Μήνυμα αγάπης από την Κομοτηνή αυτό το Πάσχα | xronos.gr
ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μήνυμα αγάπης από την Κομοτηνή αυτό το Πάσχα

02/05/19 - 10:00

Εκατοντάδες κόσμου στην συγκέντρωση των επιταφίων, στους κατά τόπους ενοριακούς ναούς Κομοτηνής και οικισμών γιόρτασαν οι πιστοί την Ανάσταση, πόλος έλξης εκκλησάκια όπως του Πόρτο Λάγους

Μήνυμα αγάπης ακούστηκε από την Κομοτηνή αυτό το Πάσχα. Σε κλίμα οικογενειακό πέρασαν οι πολίτες της περιοχής το Πάσχα τους, με τα κοντινά στην πόλη χωριά να έχουν την τιμητική τους.

Ως έθιμο έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια η συνάντηση των επιταφίων στο "Σπαθί" της Κομοτηνής, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότεροι πιστοί. Έτσι και φέτος, το βράδυ της Μ. Παρασκευής, με αφετηρία πέντε ενοριακούς ναούς ξεκίνησαν προς το κέντρο της Κομοτηνής πέντε επιτάφιοι, από τον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το ναό Της Του Θεού Σοφίας, τον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το ναό Αγίου Γεωργίου και το ναό του Αγίου Τρύφωνος. Πιστοί είτε ακολούθησαν σε κλίμα κατάνυξης τους επιταφίους είτε συγκεντρώθηκαν κατευθείαν στο "Σπαθί", προκειμένου να ακούσουν τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα.

Ο μητροπολίτης μετέφερε το μήνυμα της αγάπης, λέγοντας σχηματικά ότι και λίγα να έχει ο άνθρωπος, του φτάνει η αγάπη. Ζήτησε από τους πιστούς να αγαπήσουν τις οικογένειες, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συμπολίτες τους, παρά τις δύσκολες εποχές, και να μην απομακρύνονται από την παράδοση. Για να κοινωνήσει κανείς, είπε σε μία αποστροφή του λόγου του, "χρειάζεται κάτι πολύ σπουδαίο: Η αγάπη μεταξύ μας. Δεν έχουμε βαρεθεί να τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου; Να μην είναι ο ένας ευχαριστημένος από τον άλλο; Να κατηγορεί ο ένας τον άλλο; Γιατί; Δεν υπάρχει λόγος! (...). Μπορούμε αδερφοί μου να ζήσουμε και με τα λίγα και με τα πολλά, δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε χωρίς την αγάπη μας, κι αυτή η αγάπη σήμερα και πάντοτε προσομοιάζεται στο πρόσωπο του Χριστού".

Κόμισε, επίσης, ο μητροπολίτης την είδηση ότι για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κομοτηνής και την προσάρτησης της Θράκης στον εθνικό κορμό, η Κομοτηνή θα υποδεχθεί την εικόνα της Παναγίας "Άξιον Εστί", τον Μάιο του 2020. Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας η οποία βρίσκεται ενθρονισμένη εντός του ναού του Πρωτάτου, που είναι ο πιο παλιός ναός του Αγίου Όρους.

Την επομένη, ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα σε όλους τους ναούς της πόλης και των οικισμών, όπου εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου. 

Οι πιστοί γεύτηκαν, μετά την Ανάσταση, την παραδοσιακή μαγειρίτσα και τσούγκρισαν τα κόκκινα αυγά κατά το έθιμο, ενώ την επομένη στροβίλισαν τον οβελία ή γεύτηκαν το αρνί στον φούρνο που το είχαν προετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ. Όπως κάθε πασχαλινή περίοδο, έτσι και φέτος, πόλος έλξης μόνιμων κατοίκων αλλά και επισκεπτών, ήταν ιδιαίτερης ομορφιάς τόποι λατρείας, όπως για παράδειγμα το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr