Λιγότερος από το παρελθόν, ο κόσμος στο μνημόσυνο Σαδίκ | xronos.gr
ΤΕΛΕΤΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ DEB

Λιγότερος από το παρελθόν, ο κόσμος στο μνημόσυνο Σαδίκ

25/07/18 - 10:00

Παρουσίες από Τουρκία, λιγότερα λεωφορεία μετέφεραν κόσμο από περιοχές έξω από την Κομοτηνή

Με τον χαρακτηρισμό του "ηγέτη" της μειονότητας το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) και η οικογένεια Σαδίκ πραγματοποίησαν χθες εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του θανάτου του. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 24 Ιουλίου στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ που βρίσκεται κοντά στην λαϊκή αγορά της πόλης και ολοκληρώθηκαν μετά τις 8 το απόγευμα με μεβλίτ και φαγητό στα κεντρικά γραφεία του DEB που βρίσκεται στο δρόμο Κομοτηνής - Καρυδιάς.
Κάποια  λεωφορεία, λιγότερα σε σχέση με πέρσι, μισθώθηκαν και φέτος προκειμένου να μεταφερθούν  μέλη της μειονότητας στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Χθες Τρίτη 24 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τον θάνατο του και το DEB, το κόμμα-συνέχεια της πολιτικής του, φροντίζει για τη διατήρηση της μνήμης του.

Θυμίζουμε ότι ο Αχμέτ Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.

Στο μικρόφωνο ανέβηκε ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο οποίος χαιρέτισε την παρουσία των παρευρισκομένων, μίλησε για τα έργα και τις ημέρες του Αχμέτ Σαδίκ, αλλά και για όσα κάνει σήμερα το κόμμα που ίδρυσε εκείνος. Ακολούθως ο λόγος δόθηκε σε Τούρκο βουλευτή της περιοχής Τεκιρντάγ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Με έναν "πύρινο" λόγο για τους "Τούρκους της Θράκης, των Βαλκανιών" και άλλες παρόμοιες αναφορές, ο Μουσταφά Ντετσιτζί πρόεδρος του κόμματος Büyük Birlik Partisi (BBP) μίλησε για τον "πολύτιμο" Αχμέτ Σαδίκ, ενώ αναφέρθηκε και στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα με τους πολλούς νεκρούς λόγω των πυρκαγιών και έδωσε τα συλλυπητήρια του και τις ευχές του για υπομονή. Παρουσία στο μνημόσυνο είχε και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Ερσόι, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους. 

Στο μικρόφωνο βρέθηκε, τέλος, η χήρα Ισίκ Σαδίκ για να ευχαριστήσει τους Τούρκους αξιωματούχους, τον Τούρκο πρόξενο, τους ψευτομουφτήδες και τους ανθρώπους από την περιοχή για την παρουσία τους στο μνημόσυνο και έστειλε το μήνυμα "όλοι μαζί συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο". 

Παρουσία είχε ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου, ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσεϊν, ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο οποίος κατέχει και την ιδιότητα του προέδρου της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας. Παρόντες φυσικά στην τελετή  η οικογένεια Σαδίκ, μαζί με την χήρα Ισίκ, ο γιος Λεβέντ και η κόρη Φουντά. 

Λιγότερο από μία ώρα διήρκησαν οι χαιρετισμοί, με τον κόσμο να χειροκροτεί όσους μίλησαν από το μικρόφωνο.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr