Ν. Ροδόπης: Η κτηματογράφηση ξεκίνησε και αφορά 400.000 δικαιώματα επί ακινήτων | xronos.gr
ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ν. Ροδόπης: Η κτηματογράφηση ξεκίνησε και αφορά 400.000 δικαιώματα επί ακινήτων

14/12/18 - 10:00

Κτηματογράφηση για τις υπόλοιπες περιοχές της  περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, 35 δημοτικές και τοπικές κοινότητες (συνολικά 162 οικισμοί)

Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για την κτηματογράφηση των ακινήτων τους για τη Δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου, σπεύδουν ήδη στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Κομοτηνή. Από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, για συγκεκριμένες δημοτικές και τοπικές κοινότητες, όπως περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω και το Κτηματολογικό Γραφείο δέχεται τις πρώτες επισκέψεις.

Εκεί ο "Χ" συνάντησε τον δικηγόρο Λεωνίδα Καρελιάδη, ο οποίος παρείχε χρήσιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους στην περιοχή μας. Διαπιστώνει ότι δειλά-δειλά ξεκίνησε η προσέλευση του κόσμου και περιγράφει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δηλαδή τα συμβόλαια και πιστοποιητικά μεταγραφής, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, έγγραφο από το οποίο προκύπτει το ΑΦΜ του προσώπου που δηλώνει το ακίνητο, όπως εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ρεύματος ή τηλεφωνίας και τοπογραφικό του ακινήτου. Τα παραπάνω είναι τα δικαιολογητικά σε απλές περιπτώσεις, όμως υπάρχουν και πιο περίπλοκες περιπτώσεις, εξηγεί ο κος Καρελιάδης "όπως θέματα με κληρονομιές ή χρησικτησία. Εκεί θα πρέπει να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος στο γραφείο κτηματογράφησης και να του πούμε ποια είναι ακριβώς τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει". Για ακίνητα, χωράφια, που έχουν ενταχθεί στον αναδασμό, είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τους επειδή υπάρχουν οι χάρτες αναδασμού και διανομής.

35 δημοτικές και τοπικές κοινότητες (συνολικά 162 οικισμοί)  
Η  διαδικασία  της κτηματογράφησης  για  τις  υπόλοιπες  περιοχές  της  περιφερειακής  ενότητας  Ροδόπης,  που  αφορά  35  δημοτικές και τοπικές κοινότητες (συνολικά 162 οικισμοί)  μεταξύ  των  οποίων  αυτών  του  Ιάσμου, Σαπών, Ξυλαγανής,  Μαρώνειας,  Αρριανών  και  Φιλύρας,  βρίσκεται σε εξέλιξη από τις  10  Δεκεμβρίου  του  2018. Η προθεσμία υποβολής δήλωσης για τους κατοίκους εσωτερικού λήγει στις 11 Μαρτίου 2019 ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού λήγει στις 10 Ιουνίου 2019.

Οι προς κτηματογράφηση περιοχές είναι κυρίως αγροτικές, επειδή στην Κομοτηνή, την Μέση και την Μεσούνη, έχει ολοκληρωθεί στο παρελθόν το Κτηματολόγιο. "Τώρα γίνεται κτηματογράφηση για τις υπόλοιπες περιοχές του νομού Ροδόπης, οπότε συμπεριλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί, τα χωριά και οι αγροτικές εκτάσεις του νομού", σημειώνει ο κος Καρελιάδης.

400.000 εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων
Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο στις υπό κτηματογράφηση περιοχές υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του δικαιώµατός τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η κτηματογράφηση αφορά 400.000  εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στους 4 Καλλικρατικούς Δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει στον "Χ" ο Δημήτριος Γκατζηρούλης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, ΔΜΣ ΑΠΘ, εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που διεξάγει την κτηματογράφηση. Καλεί τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν στο γραφείο επί της οδού Υψηλάντου 3, απέναντι από το ΙΚΑ Κομοτηνής. Στελεχωμένο από δικηγόρους και τοπογράφους, ο κος Γκατζηρούλης διαβεβαιώνει ότι "για την σωστή καταχώρηση των δικαιωμάτων τους. Υπάρχει ο τρόπος να αντιμετωπιστεί η κάθε ιδιαιτερότητα. Στο γραφείο έχουμε αρκετό προσωπικό ώστε να γίνει με ηρεμία η διαδικασία και θα πρότεινα στους πολίτες ό,τι μπορούν να το κάνουν άμεσα και να μην το αφήσουν για το τέλος".

Το Γραφείο Κτηματογράφησης λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 4.30 το μεσημέρι και κάθε Τετάρτη μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Ταυτόχρονα δικηγόροι της κοινοπραξίας μεταβαίνουν στους υπόλοιπους Καλλικρατικούς Δήμους (Μαρωνείας - Σαπών, Αρριανών και Ιάσμου) και ενημερώνουν τους πολίτες. Για όσους είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία στην ιστοσελίδα https://www.e-ktima.gr/ μπορούν να αλιεύσουν περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία.. Το τηλεφωνικό κέντρο είναι στη διάθεση του κοινού στο τηλέφωνο  801-11-58462. "Αν δεν δηλωθούν στο κτηματολόγιο θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτη και τα παίρνει το δημόσιο η προθεσμία είναι τρίμηνη και όποιος δεν το δηλώσει το χάνει", σπεύδει να διευκρινίσει ο κος Γκατζηρούλης. 

Το πάγιο τέλος κτηματογράφησης
Για κάθε εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνεται καταβάλλεται από τον δηλούντα πάγιο τέλος κτηματογράφησης.
Το τέλος αυτό ορίζεται  ανά δικαίωμα σε:

  • τριάντα πέντε  (35) ευρώ  για κύριο χώρο  (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο με κτίσμα, αδόμητο οικόπεδο, αγροτεμάχιο κλπ).
  • είκοσι  (20) ευρώ  για βοηθητικούς χώρους  (χώρο στάθμευσης ή αποθήκη)  που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες (όταν ορίζεται στο συμβόλαιο για αυτούς τους χώρους ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου και δεν περιγράφονται σε αυτό ως παρακολουθήματα διηρημένων ιδιοκτησιών).

Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέα δικαιώματα (κυριότητας ή δουλείας) παραπάνω από δύο εντός του ίδιου ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγια τέλη για δυο (2) μόνο εγγραπτέα δικαιώματα,  ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.

Το σύνολο των οικισμών: 
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων: Άγιοι Θεόδωροι.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Αμαξάδων: Αμαξάδες, Άνω Αμαξάδες, Μοναχοί.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Αμαράντων: Αμάραντα, Βάκος, Ίσαλο, Καλλιθέα, Πάμφορο.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Αμβροσίας: Αμβροσία, Μικρό Παλλάδιο, Παλλάδιο.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Αράτου: Άρατος, Βραγιά, Ανθοχώρι.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Αρίσβης: Αρίσβη, Άμφια, Πάσσος, Αρχοντικά.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Αρριανών: Αρριανά, Αγιοχώρι, Νέδα, Κίνυρα, Μικρό Πιστό, Μύστακας, Λύκειο, Νικητές, Πλαγιά, Στροφή, Ιάσιο, Έβρινος, Κιζάριο.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Ασωμάτων: Ασώματοι, Ρίζωμα, Αγίασμα, Θάμνα, Δύμη, Φωλιά.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Γρατινής: Γρατινή, Στυλάρι, Σιδηράδες, Πάτερμα, Άνω Δροσινή, Κάτω Δροσινή, Άρδεια, Δρύμη, Λαμπρό, Νέο Καλλυντήριο, Ομηρικό.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Θρυλορίου: Θρυλόριο, Ροδίτης, Φύλακας.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Ιάσμου: Ίασμος, Γαλήνη, Διαλαμπή, Κοπτερό, Μελίταινα, Μωσαϊκό, Ιππικό.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Ιμέρου: Ίμερος.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Κάλχαντος: Κάλχας, Μεγάλη Άδα, Μύτικας, Σαρακηνή, Ιάμπολη, Τυχηρό.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Καρυδιάς: Καρυδιά.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Κέχρου: Άνω Καμπή, Βούρλα, Κάμπος, Κερασιά, Κέχρος, Μικρός Κέχρος, Μοναστήρι, Τσούκκα, Χαράδρα, Χλόη.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Κοσμίου: Κόσμιο, Ιτέα, Κικίδιο, Μεγάλο Δουκάτο.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Κρωβύλης: Κρωβύλη, Πετρωτά, Παλαιά Κρωβύλη.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Λοφαρίου: Λοφάριο, Αετόλοφος.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Μαρώνειας: Μαρώνεια, Πλατανίτης, Άγιος Χαράλαμπος, Άνω Ασκητές, Ασκητές. 
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Μιράνων: Μίρανα, Βέννα, Σαλμώνη.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Νέας Καλλίστης: Νέα Καλλίστη, Παλαιά Καλλίστη.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Νέας Σάντας: Νέα Σάντα, Ήπιο.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου: Νέο Σιδηροχώρι, Καλαμόκαστρο, Μικρό Δουκάτο, Αδριανή, Μαυρομμάτι.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Ξυλαγανής: Ξυλαγανή, Εργάνη, Νέα Πέτρα.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Οργάνης: Άνω Κάρδαμος, Βυρσίνη, Δρανιά, Καλύβια, Κάρδαμος, Κάτω Βυρσίνη, Κόβαλο, Κύμη, Μυρτίσκη, Οργάνη, Σμιγάδα.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Πανδρόσου: Πάνδροσος, Νυμφαία, Σύμβολα.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Πελαγίας: Πελαγία.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Πολυάνθου: Πολύανθο, Κρυστάλλη, Τρικορφο.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Προσκυνητών: Αλκυώνα, Κρυονέρι, Λεύκες, Προσκυνητές, Προφήτης Ηλίας, Αλμυρός.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Σάλπης: Σάλπη, Γλυκονέρι.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Σαπών: Αετοκορυφή, Αρσάκειο, Βέλκιο, Κασσιτερά, Πρωτάτο, Σάπες, Τσιφλίκι, Χαμηλό.
Δημοτική Κοινότητα Στρύμης (Στρύμνης): Στρύμη, Διώνη.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Σώστου: Σώστης, Μεγάλο Πιστό, Ληνός, Μίσχος, Πετρωτό, Ορφανό, Χαμηλό, Μελέτη.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Φαναρίου: Φανάρι.
Δημοτική/Τοπική Κοινότητα Φιλλύρας: Άγρα, Δοκός, Δροσιά, Εσοχή, Νεύρα, Ραγάδα, Σκιάδα, Φιλλύρα, Σκάλωμα, Δαρμένη, Δειλινά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr