Ν. Ροδόπης: Την τελευταία στιγμή καταθέτουν πινακίδες | xronos.gr
ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ν. Ροδόπης: Την τελευταία στιγμή καταθέτουν πινακίδες

28/12/18 - 10:00

1500 περίπου πινακίδες κατατέθηκαν στην εφορία μέχρι και την Πέμπτη 27/12, μέχρι Δευτέρα 31/12 οι αιτήσεις

Την τελευταία στιγμή σπεύδουν, ως είθισται, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων να καταθέσουν τις πινακίδες, με την κινητικότητα στην εφορία Κομοτηνής να είναι αυξημένη. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 11:30 της Πέμπτης 27/12, δηλαδή δύο εργάσιμες ημέρες και κάποιες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης - αν δεν δοθεί παράταση, 1.475 ήταν οι πινακίδες που κατατέθηκαν. 

Η σύγκριση σε σχέση με τις περασμένες χρονιές
Σε αδρές γραμμές ίσες με πέρσι, πολλές στον αριθμό, ήταν οι καταθέσεις πινακίδων φέτος. Πιο συγκεκριμένα, πέρσι με δύο ημέρες να απομένουν της προθεσμίας ο "Χ" είχε καταγράψει 1.574 αιτήσεις, ενώ φέτος επίσης με δύο ημέρες και κάποιες ώρες να απομένουν ο "Χ" καταγράφει τις ίδιες, περί των 1.500. Πρώτος και καθοριστικός παράγοντας που καταθέτουν τις πινακίδες οι ιδιοκτήτες είναι προκειμένου να αποφύγουν το οικονομικό κόστος των τελών κυκλοφορίας.

Έντονο είναι και το φαινόμενο της εποχικής ακινησίας των δικύκλων για την χειμερινή περίοδο, ώστε οι ιδιοκτήτες να γλυτώσουν έστω και το μισό του κόστους.

Σε σχέση με πρόπερσι πάντως και πάλι η φετινή χρονιά έχει αυξημένη κινητικότητα. Τον Δεκέμβριο του '16 με δύο μέρες να απομένουν της προθεσμίας είχαν κατατεθεί 1.053 πινακίδες.


Τι συμβαίνει αν δεν πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας
Έως τις 31 Δεκεμβρίου (άρα απομένουν δύο εργάσιμες: Παρασκευή 28/12 και Δευτέρα 31/12) θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για όλους όσους αποφασίσουν να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς "ακινησίας". 

Στην περίπτωση που δεν πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου τα τέλη κυκλοφορίας, είτε κινείται το όχημα είτε όχι, ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας και με πρόστιμο ισόποσο των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ ή με 30 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Η κατάθεση γίνεται στην εφορία προκειμένου οι οδηγοί να αποφύγουν τη πληρωμή των τελών για το 2019, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι ΙΧ κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου, εκτός αν ο ιδιοκτήτης αιτηθεί επιστροφή των πινακίδων κατά τις νόμιμες διαδικασίες.


Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Οι φορολογούμενοι που θέλουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
  • Πινακίδες.
  • Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
  • Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
  • Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.
  • Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Από την αυτοψία του ο "Χ" στην εφορία διαπίστωσε ότι πολλοί ιδιοκτήτες, λόγω δικιάς τους ελλιπούς ενημέρωσης, χρειάστηκε να σπεύσουν δύο ή και περισσότερες φορές στην εφορία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, καθώς τους έλειπαν δικαιολογητικά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr