Νομιμοποίησε τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου | xronos.gr
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Νομιμοποίησε τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου

10/12/16 - 11:00
23432567_6.jpg

Έκανε στάση και στη Νέα Σάντα Ροδόπης στο στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων

Λίγο πριν τις 11.00 το πρωί χθες ολοκλήρωσε την περιοδεία του στον Έβρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμένος. 


Ο κος Καμένος βρέθηκε στο Διδυμότειχο, το Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη ενώ είχε κάνει στάση και στη Νέα Σάντα του Νομού Ροδόπης.


Αρχής γενομένης από το Διδυμότειχο ο κος Καμένος εγκαινίασε εκεί ένα συγκρότημα νεόδμητων στρατιωτικών κατοικιών (τα λεγόμενα ΣΟΑ) ενώ στο Σουφλί επισκέφθηκε το φυλάκιο 126 της 50Μ/Κ Ταξιαρχίας. Σε δηλώσεις του από το βόρειο Έβρο ο κος Καμένος τόνισε: 
Με τον αρχηγό του ΓΕΣ είμαστε εδώ για να ευχηθούμε στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, καλές γιορτές. Να τους ευχαριστήσουμε για την πράγματι εξαιρετική δουλειά που κάνουν, για το υψηλό ηθικό, για τον επαγγελματισμό τους. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τους κατοίκους του Έβρου, γιατί έχουν αγκαλιάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η αγάπη που δείχνουν προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και η φροντίδα, ιδιαίτερα προς τους στρατεύσιμους, είναι πολύ συγκινητική. Και αυτό είναι και η δύναμη ενός έθνους. Είναι η αγάπη που υπάρχει μεταξύ της κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες και εύχομαι σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καλά Χριστούγεννα, και καινούργια χρονιά, που θα είναι πολύ πιο καλή για όλους μας, για την πατρίδα μας»


Το βράδυ της Πέμπτης βρήκε τον κο Καμένο στο φυλάκιο των Κήπων στην ελληνοτουρκική μεθόριο, όπου πέρασε τη νύχτα μαζί με τους στρατεύσιμους. Για τη φιλοξενία του εκεί είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση από την 31η Ταξιαρχία που εδρεύει στις Φέρες και έχει υπό την ευθύνη της το συγκεκριμένο φυλάκιο.


Χθες το πρωί και λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λάρισα ο υπουργός βρέθηκε στο στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» στην Αλεξανδρούπολη και συμμετείχε στην τελετή απονομής ξιφών Υπαξιωματικών που προήχθησαν. Για την ακρίβεια ο ίδιος ο κος Καμένος απένειμε τα ξίφη και εν συνεχεία απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό προς τα στελέχη του στρατού και αφού προηγουμένως είχε ανεγνωσθεί η ημερήσια διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στην ημερήσια διαταγή έγινε λόγος και για την προκλητικότητα που παρουσιάζει η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, όμως ο κος Καμένος δεν υπεισήλθε σε βαθύτερο πολιτικό σχόλιο επί τούτου και περιορίστηκε απλώς να πει ότι «δεν ζούμε σε γειτονιά αγγέλων». 


Είπε όμως ότι «ο Έλληνας αξιωματικός πρέπει να νιώθει περήφανος για το σπαθί του» και παρέπεμψε στον πρώτο στίχο του Εθνικού Ύμνου με βάση τον οποίο η ελευθερία αναγνωρίζεται από «την κόψη του σπαθιού την τρομερή». 


Ο κος Καμένος υπενθύμισε στα στελέχη ότι εκτός των άλλων φέρουν και την ευθύνη των στρατεύσιμων και ανέφερε ότι σε περιόδους κρίσης ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται τον ελληνικό στρατό και την εκκλησία. 


Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «άξονα σταθερότητας» και είπε ακόμη ότι αποτελεί «την ελπίδα για το αύριο της ευρύτερης περιοχής» και σημείωσε ότι αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να αγωνίζονται «υπέρ πίστεως και πατρίδος». Τέλος ευχαρίστησε όλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα και ευχήθηκε «Καλές γιορτές». 


Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΩΝ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
Ο κος Καμένος πέραν των άλλων προέβη και σε μία κίνηση που προκάλεσε μειδιάματα χαράς στο Δέλτα του ποταμού Έβρου στις Φέρες. Όπως είπε, έχει πλέον υπογραφεί Υπουργική Απόφαση με και οι καλύβες του Δέλτα προστατεύονται πλέον από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως μέρος της εθνικής προκάλυψης στην ελληνοτουρκική μεθόριο. 


Η Υπουργική Απόφαση αλλάζει –μάλλον- πολλά δεδομένα καθώς μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες των καλυβών έχουν δεχθεί πολλάκις εξώδικα από το Δασαρχείο του Έβρου με τα οποία ζητείται η κατεδάφιση των κτισμάτων. Με διάφορες παρεμβάσεις οι κατεδαφίσεις έχουν αποφευχθεί, όμως ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει νομικό πλαίσιο που να νομιμοποιεί την ύπαρξη των κτισμάτων εντός του Δέλτα. 
Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, λύνει ένα πρόβλημα που υφίσταται στην περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άσχετα αν η «επίσημη» συζήτηση άνοιξε μόλις το 2013. Οι γνωρίζοντες την κατάσταση ξέρουν καλά ότι οι καλύβες του Δέλτα του Έβρου φλερτάρουν με την κατεδάφιση σχεδόν από τότε που χτίστηκαν, και αυτό φυσικά δεν συνέβη το 2013.

Ο κος Καμένος δήλωσε ρητά πως οποιαδήποτε παρέμβαση στο Δέλτα του Έβρου πλέον θα περνάει υποχρεωτικά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον είπε ότι το υπουργείο θα έρθει σε επαφή με τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου και αν ο Φορέας επιθυμεί, το υπουργείο θα τον βοηθήσει να επαναλειτουργήσει το Αναψυκτήριο που υπάρχει στο Δέλτα, αλλά εδώ και μερικά χρόνια παραμένει ανενεργό. Να σημειώσουμε τέλος, ότι κατά τη διαδρομή του από τη Θεσσαλονίκη στον Έβρο, ο υπουργός έκανε στάση και στη Νέα  Σάντα του Ν. Ροδόπης. 
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr