Ο νέος Τούρκος πρέσβης είδε επίσημους και...ανεπίσημους στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο νέος Τούρκος πρέσβης είδε επίσημους και...ανεπίσημους στην Κομοτηνή

05/06/19 - 10:00
2342354235-4.jpg

Μιλώντας στον «Χ» χαρακτήρισε «εσωτερικά θέματα της Ελλάδας» τις δηλώσεις της προέδρου του DEB Τζιγδέμ Ασάφογλου περί «τουρκικής μειονότητας»

Με μήνυμα φιλίας, και πραγματοποιώντας επαφές με επίσημους και...ανεπίσημους, επισκέφτηκε την Κομοτηνή ο νέος Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Burak Özügergin. Ο πρέσβης ανέπτυξε μία σειρά επαφών, άλλες εθιμοτυπικές κι άλλες με μη αναγνωρισμένους φορείς της περιοχής που φάνηκε de facto να τους αναγνωρίζει.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στην αυτοαποκαλούμενη ως «τουρκική» νεολαία Κομοτηνής, κατόπιν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής προκειμένου να παραστεί στην επίσημη εκδήλωση ευχών για το μπαϊράμι, ενώ έπειτα είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο στο γραφείο του τελευταίου. Τις παραπάνω επισκέψεις πραγματοποίησε επ’ αφορμή της έναρξης της θητείας του στην Ελλάδα, όπου η έδρα της πρεσβείας βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι de facto αναγνωρίσεις
Στην αυλή του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής εθεάθη ο πρέσβης, ο οποίος ανέπτυξε σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου. Σε θερμό κλίμα είχε επίσης τετ-α-τετ με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, η παρουσία των οποίων φάνηκε να επικροτείται. Νωρίτερα, στην αυτοαποκαλούμενη «τουρκική» νεολαία είχε ένα ακόμη μη θεσμικό τετ-α-τετ με τον πρόεδρό της Νετζάτ Αχμέτ και μέλη της νεολαίας.

Θεσμική συνάντηση στο γραφείο περιφερειάρχη
Κατόπιν, ο πρέσβης επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, στο γραφείο του. Ο κος Μέτιος είχε βρεθεί κι εκείνος στο τουρκικό προξενείο για τις ευχές, και τον συνόδευαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ταρκάν Μουλταζά, Αχμέτ Ιμπράμ και ο πολιτευτής ΝΔ Μουσταφά Κατραντζή.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για μία «ενδιαφέρουσα συζήτηση» μεταξύ του ίδιου και του πρέσβη, και ενημέρωσε: «Επιθυμούμε την καλή σχέση και συνεργασία με τις όμορες νομαρχίες της Τουρκίας, ιδιαίτερα της Αδριανούπολης, σε μια σειρά από θέματα, για τα οποία έχουμε πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως τουρισμό, συνεργασίες με επιχειρήσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις και διάφορα άλλα θέματα. (Στόχος είναι) να βελτιώσουμε την επαφή και την συνεργασία μας, που ήδη είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο». Επίσης, έγινε συζήτηση γύρω από την ανάγκη συντονισμού για την αντιμετώπιση των πλημμυρών του ποταμού Έβρου και των ζωονόσων καθώς και για τις δυνατότητες οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών.

Από θέσης του ο Burak Özügergin ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη που τους δέχθηκε και τους επισκέφτηκε στο προξενείο, και τον συνεχάρη για την εκλογή του. «Του ευχηθήκαμε ότι θέλουμε αυτή η περιοχή της γείτονας Ελλάδας, η ΑΜ-Θ, να είναι επιτυχημένη», είπε χαρακτηριστικά, και διαπίστωσε: «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος χώρος συνεργασίας, σε θέματα τουρισμού, ενέργειας, επιχειρηματικότητας, συγκοινωνιών και άλλα. Υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία μπορούμε να προχωρήσουμε ως δύο χώρες και, αν μπορέσουμε να επιτύχουμε σε αυτά τα θέματα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να θέσουμε στο τραπέζι και τα υπόλοιπα πράγματα». Ο ίδιος μετέφερε, επίσης, μήνυμα φιλίας, λέγοντας «θέλουμε να ζήσουμε όπως αρμόζει σε δύο καλούς γείτονες».

Οι δύο τους αντάλλαξαν αναμνηστικά, με τον κο Μέτιο να προσφέρει στον πρέσβη τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, δύο βιβλία για ιστορία και γεωγραφία του τόπου και ένα μικρό αγαλματίδιο της Νίκης της Σαμοθράκης.

Δεν πήρε θέση για το ζήτημα «τουρκικής μειονότητας»
Επί των δηλώσεων που πρόσφατα έκανε η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου, που δήλωσε ότι «νιώθω Τούρκος» και πως ανήκει σε «εθνική και θρησκευτική μειονότητα», ο πρέσβης δεν θέλησε να πάρει θέση, απαντώντας ως εξής: «Ως πρέσβης που έρχεται από την Αθήνα, δεν θα ήταν σωστό να εκφράσω άποψη αναφορικά με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας. Η μόνη φορά που μίλησα γι’ αυτά τα θέματα ήταν όταν ευχήθηκα συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη, κι αυτό το έκανα από τα βάθη της καρδιάς μου».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr