Ν. Ροδόπης: Ψηφίζουμε σε 289 εκλογικά τμήματα | xronos.gr
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ν. Ροδόπης: Ψηφίζουμε σε 289 εκλογικά τμήματα

22/05/19 - 10:00

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα είναι διπλά, μας εξηγεί η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πολλαπλή ψηφοφορία

Σε 289 εκλογικά τμήματα θα κληθούν οι ψηφοφόροι του νομού Ροδόπης την Κυριακή 26 Μαΐου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Περιφερειακών, Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου καθώς και των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών της 2ας Ιουνίου 2019. Σε αυτά κατανέμονται εκλογείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι: α) στους εκλογικούς καταλόγους της εκλογικής περιφέρειας του Νομού, β) το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και τους Στρατιωτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις και είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 του Π.Δ. 26/2012, γ) στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και κοινοτικών εκλογέων.

Διπλά τα περισσότερα εκλογικά τμήματα
Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα είναι διπλά, μας εξηγεί η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πολλαπλή ψηφοφορία στην οποία χρειάζονται περισσότερες κάλπες. Διεξάγονται τέσσερις στην ουσία εκλογές ταυτόχρονα (περιφερειακές, δημοτικές, ευρωεκλογές και κοινοτικές). Οι ψηφοφόροι σε εκλογικά τμήματα με εγγεγραμμένους από 450 και άνω θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα, που προσδιορίζονται από τον ίδιο αριθμό αλλά χωρίζονται σε Α και Β. Στο Α ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές και στο Β για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές όπου υπάρχουν.

Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι
Ο χωρισμός των εκλογικών τμημάτων στα δύο αυτόματα σημαίνει ότι και οι ορισμοί των δικαστικών αντιπροσώπων, τακτικών και αναπληρωματικών, είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Από την τελευταία πληροφόρηση που έχει η κα Χατζηαντωνίου προκύπτει ότι υπάρχουν στην επικράτεια 39.063 εκλογικά τμήματα και σε 32.500 διορίστηκαν δικηγόροι ως αντιπρόσωποι, τακτικοί και  αναπληρωματικοί. Όλοι οι υπόλοιποι είναι από άλλους κλάδους, όπως τον δικαστικό κλάδο, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Την προσεχή Πέμπτη θα γίνει η τελευταία κλήρωση για να καλυφθούν τα τελευταία κενά δικαστικών αντιπροσώπων, διότι την Παρασκευή πρέπει να παρουσιαστούν και να αναλάβουν. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης εκ των 305 μελών, εξαίρεση από τις εκλογές δήλωση 95 μέλη, γιατί, όπως εξηγεί η πρόεδρος "έχουμε αρκετούς υποψήφιους συμβούλους και στην περιφέρεια και στον δήμο. Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος στην πρώτη κλήρωση που έκανε τους διόρισε οπότε ξανάγιναν δεύτερες αιτήσεις εξαίρεσης, αυτοί αποποιήθηκαν τον διορισμό τους και έτσι διορίστηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι". Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δικαστικών αντιπροσώπων ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης πραγματοποίησε σεμινάριο για όσους για πρώτη φορά θα απασχοληθούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Η βασική δυσκολία στους αντιπροσώπους, όπως την προσδιορίζει η κα Χατζηαντωνίου, απευθυνόμενη κυρίως σε όσους δεν έχουν ξαναβρεθεί σε εκλογική διαδικασία "εντοπίζεται στο επίπεδο προετοιμασίας των βιβλίων και των πρακτικών λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων που θα πρέπει να καταγραφούν από μια φορά και στο πρακτικό βιβλίο των πράξεων της εφορευτικής επιτροπής αλλά και στο βιβλίο διαλογής ψήφων. Επίσης στο επίπεδο οργάνωσης ψηφοφορίας εφόσον οι εκλογείς ψηφίσουν σε 3 ή 4 κάλπες διαδοχικά με διαφορετικούς φακέλους με πάντα να ελλοχεύει ο κίνδυνος του λάθους. Τέλος στο επίπεδο διαλογής των ψήφων λόγω της πολυσταυρίας που υπάρχει. Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να δείξουμε επιμέλεια και υπευθυνότητα και βεβαίως πιστεύω ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο καθήκον με ζήλο και υπομονή", λέει καταληκτικά.

Οι φάκελοι έχουν διακριτικά σήματα
Οι φάκελοι έχουν διακριτικά σήματα για να ξεχωρίζουν και να περιοριστεί το αναμενόμενο κομφούζιο στους ψηφοφόρους. Για τις Ευρωεκλογές ο φάκελος δεν έχει διακριτικό σήμα, αλλά έχει σιελ χρώμα. Για την τοπική Κοινότητα ο φάκελος έχει το διακριτικό κεφαλαίο Κ. Για την Περιφέρεια κεφαλαίο Π και για τον Δήμο κεφαλαίο Δ.

Οι σταυροί προτίμησης
Αναφορικά με τους σταυρούς προτίμησης. Για τις Ευρωεκλογές ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού.

Περιφερειακές Εκλογές:

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές:

  • • Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
  • • Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:


α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης
β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

  • • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
  • • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/

Που ψηφίζω 2019 - Η Online εφαρμογή του ΥΠΕΣ για τις εκλογές 
Που ψηφίζω το 2019; Ίσως οι πιο συνηθισμένη ερώτηση αυτές τις ημέρες καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Πλέον η σχετική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» τέθηκε σε λειτουργία. Στη σχετική πλατφόρμα, με την προσθήκη κάποιων προσωπικών στοιχείων, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δουν που ψηφίζουν στις επικείμενες εκλογές 2019. Μπορείτε να δείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εφαρμογή και για τους 17χρονους, οι οποίοι σε αυτές τις εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου όπως προβλέπει ο ν.4555/2018.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr