Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 25η Μαρτίου σε όλη τη Ροδόπη | xronos.gr
ΠΑΡΕΛΑΣΑΝ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 25η Μαρτίου σε όλη τη Ροδόπη

27/03/19 - 10:00

Ο "Χ" σε Κομοτηνή και Ξυλαγανή παρακολούθησε τις κατά τόπους παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, σε όλη τη Ροδόπη πραγματοποιήθηκαν λαμπρές εκδηλώσεις μνήμης. Με εκκλησιασμό, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις τιμήθηκαν οι πρόγονοι που έδωσαν την ζωή τους για το αγαθό της ελευθερίας. 

Έτσι και στην Κομοτηνή, έλαβε χώρα πρωινή λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων παρόντος πλήθους κόσμου. Μεταξύ άλλων στεφάνια κατέθεσαν ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Κ. Παπαδημητρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης, ο ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής ταξίαρχος Λ. Γιοβάνης, ο περιφερειακός διοικητής ΠΥ ΑΜ-Θ Μ. Αποστολίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδης, η αντιπρύτανης ΔΠΘ Μ. Μιχαλοπούλου, εκπρόσωποι αποστράτων, συλλόγων, σωματείων, και άλλοι. Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση, με συλλόγους, μαθητές, στρατό να παρελαύνουν κατά σειρά υπό τους ήχους της δημοτικής και της στρατιωτικής μπάντας αντίστοιχα. Σύλλογοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, μαθητιώσα νεολαία με καμάρι και στρατός με πειθαρχία, κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Τα μηνύματα της ημέρας
Τα μηνύματά τους για την επέτειο μετέφεραν ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων, ο γ.γ. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης και ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης.

"Η ελληνική ιστορία, η αρχοντιά και το φιλότιμο ευαγγελίζονται μέσα από το μήνυμα της ημέρας και την θυσία των πατέρων και των ηρώων μας. Αυτό το ήθος, η λεβεντιά και η αξιοπρέπεια ευαγγελίστηκαν και μέσα από την σημερινή παρέλαση. Τα μηνύματα να γίνουν δύναμη για ένα καλύτερο παρόν και ένα δυναμικότερο μέλλον για τον τόπο και τα παιδιά μας", ευχήθηκε ο μητροπολίτης.

"Οι πρόγονοί μας έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, επαναστατώντας ενάντια σε έναν δυνάστη", πρόσθεσε ο κος Παπαδημητρίου, εξηγώντας ότι πολλά χρόνια αργότερα η Ελλάδα καλείται να βελτιώσει τον δικαιοπρακτικό χαρακτήρα του κράτους, να αναπτυχθεί οικονομικά-πολιτιστικά προς όφελος των Ελλήνων.

"Ιστορική ημέρα με διπλό συμβολισμό: Γιορτάζει η πατρίδα και η ορθοδοξία", είπε ο κος Τσαλικίδης, μιλώντας για τα ιδανικά ελευθερίας, αξιοπρέπειας, σεβασμός, αγάπης για την πατρίδα μας. "Να μαχόμαστε γι' αυτά, καμία θυσία δεν χάνεται", το μήνυμά του.

Το τι πρέπει να διδάσκονται οι σύγχρονοι Έλληνες από την επέτειο, ανέδειξε ο κος Πετρίδης. "Θα πρέπει σε καιρό ειρήνης να δείχνουμε καθημερινά ο καθένας από το μετερίζι που υπηρετεί να δείχνουμε ότι είμαστε άξιοι των προγόνων", τόνισε.
Χρόνια πολλά!

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr