Οι αρμενικές οικογένειες της Κομοτηνής και οι ιστορικές τους καταβολές | xronos.gr
ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Οι αρμενικές οικογένειες της Κομοτηνής και οι ιστορικές τους καταβολές

07/03/19 - 10:00
234235-16_20.jpg

Η έρευνα και τα συμπεράσματα του Κομοτηναίου πολιτικού επιστήμονα Σαρκίς Δαγκαζιάν, πως χωρίζει τους Αρμένιους της Κομοτηνής σε τρεις χρονικές ομάδες

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, πρόσφατα διοργάνωσαν επιμορφωτική εκδήλωση με τίτλο "Σελίδες (δια)πολιτισμικής ιστορίας της πόλης". Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο Σαρκίς Δαγκαζιάν, πολιτικός επιστήμονας-ερευνητής, ο οποίος μίλησε για το εξής θέμα: "Η αρμενική παρουσία στην Κομοτηνή - Μια πρώτη διαχρονική προσέγγιση".

Τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν πολύ ενδιαφέροντα, ενώ ευθύς εξαρχής ανέδειξε το εξής: "Έχω γεννηθεί εδώ, όπως κι ο πατέρας, ο παππούς κι ο προπαππούς μου, από το 1792 μέχρι και σήμερα οι ρίζες μας είναι στην Κομοτηνή". Πληροφόρησε ότι οι Αρμένιοι άρχισαν να μετοικούν στην Θράκη από τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. "Στην συνέχεια έχουμε μία συνεχή μετοικεσία αρμενικών πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης μέχρι και τον 11ο αιώνα", συνέχισε, αναδεικνύοντας και τα εξής ενδιαφέροντα: "Καινούργιες για εμάς είναι αυτές που έχουν βάθος χρόνου τα 400 χρόνια, δηλαδή ξεκινάει από το 1649 μέχρι και σήμερα. Η ακμή της κοινότητας ήταν το '20, όταν ενδυναμώθηκε πάρα πολύ πληθυσμιακά από τους Αρμένιους πρόσφυγες που κατέκλισαν την περιοχή μετά την μικρασιατική καταστροφή. Οι Αρμένιοι έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα με την ψήφο που παρείχαν το 1920 στην εκλογή του Επαμεινώνδα Δουλά ως προέδρου της Διασυμμαχικής της Θράκης".

Οι Αρμένιοι της Κομοτηνής και ο συνδετικός τους κρίκος
Ο κος Δαγκαζιάν πληροφόρησε επίσης ότι "είχαμε 4 θύματα στον πόλεμο του '40, πάρα πολλά σε σχέση με τον αρμενικό πληθυσμό της Κομοτηνής", ενώ για την μετέπειτα διακύμανση του πληθυσμού εξιστόρησε: "Το 1947 παρατηρήθηκε μία μετανάστευση από την Κομοτηνή προς την Σοβιετική Αρμενία. Ήταν μία Σοβιετική πρωτοβουλία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από την οποία γύρω στους 150.000 Αρμένιους επέστρεψαν στην Αρμενία κι έτσι ο αρμενικός πληθυσμός (σ.σ. στην Ευρώπη) μειώθηκε. Αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αρμενίας το 1991, έχουμε καινούργιους συμπατριώτες μας που μένουν στην Κομοτηνή, κι έτσι ενδυναμώθηκε το αρμενικό στοιχείο που μένει στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια".

Ο ίδιος χώρισε τους Αρμένιους της Κομοτηνής σε τρεις χρονικές ομάδες, ήτοι σε αυτούς που ήταν εδώ πριν το '22 που είναι περίπου 10 οικογένειες, σε όσους ήρθαν μετά το '22, που είναι περίπου 20 οικογένειες και στους "καινούργιους συμπατριώτες μας που είναι 700 έως 1.000". "Ο συνδετικός κρίκος και των τριών ομάδων είναι οι κοινές καταβολές, παραδόσεις, γλώσσα, ήθη, έθιμα και το προνόμιο που έχουμε στην Κομοτηνή να έχουμε μία αρμενική εκκλησία στην οποία μαζευόμαστε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τις γιορτές μας και να τηρήσουμε τις παραδόσεις μας", διαπιστώνει. Στο πλαίσιο της ομιλίας του πρόταξε και ένα πιθανό εύρημα, ότι δηλαδή "το Παπίκιο Όρος", όπως είπε, "ενδεχομένως προέρχεται από την αρμενική λέξη Παπίκ που σημαίνει παππούς. Πιθανότητα κάποιος μοναχός αρμενικής καταγωγής να είχε μονάσει στην περιοχή και να άφησε το στίγμα του στην περιοχή".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr