Μπουρλότο με το «καλημέρα» στο δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου | xronos.gr
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Μπουρλότο με το «καλημέρα» στο δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου

26/09/19 - 10:00
23424523-4.jpg

Καταγγελίες για «ψέματα» αντήλλαξαν Οντέρ Μουμίν και Κυριάκος Αμούτζας, φωνές κι από τον Καδή Ισμέτ

Μόνο ήρεμη δεν ήταν η πρώτη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιάσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο. Εκεί, για πρώτη φορά υπό τη νέα σύνθεσή του, συγκλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο για να λάβει αποφάσεις επί 19 θεμάτων. Προτού όμως ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων – προ ημερήσιας διάταξης – άρχισαν οι κόντρες μεταξύ του δημάρχου Οντέρ Μουμίν από τη μία και από την άλλη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκου Αμούτζα, του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Καδή Ισμέτ και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτη Σπορίκη.

Αρχικά, άξιο αναφοράς είναι πως η παράταξη «Εμπρός» του Οντέρ Μουμίν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο (11 έδρες). Ακολουθούν το «Όραμα Αναγέννησης» του Κυριάκου Αμούτζα (8 έδρες), «Δημοκρατική Συνεργασία» (7 έδρες), «Λαϊκή Συσπείρωση» (1 έδρα). Πάραυτα ο δήμαρχος έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τον Δήμο «πατώντας» στο 66% που έλαβε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Κόντρες επί της ουσίας και επί του προσωπικού
Οι κόντρες που ξέσπασαν ήταν επί της ουσίας αλλά κι επί του προσωπικού. Προ ημερησίας ενημέρωση για διάφορα ζητήματα, ζήτησε ο Κυριάκος Αμούτζας. «Ζητήσατε από την οικονομική επιτροπή να μεταφέρουμε στους αρχηγούς των παρατάξεων να κάνουμε συναινετικό οικονομικό και τεχνικό πρόγραμμα. Είπαμε ότι θα απαντήσουμε μέχρι την Παρασκευή κι εμείς απαντήσαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε συναινετικό», είπε ο κος Αμούτζας απευθυνόμενος στον δήμαρχο και λέγοντας ότι μεταφέρει τα λόγια 15 ανθρώπων της αντιπολίτευσης, όλοι τους έτοιμοι να κάνουν συναινετικό πρόγραμμα με την διοίκηση.

Παίρνοντας το λόγο ο Οντέρ Μουμίν ανέβασε κατευθείαν τους τόνους, λέγοντας:  «Ψέματα λέτε, διότι με πήρατε Παρασκευή βράδυ και μου είπατε ότι δεν θα κάνουμε συναινετικό προϋπολογισμό, επειδή οι δικοί σου δεν θέλουν και ότι θα κάνεις τον δικό σου προϋπολογισμό και ότι θα μπλοκάρεις τη λειτουργία του Δήμου, εάν δεν τα πάω καλά μαζί σου (…). Από μένα θα ακούς καθαρές κουβέντες, ότι συζητάμε στο τηλέφωνο μεταξύ μας θα το λέω στο δημοτικό συμβούλιο».

«Έχω μάρτυρες - κάναμε σύσκεψη όλη η ομάδα μου και οι 8. Αποφασίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι για συναινετικό. Πήρα τον κο δήμαρχο, μαζί με τον Καδή, γι’ αυτό λέτε ψέματα, γιατί σας είπαμε από την Παρασκευή ότι είμαστε έτοιμοι για συναινετικό (προϋπολογισμό), χωρίς να σας καπελώσουμε, να έχουμε έτοιμο εμείς το δικό μας κι εσείς το δικό σας, και να κάνουμε συναινετικό (…). Άρα είστε ασύστολος ψεύτης», ανταπάντησε ο Κυριάκος Αμούτζας.

Επίσης, τόσο εκείνος όσο και οι κ.κ.  Καδή, Σπορίκης κατηγόρησαν τον δήμαρχο ότι κατέβασε την ελληνική και την ευρωπαϊκή σημαία από το γραφείο δημάρχου, ενώ εκείνος με νόημα έδειξε την ελληνική σημαία που βρισκόταν στην αίθουσα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Η ελληνική σημαία δεν έφυγε ούτε από μένα, ούτε επί Καδή Ισμέτ, από το γραφείο δημάρχου», ανταπάντησε επίσης με νόημα ο κος Αμούτζας.

Κατηγορίες και από τους τρεις επικεφαλής της αντιπολίτευσης ακούστηκαν και για το πρωινό της ώρας, γι’ αυτό και ζήτησαν οι συνεδριάσεις να γίνονται, όπως και στις προηγούμενες θητείες, απόγευμα.

Αρχικά δεν θέλησε να ανεβάσει τους τόνους ο πρώην δήμαρχος Καδή Ισμέτ, λέγοντας ότι ζητούμενο είναι να επιλυθούν τα προβλήματα των δημοτών και ισχυριζόμενος ότι αυτά τα προβλήματα τα γνωρίζει καλύτερα και από τον Οντέρ Μουμίν και από τον Κυριάκο Αμούτζα, χάρη στην πενταετή θητεία του. Δήλωσε μάλιστα πως το τηλέφωνό του θα είναι ανοιχτό για τους αντιδημάρχους, για όποια ενημέρωση χρειαστούν. Ζήτησε από τον δήμαρχο να διορθώσει «το λάθος» - όπως το χαρακτήρισε – με την σημαία, ενώ κατηγόρησε ότι στις πρώτες μέρες της νέας διοίκησης υπάρχει «κλίμα ψυχρό» με δημοτικούς υπαλλήλους. Οι τόνοι ανέβηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν ο δήμαρχος κατηγόρησε τον Καδή Ισμέτ για εργολάβο που έχει αναλάβει έργα από την προηγούμενη διοίκηση.

Απογοητευμένος για το πρωινό της ώρας και την απομάκρυνση της σημαίας, δήλωσε ο Παναγιώτης Σπορίκης, ο οποίος έφερε και ψήφισμα για τον Χρυσό, ζητώντας συζήτηση επί του θέματος σε προσεχή συνεδρίαση.

Ο Ιμάμ Τζανέρ εκπρόσωπος στην Αναπτυξιακή
Σχεδόν 20 θέματα περιελάμβανε η ημερήσια διάταξη της πρώτης τακτικής συνεδρίασης. Πολιτικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θέμα 11 «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στις Γενικές Συνελεύσεις της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία: Ανώνυμος Αναπτυξιακή Εταιρεία ν. Ροδόπης». Εν προκειμένω, ως εκπρόσωπο του Δήμου στην Αναπτυξιακή, ο δήμαρχος πρότεινε τον εαυτό του. Χρειαζόταν, όμως, την στήριξη της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων, αλλά έτυχε της υποστήριξης μόνο των 11 συμβούλων της δικής του παράταξης. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ωστόσο, ψήφισαν τον Ιμάμ Τζανέρ, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Καδή Ισμέτ, πρώτο σε σταυρούς στην Δ.Ε. Ιάσμου. Αναπληρωτής εκλέχθηκε ο Κυριάκος Αμούτζας.

Μιλώντας στον «Χ» ο Ιμάμ Τζανέρ έκανε λόγο για μία δημοκρατική διαδικασία από την οποία εξελέγη ο ίδιος ως εκπρόσωπος του Δήμου Ιάσμου. Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, χριστιανούς και μουσουλμάνους. «Υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ για την ανάπτυξη του τόπου μας, που αποτελεί και τον μοναδικό σκοπό για τον οποίο επέλεξα να κατέλθω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές», δήλωσε.

Βραδινές …υποσχέσεις Οντέρ
Το βράδυ της ίδιας μέρας πάντως – και μετά την συνεδρίαση – ο Οντέρ Μουμίν εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Τα μαθήματα αληθινής και ορθής διοίκησης που δώσαμε τις πρώτες 24 μέρες δεν άρεσαν σε κάποιους. Οι παρατάξεις του Καδή Ισμέτ και Αμούτζα Κυριάκου προσπαθούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου εις βάρος των δημοτών μας. Ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει ο Ιμάμ Τζανέρ. 

Το επόμενο διάστημα θα μοιραστώ με την κοινή γνώμη, πως παραλάβαμε ένα ερείπιο, έναν δήμο διοικητικά νεκρό από τον Καδή Ισμέτ και με ποιόν τρόπο συνεργάζονται με τον Αμούτζα».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr