Μη ανησυχητική η κατάσταση, τα μέτρα μετά τη φωτιά στη Sunlight Recycling | xronos.gr
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙ.ΠΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μη ανησυχητική η κατάσταση, τα μέτρα μετά τη φωτιά στη Sunlight Recycling

31/08/18 - 10:00

Προληπτικές μετρήσεις αερίων ρύπων, υδάτων, υπεδάφους και τροφίμων, να αποφεύγεται η συγκομιδή και η κατανάλωση οπωροκηπευτικών σε απόσταση 2χλμ. περιμετρικά της εστίας 

Μη ανησυχητική χαρακτηρίζεται η κατάσταση από τους αρμοδίους μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Αυγούστου στο εργοστάσιο Sunlight Recycling στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Παρόλα αυτά θα δόθηκε εντολή να γίνουν προληπτικές μετρήσεις αερίων ρύπων, υδάτων, υπεδάφους και τροφίμων, ενώ συστήνεται να αποφεύγεται η συγκομιδή και η κατανάλωση οπωροκηπευτικών σε απόσταση 2χλμ. περιμετρικά της εστίας.

Στα παραπάνω συνοψίζεται η διαχείριση μίας πυρκαγιάς που κινητοποίησε πολλούς χθες, λόγω της κακής εμπειρίας από την φωτιά που είχε εκδηλωθεί  την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους, στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, καίγοντας ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight στη ΒΙ.ΠΕ. εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί χθες σε υποστηρικτική αποθήκη της μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος προσέτρεξαν άμεσα δυνάμεις από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. και συγκεκριμένα 5 οχήματα με 25 άνδρες, καθώς επίσης ένα γερανοφόρο όχημα και ένα ειδικό όχημα για την αντιμετώπιση χημικών καύσεων. Στη συνέχεια οι δυνάμεις ενισχύθηκαν από πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες των Π.Υ. Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, από την 4η ΕΜΑΚ και από υδροφόρα των όμορων Δήμων. Ταυτόχρονα, στα σημεία πέριξ του εργοστασίου βρέθηκαν δυνάμεις της Τροχαίας Κομοτηνής, που απέκλεισαν την πρόσβαση σε οχήματα και πεζούς. Νωρίτερα είχε γίνει εκκένωση του εργοστασίου και σύμφωνα με μαρτυρίες δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένου. Οι πυροσβέστες, σε συνεργασία με τις ομάδες πυρασφάλειας του εργοστασίου, κατάφεραν γρήγορα να περιορίσουν τη φωτιά στο χώρο της εστίας και σε διάρκεια μίας ώρας να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, όπως επιβεβαίωσε ο αρχιπύραρχος, περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής ΑΜ-Θ Μάριος Αποστολίδης. Ακολούθησε αποκάθαρση του χώρου και έλεγχος για πιθανές νέες εστίες, ενώ στο σημείο παρέμεινε για πολλές ώρες υδροφόρο όχημα της Πυροσβεστικής,

Η ανακοίνωση της Sunlight recycling
Στο μεταξύ σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρία Sunlight recycling, αναφέρει πως η φωτιά εκδηλώθηκε σε υποστηρικτική αποθήκη της μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών χωρίς ωστόσο να έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημίες. Η εργοστασιακή μονάδα της Sunlight βρίσκεται σε συνολική έκταση 42 στρεμμάτων, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής του Νομού Ροδόπης και σύμφωνα με την εταιρία έχει δυνατότητα ανακύκλωσης 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως.

Προληπτικά μέτρα
Επί τόπου βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης και να συμβάλλει στον σωστό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον κο Τσαλικίδη πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το Γενικό Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε. και λήφθηκαν τάχιστα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ., έλαβε χώρα έκτακτο ΣΟΠΠ, στο οποίο παρέστησαν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, η εκτελεστική γραμματέας Ζωή Κοσμίδου, οι δήμαρχοι Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης,  ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Κώστας Χουβαρδάς, ο διευθυντής της ΒΙ.ΠΕ. Βασίλης Ντάφος, κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Υγείας, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάριος Αποστολίδης και εκπρόσωπος του εργοστασίου.

Οι εκτιμήσεις των φορέων και υπηρεσιών από τη σύσκεψη και την επιτόπια αυτοψία που προηγήθηκε, συνέκλιναν στο γεγονός ότι η κατάσταση είναι μη ανησυχητική. Σε αυτό συντέλεσε η γρήγορη έκβαση του συμβάντος και η ομαλή εξέλιξή του λόγω της άμεσης επέμβασης των εμπλεκόμενων φορέων.  Σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθούν προληπτικές μετρήσεις αερίων ρύπων, υδάτων, υπεδάφους και τροφίμων.

Συστήνεται μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των προληπτικών μετρήσεων, σε απόσταση 2χλμ. περιμετρικά της εστίας που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά να αποφεύγεται η συγκομιδή και η κατανάλωση οπωροκηπευτικών. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς στην εργοστασιακή μονάδα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μπαταριών. Αξίζει να σημειωθεί πως την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους, πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί και στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, καίγοντας ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. 

Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ: Να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των εργαζομένων
Ενημέρωση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης  και την εκτίμηση της κατάστασης  μετά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο  ανακύκλωσης μπαταριών και προϊόντων μολύβδου, Sunlight Recycling στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής το πρωί της Πέμπτης 30/8/2018,  είχε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ και σε ανακοίνωσή του τονίζει "είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα οι  απαραίτητες μετρήσεις ατμοσφαιρικής-περιβαλλοντικής ρύπανσης από επιστημονικούς φορείς στο χώρο του εργοστασίου και στην γύρω περιοχή, ώστε να παρθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής καθώς επίσης και να διερευνηθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς. 

Παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά ήταν μικρής έκτασης, σε αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου, και αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της ΒΙ.ΠΕ. πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των εργαζομένων από έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες κατά τη διάρκεια του ατυχήματος και μετά από αυτό. 

Θεωρούμε ότι έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μετρήσεις για την μόλυνση της ατμόσφαιρας στο χώρο του εργοστασίου,  με ευθύνη της εργοδοσίας και των κρατικών υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν πρέπει να εκτεθούν  σε κίνδυνο για την υγείας τους, χωρίς οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή στην μισθοδοσία τους. Επίσης ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και μέτρα πρόληψης.

Το ατύχημα στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση αναδεικνύει την ανάγκη διεκδίκησης από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη βιομηχανικού ατυχήματος, επαγγελματικών ασθενειών, εργατικών ατυχημάτων, προστασίας του περιβάλλοντος με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης".   

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr