εν ενεργεία αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και εκ νέου υποψήφιοι του συνδυασμού Κοινωνία Πολιτών. Πρόσωπα γνώριμα στους οικισμούς συνάντησε ο κος Γκαράνης, ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται στην καθημερινότητά του στον Δήμο Κομοτηνής και τους οποίους θέλει δίπλα του στην επόμενη μέρα των εκλογών. 

Σε Μικρό Κρανοβούνιο, Μεσοχώρι, Αίγειρο και Γρατινή, βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης και υποψήφιοι του συνδυασμού του, αποδίδοντας τα εύσημα σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους για την διατήρηση των εθίμων μας. Σε μήνυμά του ο κος Γραβάνης τόνισε ότι η "η Σαρακοστή είναι μία ευκαιρία για σωματική και πνευματική κάθαρση. Ας την αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, για να μπορέσουμε να δώσουμε μία νέα προοπτική στον Δήμο μας και να γυρίσουμε σελίδα".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr