Ν. Ροδόπης: Με 40 πραγματικά κενά το αίτημα ενίσχυσης με εποχικούς πυροσβέστες δεν εισακούστηκε | xronos.gr
ΕΚΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ 962 ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Ν. Ροδόπης: Με 40 πραγματικά κενά το αίτημα ενίσχυσης με εποχικούς πυροσβέστες δεν εισακούστηκε

11/05/19 - 10:00
23423543256-5.jpg

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2019 και από την 1η Ιουνίου η Πυροσβεστική θα πρέπει να αναπτύξει τις δυνάμεις της σε πυροφυλάκια και περιπολίες

Με τουλάχιστον 40 κενά σε πραγματική δύναμη, παλαιωμένο εξοπλισμό κυρίως οχήματα και καμία ανταπόκριση στο αίτημα ενίσχυσης με εποχικούς πυροσβέστες, πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα συμβάντα πυρκαγιάς οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο νομό Ροδόπης. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2019 και από την 1η Ιουνίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να αναπτύξει τις δυνάμεις της σε πυροφυλάκια και περιπολίες.

Εκπαίδευση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής
Σε φάση εκπαίδευσης δέκα πυροσβεστών που αναμένεται να εργαστούν από δω και στο εξής ως πενταετούς υποχρέωσης συναντάμε τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Κώστα Παπάζογλου. Στον αύλειο χώρο της Υπηρεσίας οι παραπάνω δέκα πυροσβέστες που αναμένεται να υπαχθούν σε διαφορετικό καθεστώς, εκπαιδεύονται σε περισσότερα αντικείμενα. Στο παρελθόν απασχολούνταν από αρχές της αντιπυρικής περιόδου έως 31 Οκτωβρίου, όμως πλέον εκπαιδεύονται και αφού περάσουν τις απαιτούμενες εξετάσεις θα προσληφθούν ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Εφόσον γίνει αυτό οι παραπάνω δέκα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τη νύχτα, κάτι που δεν έκαναν ως εποχικοί. Δύο εξ αυτών επανδρώνουν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαπών και άλλοι οκτώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής.

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 962 εποχικών πυροσβεστών
Στο μεταξύ εκδόθηκε πρόσφατα η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 962 εποχικών πυροσβεστών για την κάλυψη παροδικής φύσης αναγκών στο Πυροσβεστικό Σώμα. Καμία πρόσληψη όμως δεν προβλέπεται να γίνει για την ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στο νομό Ροδόπης. Με έγγραφό του ο κος Παπάζογλου είχε απευθυνθεί στους αρμοδίους ζητώντας την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των τοπικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Καθώς υπάρχουν 40 πραγματικά κενά, ο κος Παπάζογλου αιτήθηκε την πρόσληψη τουλάχιστον 30 εποχικών πυροσβεστικών.

Όμως δεν ήρθε ούτε ένας, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, αφού στην κατανομή της προκήρυξης δεν υπάρχει πουθενά ο νομός Ροδόπης. Και άλλοι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως η Ξάνθη και η Δράμα, λείπουν από την συγκεκριμένη προκήρυξη. Με εποχικούς πυροσβέστες ενισχύεται μόνο το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου (8 άτομα), το πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης (16 άτομα) και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαμοθράκης (6 άτομα).

Οχήματα που χρησιμοποιούσε η δασική υπηρεσία προς 20ετίας
Με έλλειμμα 40 πυροσβεστών και όντας έδρα της Περιφερειακής Υπηρεσίας Πυροσβεστικής, στη Ροδόπη αναπτύσσουν το σχέδιο τους για την αντιπυρική περίοδο. Ο κος Παπάζογλου δεν παραλείπει να εκφράσει τον προβληματισμό του και για την παλαιότητα οχημάτων λέγοντας χαρακτηριστικά "είναι αμάξια που τα πήραμε το 1998 από την Δασική Υπηρεσία και η Δασική Υπηρεσία τα χρησιμοποιούσε ήδη".

Η πρόληψη των πυρκαγιών
Με βάση όλα τα παραπάνω ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Κώστας Παπάζογλου αναδεικνύει τη σημασία που έχει η πρόληψη των πυρκαγιών. Και σε αυτόν τον τομέα σύμμαχοι πρέπει να είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Άνθρωποι που κινούνται με τα οχήματά τους μέσα σε δασικές εκτάσεις, όσοι εκτελούν αγροτικές ή κτηνοτροφικές εργασίες. Κάλεσε τους πολίτες να μην εκτελούν εργασίες, όπως οξυγονοκολλήσεις ή άλλες, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, να μην ανάβουν φωτιές χάριν αναψυχής πχ ψησταριές και φυσικά να μην επιρρίπτουν τα τσιγάρα τους ανεξέλεγκτα. Παράλληλα συνέστησε στους πολίτες να ενημερώνουν την Πυροσβεστική άμεσα για την εκδήλωση μίας πυρκαγιάς και να είναι ψύχραιμοι ώστε να παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στο προσωπικό της υπηρεσίας. "Η πληροφόρηση για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική, για να μπορέσουμε να στείλουμε άμεσα οχήματα", σημειώνει σχετικά ο κος Παπάζογλου.  

Σε μία αποτίμηση της περσινής χρονιάς και ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο εκδηλώθηκαν περίπου 300 συμβάντα πυρκαγιάς. "Έχουμε τον μεγαλύτερο σε αριθμό φωτιές στη Ροδόπη, αλλά έχουμε τα λιγότερα καμένα στρέμματα σε σχέση με άλλους νομούς", ανέφερε ο διοικητής και ανέδειξε την σημασία να ενεργούν όλοι οι φορείς που σχετίζονται με την πρόληψη από πυρκαγιές για να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr