Ο δρόμος σε κυκλοφορία οι εργασίες συνεχίζονται | xronos.gr
ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ

Ο δρόμος σε κυκλοφορία οι εργασίες συνεχίζονται

14/04/17 - 11:00

Τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος και παρεμβάσεις στους κόμβους

Ο δρόμος μπορεί να δόθηκε σε κυκλοφορία, όμως εργασίες συνεχίζουν να εκτελούνται σε αυτόν. Αναφερόμαστε στον κάθετο άξονα 75, που εγκαινιάστηκε στις 14 Μαρτίου 2017 στην Κομοτηνή. Ο κάθετος άξονας 75 «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ και συνδέει την Εγνατία Οδό με το συνοριακό σταθμό Μακάζας (Βουλγαρία) και το κύριο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας.


Η ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα αποτέλεσε έργο προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο καθώς συμβάλλει στη σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με την Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες (αποτελεί τμήμα του πανευρωπαϊκού άξονα ΙΧ) και στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών που διατρέχει ενισχύοντας την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική στον τομέα των μεταφορών. Γι’ αυτό και παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, δόθηκε στην κυκλοφορία, έστω και αν δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος, αριστερά και δεξιά του δρόμου, όπως και οι παρεμβάσεις στους κόμβους.  

Η βούληση υλοποίησης του κάθετου άξονα εκφράσθηκε μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, το 1998. Η διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, καθόρισε για όλον τον άξονα, τόσο σε Ελληνικό όσο και βουλγαρικό έδαφος, τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της οδού, όπως τυπική διατομή (πλάτους 7,5μ.10,5μ.) και ταχύτητα μελέτης 80 kmh.


Τεχνικά χαρακτηριστικά του άξονα

Μήκος 22,5 χλμ.

Διατομή Ορεινό Τμήμα


Σήραγγες Συνολικού Μήκους 1,7χλμ (Τυχερού 251μ, Κατερίνας 184μ, Νυμφαίας 518 + σήραγγα διαφυγής 175μ, Σολομώντα 385 μ και Φρουρού 361μ).
Κτίρια 5 κτίρια ελέγχου σηράγγων και 1 κτίριο που περιλαμβάνει την δεξαμενή πυρόσβεσης της Σήραγγας Νυμφαίας.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr