Το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής | xronos.gr
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 2024 – ΚΟΣΤΙΖΕΙ 105 ΕΚ ΕΥΡΩ

Το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

13/06/19 - 10:00

Χάρη στη γενναία δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η ανέγερση – Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε προτεραιότητα την Κομοτηνή

Ο Δήμος Κομοτηνής και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποίησαν ενημέρωση και μία πρώτη παρουσίαση αναφορικά με το «Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» το οποίο σχεδιάζεται, θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί πλήρως με δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η παρουσίαση της δωρεάς στην Κομοτηνή
Η δωρεά για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», που έχει εκπονήσει το ΙΣΝ, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα €300 εκατομμύρια και αφορά στην ανέγερση νέων υποδομών, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την ενίσχυση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε όλη τη χώρα. 

Η παρουσίαση του «Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, ώρα 19:00, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν μέλη της Ομάδας Σχεδιασμού και Διαχείρισης του Έργου, εκπρόσωποι του ΙΣΝ, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Στην εκδήλωση βρέθηκε πλήθος κόσμου, ενδεικτικά: 

Ο υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δωρεών του ΙΣΝ Γιάννης Ζερβάκης, ο διευθυντής Τεχνικών Δωρεών ΙΣΝ Θεόδωρος Μαραβέλιας, ο διοικητής του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» Γιώργος Φιλιππίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Ευστράτιος Πλωμαρίτης, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Ιωσήφ Μανουσογιαννάκης. Επίσης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, οι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Ιλχάν Αχμέτ, οι υποψήφιοι βουλευτές Τάκης Χαρίτου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, ο ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής Κώστας Παπάζογλου, πλήθος πολιτικών, αυτοδιοικητικών, κι εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της περιοχής. 

Επίσης, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο τοποτηρητής μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, ο ιερωμένος της αρμενικής εκκλησίας Κομοτηνής Χοβανές Σαγντετσιάν.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου Νοσοκομείου
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε γνωστό και το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου που έχει τεθεί από τους επιτελικούς του ΙΣΝ.

Σύμφωνα με αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες: Οριστικοποίηση και έγκριση του κλινικού – κτιριολογικού προγράμματος. 

Αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων υποδομής του νοσοκομείου – πρόσβαση, δίκτυα κοινής ωφέλειας – ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο της μελέτης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξής εργασίες: Προμελέτη έργου. Διάρκεια: 4 μήνες (Ιούνιος 2019).

Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής: Δέσμευση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων υποδομής – πρόσβαση, δίκτυα κοινής ωφέλειας. 
Οριστική μελέτη. Διάρκεια: 6μήνες Προετοιμασία Νόμου.

Ενδεικτικό επιγραμματικό χρονοδιάγραμμα: Ιανουάριος 2020 – νόμος. Νοέμβριος 2020 – έναρξη δημοπράτησης. Ιούνιος 2021 – έναρξη κατασκευής. Ιούνιος 2024 – ολοκλήρωση έργου.

Χαρούμενος ο διοικητής του «Σισμανογλείου»
Εμφανώς χαρούμενος ήταν στην εκδήλωση ο διοικητής του «Σισμανογλείου» Γιώργος Φιλιππίδης, κάνοντας λόγο για μία «πολύ σημαντική στιγμή», καθώς «παρουσιάζεται στον κόσμο της Ροδόπης το μεγάλο αυτό έργο, με όλες τις προεκτάσεις του, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό κι όλα τα σχετικά». 

Θύμισε τα γενικά χαρακτηριστικά της δωρεάς και το ότι η Ροδόπη τελικώς διεκδίκησε και πέτυχε όχι απλώς τα 55εκ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά 105εκ ευρώ. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «στη σύμβαση δωρεάς που έχει περάσει από την ελληνική βουλή, υπάρχει η δέσμευση της ελληνικής Πολιτείας, ότι το νέο νοσοκομείο θα στελεχωθεί πλήρως». Στα επόμενα νομοθετήματα θα προβλέπονται επακριβώς οι θέσεις και άλλα ζητήματα.

Έτοιμος ο Δήμος Κομοτηνής
Έτοιμος για όλα όσα τον αφορούν είναι ο Δήμος Κομοτηνής, δια στόματος Γιώργου Πετρίδη. Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «το εναρκτήριο λάκτισμα» για το νέο νοσοκομείο, και υπογράμμισε: «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το νέο νοσοκομείο είναι μία πραγματικότητα, ευχή μας είναι να προχωρήσει γρήγορα και να μπορέσει να στελεχωθεί, για να είναι ένας ‘ναός’ της υγείας». Δεσμεύτηκε, επίσης, «ως Δήμος έχουμε κάνει μέχρι στιγμής το καθήκον μας, όσον αφορά στην παραχώρηση του οικοπέδου και τις προεργασίες για τις υποδομές του νοσοκομείου», κι έδωσε την είδηση ότι είναι έτοιμες οι μελέτες που αφορούν στην σύνδεσή του με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και ότι βρίσκονται σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο μελετητών για την μελέτη οδοποιίας για την οδική σύνδεση με το εθνικό οδικό δίκτυο, και σε συνεργασία με τον ΙΣΝ για τις αδειοδοτήσεις. Χαρακτήρισε το έργο «απόδειξη πως όταν μία τοπική κοινωνία δεν σταματά να διεκδικεί κάτι, το πετυχαίνει», και «ένα ανταγωνιστικό επίτευγμα, γιατί υπήρχαν κι άλλες ανάγκες στον χώρο υγείας στην Ελλάδα». Δεν ξέχασε να δώσει τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που άκουσε το αίτημα των πολιτών και στον ελληνικό στρατό που καθάρισε το οικόπεδο στο οποίο θα αναγερθεί το νέο νοσοκομείο.

Δουλειά από την πρώτη στιγμή
Ο υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δωρεών του ΙΣΝ Γιάννης Ζερβάκης, μιλώντας στον «Χ», θύμισε την προ ενός και πλέον έτος επίσκεψη του ΙΣΝ στην περιοχή, για να καταδείξει σχηματικά «από τότε πιάσαμε δουλειά». «Είμαστε εδώ να παρουσιάσουμε τα πρώτα σχέδια και να μάθουμε από εσάς τι πρέπει να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε», γνωστοποίησε για την εκδήλωση και τον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και έδωσε μία πρώτη εικόνα για το ότι «το νοσοκομείο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2024», ενώ αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του, μεταξύ άλλων, είπε «θα είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα με μόνο …μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια».

Το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μετέφερε στην ομιλία του ο διευθυντής τεχνικών δωρεών του ΙΣΝ Θεόδωρος Μαραβέλιας. Έκανε λόγο για ένα «νοσοκομείο πρότυπο», βασισμένο στα «καλύτερα διεθνή πρότυπα», που θα συμβάλει «στην βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας (ΕΣΥ)». Τόνισε ότι θα πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα υγείας, πρότυπο νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας, με την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων οργάνωσης και λειτουργίας. «Στόχος όχι απλώς η ολοκλήρωση αλλά και η παραδειγματική λειτουργία», πρόσθεσε, δίνοντας ως παράδειγμα το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ στην Αττική. Δεν αμέλησε να συστήσει στο κοινό την μεγάλη διεθνή ομάδα ειδικών μελετητών και συμβούλων (στους οποίους συμπεριλαμβάνει το Johns Hopkins Institute) με επικεφαλής τον διάσημο αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, καθώς και την ομάδα μελέτης έργου και την ειδική συμβουλευτική επιτροπή του ελληνικού δημοσίου.

Υψηλές προδιαγραφές παντού
Το νοσοκομείο στοχεύει στην βιώσιμη – αποτελεσματική λειτουργία του. Ο σύγχρονος νοσοκομειακός σχεδιασμός, που έγινε γνωστός για πρώτη φορά στην εκδήλωση, επιδιώκει την εναρμόνιση της βέλτιστης λειτουργικότητας με την υψηλή ποιότητα και αισθητική των κτιριακών υποδομών από πλευράς εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Ο συνδυασμός αυτός έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τους ασθενείς, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες και βελτιώνει την θεραπευτική διαδικασία.

Βασικοί στόχοι σχεδιασμού: 1. Η βελτίωση της αξιοπρέπειας και ασφάλειας του ασθενούς (π.χ. μόνο μονόκλινα και δίκλινοι θάλαμοι νοσηλείας). 2. Οι υψηλές προδιαγραφές παντού, αλλά κυρίως στον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. 3. Η ευελιξία σχεδιασμού ώστε να επιτρέπει αναγκαίες προσαρμογές στην ραγδαία εξέλιξη των ιατρικών πρακτικών και τεχνολογίας, ώστε να παραμένει πάντα σύγχρονο. 4. Η ενσωμάτωση πράσινων αρχών βιωσιμότητας στον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του Νοσοκομείου (πρόγραμμα LEED). 5. Το υψηλό επίπεδο σύγχρονου σχεδιασμού με προδιαγραφές BIM (Building Information Modelling) που διευκολύνει την υλοποίηση αλλά και την μετέπειτα λειτουργία και συντήρηση του νοσοκομείου με τις καλύτερες τεχνο-οικονομικές προϋποθέσεις, με διαδικασίες διαφανείς και με όρους αποδοτικής και βιώσιμης λειτουργίας.

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και οι συνεργάτες του, προς τιμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αντελήφθησαν την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, και ιεράρχησαν ως νούμερο ένα προτεραιότητα ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Ελλάδα- την περιοχή της Κομοτηνής. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Ιωσήφ Μανουσογιαννάκης. «Όταν έγινε η πρόταση για την δωρεά στην υγεία, εμείς σκεφτήκαμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, γι’ αυτό και ήταν πρόταση του υπουργείου Υγείας να στραφούμε πρώτα στην Κομοτηνή, γιατί είδαμε ότι το νοσοκομείο της περιοχής ήταν υποβαθμισμένο σε σχέση με αυτό που χρειαζόταν η περιοχή – κι αυτό το δέχθηκε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ κι ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως αυτή την προσπάθεια». Δεσμεύτηκε ότι το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής θα στελεχωθεί πλήρως με ιατρικό προσωπικό.

Για μία «ευχάριστη μέρα» έκανε λόγο ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Ευστράτιος Πλωμαρίτης. Το χαρακτήρισε «Ένα έργο πνοής κυρίως για τους πολίτες του νομού Ροδόπης κι όχι μόνο, αλλά και για την ιατρική κοινότητα», και θύμισε «χωρίς πολλές σκέψεις, το υπουργείο, όταν ήρθε στα χέρια του η δωρεά, η πρώτη του επιλογή ήταν η Κομοτηνή – είχε κατανοήσει τους λόγους που το επέβαλαν να γίνει εδώ το νέο νοσοκομείο».
Μετά το πέρας το κύριο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, την οποία θα καταγράψουμε στην αυριανή έντυπη έκδοση του «Χ».

Βίντεο οι δηλώσεις 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr