Με φλέγοντα ζητήματα του επιχειρείν στο προσκήνιο, η κοπή πίτας ΟΕΒΕΣ Ροδόπης | xronos.gr
ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με φλέγοντα ζητήματα του επιχειρείν στο προσκήνιο, η κοπή πίτας ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

15/01/19 - 10:00
2342345325-5.jpg

Νέα ρύθμιση 120 δόσεων, πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον, ιδιωτικά χρέη και απαίτηση ακατάσχετου τροφοδότη λογαριασμού, υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία κι άλλα ζητήματα στο προσκήνιο

Με χαρούμενη διάθεση αλλά και τα φλέγοντα ζητήματα του επιχειρείν στο προσκήνιο, που έχουν πανελλαδικό αλλά και τοπικό χαρακτήρα, έκοψε, μετά από πέντε χρόνια, την πίτα της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Ροδόπης, το βράδυ του Σαββάτου 12/1, στο κέντρο διασκέδασης Βράχος 2.

Αν. Βαφειάδης: "Η περιοχή μας βάλλεται πανταχόθεν"
"Μετά από πολλά χρόνια η ομοσπονδία πραγματοποιεί μία μεγάλη εκδήλωση, καταφέραμε να γεμίσουμε ένα μεγάλο κέντρο. Η συμμετοχή των επαγγελματιών μας δίνει κουράγιο, γιατί τρέχουμε όλη μέρα, για να γεμίσουμε μπαταρίες και δυνάμεις", ανέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης και κάλεσε όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε "κοινούς αγώνες". Θύμισε την επί 96 χρόνια παρουσία της ΟΕΒΕΣ στην Ροδόπη, υπογραμμίζοντας "η συλλογικότητα και η συνεργατικότητα των επαγγελματιών έχει αποτέλεσμα κι αξιολογείται θετικά". Επίσης θύμισε πως "η τελευταία τέτοια εκδήλωσή μας ήταν το 2015 στην καρδιά της κρίσης. Σήμερα στις αρχές του 2019 δυστυχώς δεν έχει αλλάξει το τοπίο, αντιθέτως ειδικά στην περιοχή μας η ύφεση και η στασιμότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα".

"Η περιοχή μας βάλλεται πανταχόθεν οικονομικά", είπε σχηματικά, για να αναδείξει πανελλαδικά ζητούμενα, όπως υπερφορολόγηση, μεγάλο εργοδοτικό ασφαλιστικό κόστος, γραφειοκρατία, έλλειψη φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, αλλά και αμιγώς θρακιώτικα προβλήματα, γιατί, όπως είπε, "στην Θράκη η γειτνίαση με Βουλγαρία και Τουρκία, με χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας, μας δημιουργεί άτυπο ανταγωνισμό, κατακόρυφη αύξηση του παραεμπορίου, μεγάλες εκροές καταναλωτών". Κατά τον κο Βαφειάδη, τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών της Ροδόπης, η υλοποίηση των οποίων δεν απαιτεί υψηλό οικονομικό κόστος, δεν έχουν διαχρονικά ικανοποιηθεί λόγω "έλλειψης βούλησης".

Παρουσίες και χαιρετισμοί
Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, ο βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής - υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης - υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου, η πολιτευτής ΝΔ Ροδόπης Βούλα Ελευθεριάδου.

Παρόντες ήταν επίσης η αντιδήμαρχος Εσωτερικής Διοίκησης Δήμου Κομοτηνής Κατερίνα Ιωαννίδου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φελίνα Καζάκου, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ελένη Λαφτσή, ο δημοτικός σύμβουλος Θέμης Τζενετίδης, ο ταξίαρχος Γιώργος Χατζηγεωργίου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Γιάννης Βεζυργιαννίδης, το μέλος του ΕΒΕΡ Γιάννης Κιλτσίκης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ευκαρπίδης, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπακωνσταντίνου, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΒΕΣ και πολλά μέλη των δύο Επιμελητηρίων, πολλοί επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες από όλο το νομό, οι πρόεδροι των ΟΕΒΕΣ ν. Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου.

Γ. Καββαθάς: "Απαιτούμε τροφοδότη ακατάσχετο λογαριασμό"
Ξεχώρισε η τοποθέτηση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Γιώργου Καββαθά, ο οποίος ανέδειξε "η ΓΣΕΒΕΕ το 2019 γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή της", αναδεικνύοντας "μία πορεία συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού λαού". Ζήτησε, "να δώσουμε ελπίδα για την επόμενη γενιά, για να ξαναγυρίσουμε τα 450.000 Ελληνόπουλα στην πατρίδα μας". 

Επεσήμανε πως "τα προβλήματα θα τα λύσουμε όλοι μαζί, γιατί στην εθνική προσπάθεια δεν μπορεί να λείψει κανείς".


Διαμήνυσε, όμως, ότι "δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, αν δεν κάνουμε διαθρωτικές αλλαγές, αν δεν λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της υπερφορολόγησης, της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος. Πάνω από 330 δις ευρώ είναι το ιδιωτικό χρέος, εκ των οποίων περίπου τα 230 δις είναι ληξιπρόθεσμα", είπε, φέροντας στο προσκήνιο ένα σημαντικό αίτημα των επαγγελματιών:

"Χρειάζονται πηγές χρηματοδότησης για την εθνική οικονομία κι ένας ακατάσχετος τροφοδότης λογαριασμός για τις επιχειρήσεις. Δεν παρακαλούμε, απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους ετέρους, τροφοδότη ακατάσχετο λογαριασμό, για να σταματήσουν οι δεσμεύσεις των λογαριασμών, που ισοδυναμούν με κλείσιμο επιχειρήσεων". Τέλος, έκανε έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας για εθνική συναίνεση, "δεν ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος είναι ο κυβερνήτης".

Γλέντι και χορός με τους Λαλητάδες
Ακολούθησε γλέντι και χορός, ο οποίος φαίνεται ...να τους ενώνει όλους, με τη συνοδεία του συγκροτήματος Λαλητάδες Ροδόπης: Κυριάκος Πετράς στο βιολί, Γιάννης Παγκοζίδης στο ούτι, ποντιακή λύρα και τραγούδι, Νίκος Αγγούσης στο κλαρίνο, Γιώργος Παγκοζίδης στα κρουστά, Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι και λαούτο, Νίκος Βερβερίδης στο μπουζούκι, λαούτο και τραγούδι. Η τιμή πρόσκλησης ήταν στα δέκα ευρώ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr