Ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο | xronos.gr
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

18/07/19 - 10:00

Εν αναμονή του κατασκευαστικού έργου τελεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθυστέρηση λόγω ΔΕΔΑ

Από πέρσι έχει ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ξεκινήσει η σύνδεση των πέντε πρωτευουσών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και η προμήθεια της Ορεστιάδας με φυσικό αέριο. 

Το δίκτυο στην Περιφέρεια
Ο τελικός στόχος αφορά στην κατασκευή 493 χιλιόμετρων δικτύου και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, με δυνατότητα επέκτασης του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 56.563.974 ευρώ (από τα οποία η δημόσια δαπάνη εκτιμάται σε 29.608.416 ευρώ που θα καλυφθεί από την Περιφέρεια και η  ιδιωτική δαπάνη (ΔΕΔΑ) σε 26.955.558 ευρώ) έχει σκοπό να αυξήσει την χρήση του φυσικού αερίου στις εμπορικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες (υπάρχουν ήδη 150 χιλιόμετρα δικτύου στην Περιφέρεια που εξυπηρετούν τέτοιους καταναλωτές) και να φέρει το φυσικό αέριο στους οικιακούς καταναλωτές, παρέχοντας φθηνή και καθαρή ενέργεια σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο 80 χιλιόμετρα φυσικού αερίου θα γίνουν στην Κομοτηνή.

Η καθυστέρηση λόγω ΔΕΔΑ
Μέχρι στιγμής όμως, έργο ακούμε και …έργο δεν βλέπουμε, καθώς τελούμε σε στάση αναμονής για το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου, για το οποίο κι ερωτήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος από τον «Χ».  «Όπως γνωρίζετε το έργο έχει ενταχθεί από το προηγούμενο έτος. Υπήρξαν κάποια θέματα με την ΔΕΔΑ, που είναι ο τελικός δικαιούχος. Θεωρώ όμως ότι στο επόμενο διάστημα, θα μπορέσει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, για να γίνει επέκταση του δικτύου στις πέντε πρωτεύουσες και στην Ορεστιάδα», ήταν η εκτίμησή του για την πρόοδο του έργου.

Σχεδιασμός σε δύο φάσεις
Ο σχεδιασμός γίνεται σε δύο φάσεις: Αφενός στο να ξεκινήσει το κύριο έργο σύνδεσης των πρωτευουσών, αφετέρου στην διερεύνηση του εφικτού ή μη της σύνδεσης και άλλων περιοχών με το φυσικό αέριο σε δεύτερη φάση. «Το έργο που θα ξεκινήσει θα είναι με βάση την μελέτη που ήδη υπάρχει. Αν κάτι δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη μελέτη, θα το δούμε σε μία επόμενη φάση. Αλλά το έργο είναι καλό να ξεκινήσει, για να υλοποιηθεί το τμήμα που προβλέπεται. Από εκεί και πέρα, γιατί υπάρχουν μία σειρά από άλλες ιδέες για την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις όπως και προβληματισμός για το εάν στην Ορεστιάδα θα μεταφέρεται με βυτία ή με δίκτυο, όλα αυτά θα απαντηθούν στην επόμενη φάση. Τώρα, προέχει να ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου», σημείωσε εν προκειμένω ο Χρήστος Μέτιος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει δρόμος ακόμη προκειμένου να γίνει εντέλει η σύνδεση με το φυσικό αέριο, πόσω δε μάλλον μέχρι να το δούμε στην πόρτα των νοικοκυριών, γι’ αυτό ζητούμενο είναι να μην υπάρξει κάποιο άλλο κώλυμα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr