Μικρό το καταναλωτικό αποτύπωμα τουριστών στην Κομοτηνή | xronos.gr
Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ "ΚΕΡΔΙΣΕΙ"

Μικρό το καταναλωτικό αποτύπωμα τουριστών στην Κομοτηνή

26/02/19 - 10:00

Μόλις ένας κλάδος καταγράφει πάνω από το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών του χάρη σε τουρίστες, πρόκειται για τα παιδικά είδη

Μικρό είναι το καταναλωτικό αποτύπωμα που αφήνουν στην αγορά του κέντρου της Κομοτηνής οι όποιοι τουρίστες καταφτάνουν στην πόλη μας. Αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στην ετήσια έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, την οποία "διάβασε" αναλυτικά ο "Χ" σε προηγούμενη έκδοσή του. Τώρα, συγκεκριμένα, κάνουμε ενδοσκόπηση στο καταναλωτικό αποτύπωμα που αφήνουν οι τουρίστες στην περιοχή και στο προφίλ αυτών.

Μικρότερη από το 2017 αλλά υπαρκτή η τουριστική κίνηση στην αγορά
Το θετικό είναι πως και το 2018, έστω και σε μικρό ακόμη βαθμό, η Κομοτηνή έχει καταφέρει να προσελκύσει κάποιους τουρίστες στην αγορά της, στα καταστήματα του κέντρου στα οποία αφορά η έρευνα. Το αρνητικό είναι πως η κίνηση είναι μικρή έως ελάχιστη. Επίσης, λιγότεροι επαγγελματίες έκαναν πωλήσεις το 2018, σε σχέση με το 2017, σε τουρίστες, στην αγορά της Κομοτηνής, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Πίνακας 6: Πραγματοποίηση πωλήσεων σε επισκέπτες καταναλωτές 
               Ναι       Όχι
2018    44,2%    55,8%
2017    53,4%    46,6%

Τι αγοράζουν οι τουρίστες, στοιχεία από 14 κλάδους
Και οι 14 κατηγορίες επιχειρήσεων του κέντρου πραγματοποίησαν πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών σε επισκέπτες καταναλωτές. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στον κλάδο των παιδικών ειδών με  τις πωλήσεις σε επισκέπτες καταναλωτές να καταλαμβάνουν το διόλου ευκαταφρόνητο 12,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών, ενώ σχετικά υψηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων κοσμήματα-χρυσός το οποίο ανέρχεται στο 7,5%, ενώ το 5% φτάνουν οι επιχειρήσεις γυναικεία ενδύματα, καφέ-εστίαση, παιχνίδια, καλλυντικά - αξεσουάρ. Στις υπόλοιπες κατηγορίες το αποτύπωμα είναι μικρότερο. Αναλυτικά:

Πίνακας 7: Συνεισφορά επισκεπτών καταναλωτών στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων 

Κατηγοριοποίηση επιχειρήσεων        Ποσοστιαία συμμετοχή  επισκεπτών καταναλωτών στο κύκλο εργασιών

  1. Κοσμήματα – Χρυσός                                          7,5%
  2. Καλλυντικά – Αξεσουάρ                                   5,0%
  3. Ηλεκτρικά Είδη – νέα τεχνολογία                    1,5%
  4. Βιβλιοχαρτοπωλεία – Αναλώσιμα                    3,0%
  5. Παιχνίδια                                                            5,0%
  6. Ανδρικά Ενδύματα                                            3%
  7. Γυναικεία Ενδύματα                                           6,67%
  8. Παιδικά Είδη                                                    12,5%
  9. Υπόδηση                                                            2,0%
  10. Εσώρουχα                                                            1,0%
  11. Λευκά Είδη                                                    4,5%
  12. Οπτικά                                                            4,67%
  13. Καφέ - Εστίαση                                            6,5%

Από ποιες χώρες έρχονται τουρίστες στην Κομοτηνή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μείγμα των επισκεπτών/ τουριστών για το 2018. Οι περισσότεροι καταναλωτές είναι από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ακολουθούν με πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις καταναλωτές από χώρες όπως Ρουμανία, Γαλλία και Ρωσία. Αναλυτικά:


Αυξήθηκε και το 2018 η τουριστική κίνηση πανελλαδικά


Στο 30,123 εκ. ανήλθε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την χώρα μας το 2018, με την εισερχόμενη τουριστική κίνηση -σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- να σημειώνει αύξηση κατά 10,8% σε σχέση με το 2017. Κατ' αντιστοιχία, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 10,1% σε σύγκριση με το 2017 και διαμορφώθηκαν στα 16,113 δισ. ευρώ. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 11,9% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11,034 δισ. ευρώ, και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 7,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,662 δισ. ευρώ.

Ένα στοιχείο που δεν μπορεί να συγκριθεί ευθέως, αλλά αξίζει να τεθεί ξανά επί τάπητος, είναι ότι 1.672.719 μη κάτοικοι εισήλθαν στην Ελλάδα μόνο από τον κάθετο άξονα Μακάζα - Νυμφαία (Ροδόπη), αριθμός ρεκόρ για μία ακόμη χρονιά και σχεδόν ίδιος με τις εισόδους που καταγράφηκαν συνολικά από τα υπόλοιπα έξι σημεία οδικής εισόδου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ζητούμενο είναι η Κομοτηνή να καταφέρει να βάλει κάποιους εξ αυτών να καταναλώσουν εντός της πόλης, κι όχι απλώς να την προσπερνούν.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr