Με τα νιάτα σε πρώτο πλάνο, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη Ροδόπη | xronos.gr
ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Με τα νιάτα σε πρώτο πλάνο, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη Ροδόπη

08/01/19 - 10:00

Κέρδισε το χειροκρότημα χάρη στην τόλμη του ο μόλις 8 ετών Χρ. Μπέλλος ο μοναδικός που βούτηξεστα κρύα νερά του Κομψάτου

Με τα νιάτα να βουτούν στα κρύα νερά που είχε αφήσει το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Ροδόπη, αλλά και όμορφες εικόνες με το χιόνι να σμίγει με την θάλασσα, εορτάστηκαν φέτος με λαμπρότητα τα Θεοφάνεια σε όλη τη Ροδόπη. Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων βρέθηκε σε τέσσερα σημεία, προκειμένου να καθαγιάσει τα ύδατα αρχικά του υδραγωγείου Κομοτηνής, κατόπιν του λιμανιού Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, έπειτα του λιμανιού Φαναρίου και τέλος του ποταμού Κομψάτου. Είχε προηγηθεί, το πρωί της Κυριακής 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, η πρωινή λειτουργία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Καθαγιάστηκαν τα ύδατα του υδραγωγείου
Περί τις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος αγιασμός υδάτων, αρχής γενομένης από το υδραγωγείο Κομοτηνής. Εκεί, παρόντων πλήθος πολιτικών και αυτοδιοικητικών, όπως και αρκετού κόσμου, καθαγιάστηκαν συμβολικά τα νερά του κεντρικού υδραγωγείου της πόλης.

Παράπονα εκφράστηκαν από πολίτες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον αγιασμό, καθώς έπρεπε να σκαρφαλώσουν σε μία χωμάτινη ανηφόρα (βλ. φωτογραφία) προκειμένου να φτάσουν στο σημείο απέναντι από τους επισήμους. Οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΚ έπρεπε να έχουν προνοήσει γι' αυτό.

 Θεοφάνεια εν λευκώ στα λιμάνια Αγ. Χαραλάμπους και Φαναρίου
Ντυμένα στα λευκά υποδέχθηκαν τα Θεοφάνεια τα λιμάνια Αγίου Χαραλάμπους και Φαναρίου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες όμως δεν πτόησαν τον κόσμο να παραβρεθεί, όπως και τολμηρούς βουτηχτές να σπεύσουν να ανασύρουν τον τίμιο σταυρό από τα κρύα νερά των λιμανιών.

Έτσι, οκτώ ήταν όσοι βούτηξαν στο λιμάνι της Μαρώνειας, με τον Κώστα Ναθαναηλίδη να αποδεικνύεται ταχύτερος και να πιάνει τον σταυρό, δεχόμενος τις ευχές του μητροπολίτη, του κόσμου και των αυτοδιοικητικών που ήταν παρόντες.

Στο Φανάρι περισσότεροι από δέκα ήταν όσοι βούτηξαν για τον σταυρό, από δέκα κιόλας ετών, κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων. Γρηγορότερος για μία ακόμη χρονιά αποδείχθηκε ο νεαρός Γιάννης Πετράς από την Κομοτηνή, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές όλων. Στο λιμάνι βρέθηκαν και εθελοντές διασώστες του Ερυθρού Σταυρού και της ΕΟΔ Ροδόπης, οι οποίοι από κοινού εγγυήθηκαν την ασφάλεια της όλης διαδικασίας.


Ο 8χρονος που ανέσυρε τον σταυρό από τον Κομψάτο
Στον ποταμό Κομψάτο μετέβη κατόπιν, προκειμένου να αγιάσει τα ύδατα του ποταμού κι όλου του Δήμου Ιάσμου κατ' αυτό τον τρόπο, ο μητροπολίτης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το τσουχτερό κρύο, με τον ποταμό να έχει ακόμη χιόνια, αποτέλεσαν αντικίνητρο ώστε κάποιος να βουτήξει και να ανασύρει τον τίμιο Σταυρό.


Εκεί, όμως, που όλοι περίμεναν ότι κανείς δεν θα βουτούσε για να φέρει στην στεριά τον σταυρό, ο μικρός Χρήστος Μπέλλος, παρακινούμενος από τους παρευρισκόμενους, έκανε την διαφορά, μπήκε μέσα στο ποτάμι με τα ρούχα του και έπιασε τον σταυρό. Τις ευχές του μητροπολίτη και όλων των παρευρισκόμενων δέχθηκε ο μόλις 8 χρονών μικρός όταν ανέβηκε πάνω στην γέφυρα. Παρούσα ήταν και η δημοτική μπάντα του Ιάσμου, η οποία έντυσε μουσικά τα Θεοφάνεια. Άξιο αναφοράς είναι πως το περιστέρι που κατά το έθιμο απελευθερώθηκε ...επέστρεψε στους πιστούς και κάθισε σε πολλούς εξ αυτών.

Τα μηνύματα της ημέρας
Το μήνυμά του μετέφερε ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων χαρακτηρίζοντας τη μέρα "λαμπρά και φωτεινή", λέγοντας "αγιάζουμε τα ύδατα και ευχόμαστε αυτός ο φωτισμός του Θεού να είναι πλούσιος στη ζωή όλων μας. Ο φωτισμός του Θεού εκχέεται σε όλους δικαίους και αδίκους. Πολλές φορές όμως αυτός ο φωτισμός παραμένει ανενεργός, γιατί οι άνθρωποι μένουμε κλεισμένοι στα του εαυτού μας". Και μετέφερε τις ευχές του: "Θα ήθελα να ευχηθώ στον ιερό κλήρο, στους άρχοντες και στο λαό της ιστορικής ιεράς μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, να αξιοποιούμε τον φωτισμό όλοι μαζί σαν μία οικογένεια, γιατί τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε, ενώ πολλά είναι εκείνα που μας ενώνουν. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα, ιδιαιτέρως στα παιδιά μας που έπεσαν στην θάλασσα να έχουν καλή πρόοδο στη ζωή τους".

Από πλευράς του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης ευχήθηκε "χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους Ροδοπίτες και τους Θρακιώτες. Θέλω να ευχηθώ ένα νέο ξεκίνημα σε όλες και όλους, με σχέδιο, ευθύνη, ελπίδα για καλύτερες ημέρες, ένα καλύτερο μέλλον το οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι, για το καλύτερο του τόπου μας και των πολιτών μας, για τα παιδιά του τόπου μας που είναι το μέλλον μας".

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως τα Θεοφάνεια συμβολίζουν "την ανάγκη του φωτισμού των ψυχών μας" και χαρακτήρισε την ημέρα "μία ευκαιρία να εμβαπτιστούμε ο καθένας στη δική του ψυχή και πνεύμα, να κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του, να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία, ώστε να γίνει ο ίδιος καλύτερος κι έτσι να κάνει καλύτερο τον κόσμο γύρω του. Καλή φώτιση σε όλους".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Δήμου Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης είπε "με τον καθαγιασμό των υδάτων από την Εκκλησία μας, καθαγιάζονται και οι ψυχές και οι ζωές μας. Το Δωδεκαήμερο, που ξεκίνησε τα Χριστούγεννα, ολοκληρώνεται με τον πιο όμορφο τρόπο: Με τον καθαρμό των νερών και των ψυχών! Εύχομαι η ευλογία της ημέρας να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Χρόνια πολλά σε όλους".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης επ' αφορμή της ημέρας ζήτησε "να κοιτάξουμε όλοι μέσα στις ψυχές μας, να κάνουμε την κριτική μας και να προχωρήσουμε μπροστά, γιατί το 2019 είναι μία χρονιά που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον μας, να γίνουμε πρωταγωνιστές, να στηρίξουμε τον τόπο και την περιοχή". Έδωσε τα συγχαρητήρια στους νέους που βούτηξαν και χαρακτήρισε το Φανάρι "ναυαρχίδα του τουρισμού", λέγοντας πως έχει "πολλές προτάσεις γι' αυτό".

Ο τέως υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχήθηκε "καλή φώτιση σε όλους, δύναμη και αποτελεσματικότητα στη Ροδόπη μας, για να μπορέσει να ξεπεράσει στους δύσκολους καιρούς, δύναμη και κουράγιο στους Ροδοπίτες να ανεβούμε την ανηφοριά που έχουμε μπροστά μας, για να φτάσουμε ξανά σε ένα αποτέλεσμα που θα κάνει τον τόπο μας να σταθεί ξανά στα πόδια του και τους ανθρώπους του να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους".

Τέλος, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου ευχήθηκε "μία φωτισμένη μέρα ελπίδας" και κατέδειξε "τους δρόμους τους ανοίγουν οι κοινωνίες με τις επιλογές και τις προτεραιότητες που δίνουν. Είμαι αισιόδοξος ότι η νέα χρονιά που έρχεται θα είναι μία καλύτερη χρονιά με αισιοδοξία, προσδοκίες, σταθερότητα, ασφάλεια, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr