Ο Δήμος Κομοτηνής, το Δ.Π.Θ. και η πρόταση Δ. Λουρίκα | xronos.gr
ΚΤΙΡΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

Ο Δήμος Κομοτηνής, το Δ.Π.Θ. και η πρόταση Δ. Λουρίκα

05/07/19 - 10:00

Στην σωστή κατεύθυνση αναβάθμισης μίας δημόσιας υποδομής, βλέπει το ζήτημα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας

Άγνωστο παραμένει το μέλλον των κτιριακών εγκαταστάσεων της Παλιάς Νομικής, καθώς φαίνεται πως τόσο ο Δήμος Κομοτηνής όσο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θέλουν να τις αξιοποιήσουν. Το ζήτημα της καλύτερης δυνατής αξιοποίησής τους πρέπει να τεθεί από νωρίς στο τραπέζι, ώστε να μην υπάρχουν διαμάχες δίχως άλλο την τελευταία στιγμή.


Η απόφαση δημοτικού συμβουλίου που δεν ελήφθη
Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα άνοιξε η συζήτηση για την χρήση των εγκαταστάσεων της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή, επ’ αφορμή ενός έργου ενεργειακής αναβάθμισης που θέλει να υλοποιήσει το Δ.Π.Θ. σε αυτά τα κτίρια. Στα κτίρια στεγάζονται αυτά τα χρόνια τα πανεπιστημιακά τμήματα, το Ιστορίας – Εθνολογίας, Γλώσσας – Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Κοινωνικής Διοίκησης – Πολιτικής Επιστήμης.

Η πρόταση του πανεπιστημίου, για να γίνει πράξη, όμως, πρέπει να εγκριθεί αρχικά από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Κομοτηνής. Στην τελευταία του συνεδρίαση τέθηκε προς συζήτηση το αίτημα περί χορήγησης ή μη συναίνεσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την ένταξη πρότασης ενεργειακής αναβάθμισης των πανεπιστημιακών κτιρίων επί της οδού Π. Τσαλδάρη (Παλιά Νομική). Ωστόσο, επειδή δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος του ΔΠΘ και καθώς το αίτημα χορήγησης συναίνεσης δεν συνοδεύονταν από τον απαραίτητο χρόνο παραχώρησης  της χρήσης των κτιρίων, ο δήμαρχος Γ. Πετρίδης πρότεινε η συζήτηση του θέματος να αναβληθεί προσωρινά.

Ζητούμενη η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων
Ζητούμεο γύρω από το κτίρια είναι το γεγονός ότι, όταν κατασκευαστεί το νέο κτίριο στην πανεπιστημιούπολη, τότε αυτά «απελευθερώνονται», ώστε είτε να αξιοποιηθούν από τον Δήμο Κομοτηνής, είτε να συνεχίζουν να αξιοποιούνται από το ΔΠΘ.
Στο μεσοδιάστημα, πάντως, ζητούμενο είναι να μην χαθούν πόροι από οποιοδήποτε πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς αυτά θα βελτιωθούν για όποια χρήση κι αν αποφασιστεί στο μέλλον.

Το ζήτημα στη σωστή του διάσταση θέτει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης και μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Δημήτρης Λουρίκας. «Πληροφορήθηκα ότι σε επόμενο συμβούλιο θα μας απασχολήσει ως θέμα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της παλιάς Νομικής. Παράλληλα σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου διαβάζω ότι ο δήμαρχος Κομοτηνής έχει δηλώσει ότι για τα κτίρια, τα οποία ο Δήμος είχε παραχωρήσει στο Δημοκρίτειο στην έναρξη της λειτουργίας του το 1974, υπάρχει πλάνο για τη χρησιμοποίησή τους από τον Δήμο στην εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών αναγκών», αναφέρει αρχικά, και κάνει τις κάτωθι σημειώσεις:

  1. Τα κτίρια έχουν παραχωρηθεί για χρήση, με μία απόφαση ετήσιας παραχώρησης από το 1974.
  2. Ο Δήμος Κομοτηνής, έχει εκφράσει την επιθυμία να κάνει χρήση των κτιρίων της Παλιάς Νομικής, ώστε να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες για νέες σχολικές υποδομές.
  3. Σε αυτή του την επιθυμία συνέβαλε αποφασιστικά η κατασκευή νέων κτιρίων στην Πανεπιστημιούπολη, όπου θα στεγαστούν οι σχολές και τα τμήματα που σήμερα βρίσκονται στα κτίρια της Παλιάς Νομικής.
  4. Όντως η κατασκευή των νέων κτιρίων στην Πανεπιστημιούπολη θα απελευθέρωνε χώρο για δημοτικές σχολικές υποδομές. Όμως, ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και στη θέση του τη δημιουργία τριών νέων Τμημάτων. Άρα, πάλι δεν θα επαρκούν οι χώροι στην Πανεπιστημιούπολη.

Γι’ αυτό και ο κος Λουρίκας ζητάει όλοι να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου από νωρίς, λέγοντας χαρακτηριστικά «επειδή διαισθάνομαι ότι αν το αφήσουμε το θέμα έτσι απλά να κυλήσει, ότι θα το βρούμε μπροστά μας πιο έντονο, θα πρότεινα άμεσα οι δύο πλευρές, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να ξεκινήσουν συζητήσεις», και διευκρινίζοντας «το σίγουρο είναι ότι μία αναβάθμιση των κτιρίων της παλιάς Νομικής θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για το πανεπιστήμιο όσο και για την πόλη».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr