Ν. Ροδόπης: Η 13η σύνταξη και τα αιτήματα των συνταξιούχων | xronos.gr
"ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΗ" ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ Η 13Η ΣΥΝΤΑΞΗ

Ν. Ροδόπης: Η 13η σύνταξη και τα αιτήματα των συνταξιούχων

21/05/19 - 10:00

Εκτιμούν ότι η 13η σύνταξη είναι ταφόπλακα για τα αναδρομικά τους και θέτουν θέμα συμμόρφωσης στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και επιστροφής των χρημάτων που δικαιούνται οι συνταξιούχοι (13η και 14η σύνταξη)

Εκτιμούν ότι η 13η σύνταξη είναι ταφόπλακα για τα αναδρομικά τους και θέτουν θέμα συμμόρφωσης στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και επιστροφής των χρημάτων που δικαιούνται οι συνταξιούχοι (13η και 14η σύνταξη). Το αίτημα αυτό προβάλλει ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Τάσος Γκλαβάνης, εξηγώντας ότι η 13η σύνταξη που καταβλήθηκε από την περασμένη Παρασκευή δεν έχει καμία σχέση με αυτό που οι συνταξιούχοι ζητούν, δηλαδή την κανονική 13η και 14η σύνταξη. Χαρακτηρίζει φιλοδώρημα την 13η σύνταξη και λέει χαρακτηριστικά "από τα τόσα που μας έκοψαν, μας έδωσαν ένα πίσω και εκείνο για μία φορά και δεν ξέρουμε αν θα καταβληθεί ξανά".

Από χθες Δευτέρα 20 Μαΐου η 13η σύνταξη καταβάλλεται και στα γκισέ των τραπεζών. Η 13η σύνταξη πιστώθηκε από την Παρασκευή στους συνταξιούχους οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η παροχή ήταν «κουτσουρεμένη». Κι αυτό γιατί παρακρατήθηκε 6% εισφορά υγείας, ενώ για όσους συνταξιούχους ξεπερνάνε το αφορολόγητο όριο, δηλαδή οι συντάξεις τους συνολικά είναι πάνω από 720 ευρώ τον μήνα, «πέφτει» και κράτηση φόρου 22%.

Επίσης μεγάλοι χαμένοι, όπως διαπιστώνει ο κος Γκλαβάνης, είναι όσοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ αλλά και όσοι έχουν "διπλές" συντάξεις. Εξηγεί ότι αντί να δώσει η κυβέρνηση σε όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις το ποσό ξεχωριστά που αναλογεί σε κάθε σύνταξη, προσθέτει τις δύο συντάξεις και με αυτό τον τρόπο το συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι πολύ μικρότερο από αυτό που έπρεπε να δοθεί".

Και μπορεί η συζήτηση αυτήν την περίοδο να περιστρέφεται γύρω από τις συντάξεις, όμως ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης θέτει και ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά τους συνταξιούχους αλλά και το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου. "Αν εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος από 1/1/2020 θα είναι σα να μη μας έδωσαν τίποτα", αναδεικνύει ο κος Γκλαβάνης.

Μετά την 13η έρχεται και η 14η σύνταξη τα Χριστούγεννα 
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση για το ότι "στους λογαριασμούς των δικαιούχων της 13ης σύνταξης κατατέθηκαν λιγότερα χρήματα" ως εξής: "Λιγότερα χρήματα; Έχουν μία επιλογή, τότε, να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και να μην την πάρουν καθόλου". Εξήγησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκρυψε "είχε πει ότι είναι λαϊκισμός, είναι ανέφικτο να δοθεί η 13η σύνταξη και δεν θα την ψήφιζε. Η 13η σύνταξη είναι το παλιό δώρο Πάσχα και αυτό επιτρέπει η δημοσιονομική δυνατότητα. Δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων. Στόχος μας είναι αντίστοιχο ποσό να δοθεί και τα Χριστούγεννα", επανέλαβε. Σημειώνεται, ότι η αντίδραση των συνταξιούχων ήταν μεγάλη όταν είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κουτσουρεμένα τα ποσά της 13ης σύνταξης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr