Μνήμες προσφυγιάς στο προσκήνιο, στο αντάμωμα Κιζδερβενιωτών στον Ροδίτη | xronos.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΙΤΗ

Μνήμες προσφυγιάς στο προσκήνιο, στο αντάμωμα Κιζδερβενιωτών στον Ροδίτη

10/09/19 - 10:00
234235656523-72.jpg

Το πρόγραμμα είχε ομιλίες, αναβιώσεις εθίμων καθώς και κατάθεση στεφάνων, έδωσε το «παρών» ο εγγονός του μοναδικού εναπομείναντα Κιζδερβενιώτη

Το 10ο αντάμωμα Κιζδερβενιωτών έλαβε χώρα στο προσφυγικό χωριό του Ροδίτη την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην περιοχή μας. Ο σκοπός της συνάντησης σύμφωνα με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ροδίτη Γιώργου Κεπελή, είναι η γνωριμία των προσφύγων με την καταγωγή τους και το Κίζδερβεντ, καθώς και η αναβίωση μέρους της παράδοσης και των εθίμων από τις χαμένες πατρίδες. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δυναμική παρουσία στο αντάμωμα είχαν οι Κιζδερβενιώτες που ήρθαν εκτός της Ροδόπης. Αναλυτικά ήρθαν σύλλογοι και εκπρόσωποι συλλόγων από την Θεσσαλονίκη, την Νέα Τρίγλια, το Πολύπετρο, το Καμποχώρι, τα Ρίζια,  το Κιλκίς, το Νικομηδινό,  το Φωτολίβος Δράμας, την Ξάνθη, τους Ασωμάτους και την Καλλιθέα και από άλλα μέρη που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες όταν ήρθαν στην Ελλάδα.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού μας Δημήτρης Χαρίτου και ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Ταπατζάς. Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του χωριού ως φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής τραγωδίας του 1922. Την θεία λειτουργία πριν την κατάθεση στεφάνων τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων.

Στα μονοπάτια των προσφύγων μέχρι την ανέγερση του Ροδίτη
Η συνέχεια του ανταμώματος συμπεριελάμβανε ομιλία της Βασιλικής Φίλιου που είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η κα Φίλιου ως πρόσφυγας τρίτης γενιάς δήλωσε δεμένη με τον τόπο και την ιστορία της Θράκης και του Ροδίτη. Στην ομιλία της έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και ανέλυσε την πορεία των προσφύγων προς την Ελλάδα.

Επίσης πολύ σημαντική ήταν η τοποθέτησή της για την δημιουργία του χωριού του Ροδίτη από τους πρόσφυγες όπου όπως είπε «ήταν στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου προσφυγικής αποκατάστασης που περιελάμβανε μια περιοχή έκτασης 12χλμ ανάμεσα στην Κομοτηνή και το Πόρτο Λάγος  και μέσα σε αυτήν εντάχθηκε και η περιοχή από Κομοτηνή μέχρι Σάπες». Η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στο χωριό του Ροδίτη ήταν σε σκηνές. Οι οικονομικοί πόροι για να χτιστούν οικίες όπως επισημαίνει η κα Φίλιου,  βρέθηκαν το 1926 από την επιτροπή αποκαταστάσεως των προσφύγων.

Έπειτα ακολούθησε γλέντι και χορός στην πλατεία του χωριού όπου ο τοπικός σύλλογος του Ροδίτη μαζί με τους καλεσμένους συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα αναβίωσαν έθιμα όπως το «ξύρισμα του γαμπρού». Εδέσματα και λιχουδιές όπως πίτες και γλυκά μοιράστηκαν σε όλους τους παραβρισκόμενους φτιαγμένα από τις γυναίκες του τοπικού συλλόγου. Το επίσημο γεύμα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χρήστος και Εύη.

Έδωσε το «παρών» ο εγγονός του μοναδικού εναπομείναντα Κιζδερβενιώτη
Σημαντική η παρουσία του Ντογκάν Τσιτίλ στην εκδήλωση που είναι κάτοικος της Γιάλοβας στην Τουρκία. Ο οποίος είναι ο εγγονός του μοναδικού εναπομείναντα στο Κίζδερβεντ, Δημητρίου Ραχμανίδη. Ο οποίος μετά την μάχη του Κίζδερβεντ χάθηκε και δεν ακολούθησε την οικογένεια του στο δρόμο της προσφυγιάς. Παρέμεινε στην Τουρκία μεγαλώνοντας δίπλα σε οικογένεια Τούρκων στο χωριό Καιτάντερε. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κος Τσιτίλ ευχαρίστησε τους συλλόγους για την πρόσκληση καθώς και για την αξία που δίνουν στους προγόνους τους.

Το έργο του τοπικού συλλόγου
Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ροδίτη Γιώργος Κεπελής τόνισε ότι «είναι μια προσπάθεια που γίνεται να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας αυτόν τον θεσμό, να τους φέρουμε σε επαφή με τις ρίζες τους και να μάθουν τα έθιμα και τα ήθη των προγόνων μας». Ο Ροδίτης είναι ένας δυναμικά αυξανόμενος οικισμός διαθέτοντας εξατάξιο δημοτικό σχολείο με 110 παιδιά και από τα γύρω χωριά. Ο πολιτιστικός σύλλογος Ροδίτη προσπαθώντας να στέκεται δυναμικά δίπλα τους λειτουργεί εννιά τμήματα, ανάμεσά τους τμήματα δυναμικών αθλημάτων, εικαστικών και χορευτικά παραδοσιακών χορών. Συνεχώς, είμαστε σε μια τροχιά ανάπτυξης του συλλόγου και θέλουμε να γεμίσουμε περαιτέρω το πρόγραμμα του συλλόγου οργανώνοντας ακόμη περισσότερες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr