Medicinet ΙΙ: Βελτιώνοντας την υγεία από άκρη σε άκρη της Ροδόπης | xronos.gr
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Medicinet ΙΙ: Βελτιώνοντας την υγεία από άκρη σε άκρη της Ροδόπης

27/06/19 - 10:00
23465676787-6.jpg

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδος – Βουλγαρίας, μέσα από το οποίο ανακαινίστηκαν τα χειρουργεία του νοσοκομείου Κομοτηνής καιέγινε σειρά βελτιώσεων στο νοσοκομείο Κίρτζαλι

Από άκρη σε άκρη του νομού Ροδόπης, όπως αντίστοιχα και της επαρχίας του Κίρτζαλι στη Βουλγαρία, βελτιώνονται οι παροχές υπηρεσιών υγείας μέσα από το διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας MediciNet II. Προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» πραγματοποίησε ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου με τίτλο «προάγοντας την υγεία σε επιτυχημένη βάση: Ενισχύοντας την συνεργασία των νοσοκομείων σε επείγοντα περιστατικά». Η εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη.

1,3 εκ ευρώ σε ακριτικές περιοχές 

Το  έργο MediciNet II υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος  Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020» από το Γενικό Νοσοκομείο  Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», ως επικεφαλής εταίρος, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Multi-profile Ηospital for Active Treatment "Dr. Atanas Dafovski" AD που βρίσκεται στο Kardzhali της Βουλγαρίας.

Το έργο έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και του Kardzhali, ενώ βασική του δράση αποτέλεσε η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο». Με συνολικό προϋπολογισμό 1.336.407,94 ευρώ, το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και κατά 15% από την Εθνική Συμμετοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα - Βουλγαρία 2014-2020».

Γιατί αυτά τα δύο νοσοκομεία

Τα δύο νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την διαχείριση επειγόντων περιστατικών με συνέπεια οι ασθενείς να μεταφέρονται σε μεγαλύτερες και πιο κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες. Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη πολυπλοκότητα εκατέρωθεν των συνόρων, όπως οι θρησκευτικές, εθνικές και γλωσσικές μειονότητες και το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο. 

Πομάκοι, Ρομά και μετανάστες κατοικούν σε μία ορεινή περιοχή όπου η μετακίνηση αποτελεί πρόκληση. Τα δύο νοσοκομεία έχουν δυναμική παροχής φροντίδας υγείας σε συνολικά 265.000 κατοίκους περίπου.

Medicinet II: Αυτά έγιναν στα δύο νοσοκομεία
Πώς όμως χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα 1,3 και πλέον εκατομμύρια ευρώ; Αναλυτικά όλα τα έργα έγιναν γνωστά μέσα από την ημερίδα. Σημειακά, πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

Αναβάθμιση των χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
Προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού για την εντατική και επείγουσα φροντίδα στο νοσοκομείο του Κίρτζαλι.
Ανάπτυξη ιατρικής εφαρμογής για κινητές συσκευές με χρήση GPS σε απομακρυσμένες περιοχές της διασυνοριακής περιοχής.
Διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για δεκάδες ιατρούς και ιατρικό προσωπικό.

Ανοικτά μαθήματα εκπαίδευση βασικής υποστήριξης (εκατοντάδες κάτοικοι Οργάνης, Κέχρου, Φιλλύρας, Αρριανών).
Δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας, ενημερωτικές εκδηλώσεις και ηλεκτρονικές καμπάνιες.
Λοιπές δράσεις σε διάφορα σημεία της επαρχίας Ροδόπης και της επαρχίας Κίρτζαλι.

Σε πλήρη λειτουργία τα νέα χειρουργεία

Ως ένα «σημαντικό διακρατικό πρόγραμμα», το χαρακτήρισε ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης, υπογραμμίζοντας «εξασφάλισε για το νοσοκομείο μας πολύ σημαντικές χειρουργικές εγκαταστάσεις και διάφορα προγράμματα ευρύτερης κοινωνικής – ιατρικής ωφέλειας σε παραμεθόριες περιοχές του νομού Ροδόπης». Πληροφόρησε ότι «το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία, καθώς βρισκόμαστε στο 95% της εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου του έργου και στο 90% του οικονομικού αντικειμένου».

Αναφορικά με την ‘κορωνίδα’ του έργου, ήτοι τα νέα χειρουργεία στην Κομοτηνή, αυτά είναι «σύγχρονα και σε πλήρη λειτουργία». Λόγω των πολλών περιστατικών που είχαν συσσωρευτεί κατά την κατασκευή τους, μετά από δύο μήνες «θα έχουν μαζευτεί τα χειρουργεία και θα είμαστε σε έναν πολύ καλό χρόνο αναμονής», κατά την εκτίμηση του διοικητή.

Στα 8 κορυφαία έργα το Medicinet II

Όπως γνωστοποίησε από κοινού ο Γιώργος Φιλιππίδης με τον υπεύθυνο του έργου Παναγιώτη Μιχαηλίδη, το MediciNet ΙΙ επιλέχθηκε μεταξύ των 8 καλύτερων έργων της Ευρώπης για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό “Interreg Project Slam 2019”. Ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει στις Βρυξέλες και οι άνθρωποι των δύο νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτή την εξέλιξη, που σηματοδότεί ότι έγιναν παρεμβάσεις αναγκαίες για τους ανθρώπους των δύο αυτών τόπων.

Όπως εξήγησε ο κος Μιχαηλίδης το MediciΝet II αποτελεί τη συνέχεια του έργου medicinet I το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» με το ίδιο εταιρικό σχήμα και βραβεύτηκε ως καλή πρακτική διασυνοριακής συνεργασίας. «Είχαμε την καλή συνεργασία και τις βάσεις για να κάνουμε κάτι καλό – από την αρχή είχαμε θέσει πολύ υψηλά τον πήχη– η προσπάθεια δικαιώθηκε», είπε, ενώ αναφοράς χρήζει ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε σε έναν – έναν ονομαστικά τους συντελεστές. «Δεν είναι μόνο τα χειρουργεία – έγιναν πάρα πολλές δράσεις», διευκρίνισε μιλώντας για όλα όσα έγιναν εντός των γεωγραφικών ορίων του ν. Ροδόπης.

Χαρούμενος ο Βούλγαρος διοικητής

Ο «Χ» μίλησε και με τον δρ. Todor Cherkezov, διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου του Κίρτζαλι Βουλγαρίας, ο οποίος μας ενημέρωσε «έχουμε τελειώσει το κομμάτι που έχει να κάνει με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτός ο εξοπλισμός έχει ως στόχο να εξισώσει τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται (σ.σ. σε σχέση με άλλες περιοχές)».

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Έχουμε πολύ καλά μηχανήματα καρδιολογίας, τραυματιολογίας, ουρολογίας και πολύ καλά μηχανήματα στα κλινικά εργαστήρια για να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις κάθε είδους – παραδοσιακά το νοσοκομείο μας έχει δυνατό τμήμα καρδιολογίας και τραυματιολογίας, κοινός στόχος των δύο νοσοκομείων είναι να αντιμετωπίζουν κυρίως ατυχήματα, κάτι που απαιτεί αυτά τα δύο καλά τμήματα». Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη οι ιατροί και το προσωπικό των δύο νοσοκομείων να είναι καλά εκπαιδευμένοι στην διαχείριση επειγόντων περιστατικών και χειρουργείων.

Η ταυτότητα της ημερίδας
Στο πρώτο πάνελ «προάγοντας την υγεία σε επιτυχημένη βάση: Ενισχύοντας τη συνεργασία των νοσοκομείων σε επείγοντα περιστατικά», μίλησαν οι: Δρ. Γεώργιος Φιλιππίδης διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», καθ. Δρ. Todor Cherkezov διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου του Κίρτζαλι Βουλγαρίας «Δρ. Ατανάς Νταφόφσκι», Παναγιώτης Μιχαηλίδης υπεύθυνος έργου Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», Dimka Dobinska υπεύθυνη έργου Γενικό Νοσοκομείο του Κίρτζαλι Βουλγαρίας «Δρ.Ατανάς Νταφόφσκι». Συντονισμός: Διονύσιος Βοργιάς δημοσιογράφος εφημερίδα «Χρόνος».

Στο δεύτερο πάνελ: Καλές πρακτικές για τη διασυνοριακή συνεργασία στην Υγεία -Έργο SMiLe: «Ενισχύοντας την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε απομονωμένες και υποβαθμισμένες διασυνοριακές περιοχές, Ευστράτιος Πλωμαρίτης, διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης - Έργο The Healthy Municipality: Πολιτικές για την ενίσχυση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας σε υποβαθμισμένες περιοχές», Σπύρος Αρσενίου εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ροδόπης -Έργο HS-Care: Παροχή υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε ευπαθείς κοινότητες της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας, Αναστασία Σπυρίδου, πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων Νομού Έβρου (ΣυνεχιΖΩ). Συντονισμός: Νατάσσα Βαφειάδου δημοσιογράφος και εκδότρια εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης». Χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο διοικητής Γιώργος Φιλιππίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης Ευστράτιος Πλωμαρίτης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Αλέξανδρος Σπανός. Παρόντες ήταν αρκετοί εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων, φίλοι και κοινό.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr