Ο Τζέφρι Πάιατ «επιθεώρησε» για άλλη μία φορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης | xronos.gr
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ (ΞΑΝΑ) ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ο Τζέφρι Πάιατ «επιθεώρησε» για άλλη μία φορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

14/09/19 - 10:00

Τι είπε για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ανέλκυση του ναυαγίου «Όλγα» που η χώρα του πληρώνει με 2.3 εκ ευρώ

«Είμαι ο πρέσβης που έχει επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλον» είπε χθες από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Η δήλωσή του είναι ακριβής και ο λόγος της χθεσινής επίσκεψής του στον Έβρο ήταν η «επιθεώρηση» του εργοταξίου της ανέλκυσης του ναυαγίου «ΟΛΓΑ» από το λιμάνι - ένα πρότζεκτ για το οποίο η Αμερική πλήρωσε 2.3 εκ ευρώ. Παρά το ιλιγγιώδες ποσό, ο κος Πάιατ δήλωσε ότι η χώρα του δεν προσβλέπει σε κάποιου είδους αντάλλαγμα, αλλά έκανε τη δαπάνη στο πλαίσιο της συνεργασίας και των κοινών στόχων των δύο χωρών.  Συγκεκριμένα, η δαπάνη έγινε από τον αμερικανικό στρατό και έγινε σε ένα λιμάνι το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο των διακινητών παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως «αποβάθρα». Η προσφυγική κρίση που περνάει και από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρακολουθείται από τις ΗΠΑ με τον Τζέφρι Πάιατ να την χαρακτηρίζει ως «ανθρωπιστική» και να καλεί από την Αλεξανδρούπολη, την Τουρκία να σεβαστεί την Συμφωνία της με την Ε.Ε. ειδικότερα δε, τα άρθρα περί επανεισδοχής. 

Το ναυάγιο «ΟΛΓΑ» κείτεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για πάνω από δέκα χρόνια και κάθε πρότερη προσπάθεια ανέλκυσής του είχε καταπέσει στο βυθό. Η συγκεκριμένη όμως εξελίσσεται επιτυχώς και θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Με το πέρας της «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά πλέον ενισχυμένη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων. Έτσι η προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας τόσο της Αλεξανδρούπολης όσο και της Θράκης και της βόρειας Ελλάδας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που βρέθηκε στον Έβρο λόγω της επίσκεψης Πάιατ. 

Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ
Ο Αμερικανός διπλωμάτης παρατήρησε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο τους σημείο και δεν έκρυψε το από καιρό εκπεφρασμένο των ΗΠΑ για συμμετοχή επενδυτών στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. «Χαίρομαι πολύ που είμαι και πάλι εδώ στην Αλεξανδρούπολη και μπορώ να υπογραμμίσω τη σχέση μας με την πόλη, καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού», είπε ο κος Πάιατ εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ότι θα έχουμε «δυνατούς (εν. Αμερικανούς) παίκτες» στους διαγωνισμούς, όταν ο τρόπος της ιδιωτικοποίησης οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση». 

Στο ίδιο πλαίσιο βέβαια εντάσσεται και ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στα ενεργειακά που έχει το άρωμα του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα μεταφορτώνεται εκεί όταν ολοκληρωθεί η σχετική εγκατάσταση την οποία ενθέρμως και όχι αφιλοκερδώς υποστηρίζει η Αμερική. 

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συνεργαστούν στενά σε αυτή την περιοχή για να προωθήσουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα και να προωθήσουμε την ασφάλεια», ενώ αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η συνεργασία της πρεσβείας με την αμερικανική στρατιά στην Ευρώπη και τον ελληνικό στρατό βοηθάει να εμβαθύνονται οι σχέσεις μας με την Ελλάδα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ανυπομονεί για την επόμενη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Στεφανοβίκειο (του ν. Μαγνησίας) και ενεργοποίησε για άλλη μία φορά τα αντανακλαστικά των πολέμιων της στρατιωτικής –και όχι μόνο- συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, οι οποίοι εκφράζονται κατά κύριο λόγο –αλλά όχι αποκλειστικά- μέσω του ΚΚΕ. 

«Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους Αμερικανούς, καθώς «κουμπώνει» με τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους για την περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας ως «μεντεσέ» στην υλοποίησή τους. Θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, μετατρέποντας το λαό της περιοχής ευθέως σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών» σχολίασε η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την παράσταση διαμαρτυρίας μελών της σε μία από τις εισόδους του λιμανιού. 

«Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους» 
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην άμεση αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Λιμένων Βαγγέλη Κυριαζόπουλο. Ο κος Κυριαζόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της ανέλκυσης του ναυαγίου και μεταξύ άλλων είπε ότι «αντίθετα με το ναυτιλιακό κλάδο, η λιμενική μας δραστηριότητα κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Πλοία όλων των τύπων και όλων των σημαιών, προσπερνούν τα ελληνικά λιμάνια και εξυπηρετούνται κάπου αλλού. Ο λιμένας και η πόλη της Αλεξανδρούπολης, πρέπει να ωφεληθούν. Δεν πρέπει να αγναντεύουμε τα πλοία από μακριά»

Η επίτευξη του στόχου περί ωφελείας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολής, θα επιτευχθεί σύντομα κατά τον κο Κυριαζόπουλο, τη συνεργεία και του ΥΠΕΝ, αλλά πάντως μετά «την ολοκλήρωση της μελέτης  αξιολόγησης της  βιωσιμότητας του από διεθνή οίκο που την έχει αναθέσει το ΤΑΙΠΕΔ».

Πάντως για το ΥΠΕΝ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι «Λιμένας προτεραιότητας» και ως τέτοιος εντάσσεται στην Εθνική Λιμενική Πολιτική που χαράσσει το υπουργείο. 

Άπαντες παρόντες 
Για την επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας Λιμένων του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΣ Γεώργιος Καμπάς καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί κατ’ αντιστοιχία των Αμερικανών ομολόγων τους, που συνόδευσαν τον πρέσβη. 

Επίσης, στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε και ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλεγκερ, ενώ ο κος Πάιατ είχε επαφές με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστο Δούκα, τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, τον αντιπεριφεριειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον μητροπολίτη Άνθιμο. Την επίσκεψή του παρακολούθησαν οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης και Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr