Οι εργασίες που θα καταστήσουν ξανά προσπελάσιμη την ιρλανδική διάβαση Ιμέρου | xronos.gr
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Οι εργασίες που θα καταστήσουν ξανά προσπελάσιμη την ιρλανδική διάβαση Ιμέρου

09/10/18 - 10:00
2342353465-32.jpg

Ενδιαφέρον των κατοίκων των γύρω οικισμών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκτέλεση των έργων, ζητούν μία πιο μόνιμη παρέμβαση

"Σε 20 ημέρες μας ενημέρωσαν ότι μπορεί να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία", μας λέει κάτοικος του Ιμέρου, στην συνάντηση μας στην απροσπέλαστη, σήμερα, ιρλανδική διάβαση της Αγίας Μαρίνας. Το ενδιαφέρον των κατοίκων των γύρω οικισμών για τις εργασίες που εκτελούνται εδώ και μερικές μέρες στη διάβαση είναι μεγάλο. Ο "Χ" συναντάει αρκετούς να επισκέπτονται τις εργασίες και να παρακολουθούν την εξέλιξή τους. Θέλουν το έργο να προχωρήσει γρήγορα, για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά τη διάβαση.

Σήμερα αναγκάζονται να διέρχονται μέσω μιας χωμάτινης παράκαμψης 2,6 χιλιομέτρων και φοβούνται ότι η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη τους χειμερινούς μήνες.  

Θυμίζουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 η ιρλανδική διάβαση στον Ίμερο τέθηκε εκτός κυκλοφορίας, λόγω των ζημιών που υπέστη. Το νερό εισχώρησε ανάμεσα στην παλαιά και νέα στρώση με αποτέλεσμα την ανύψωση της νέας στρώσης σκυροδέματος και την καταστροφή της στη μέση και το δυτικό άκρο, με το νερό να περνά κυρίως κάτω από τη νέα στρώση και την διάβαση να είναι απροσπέλαστη.

Έργο αξίας 110.000 ευρώ για την ιρλανδική διάβαση είχε εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στις 4 Οκτωβρίου 2018 υπεγράφη η σχετική σύμβαση του έργου  «Εργασίες αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του 2017 στην ιρλανδική διάβαση του ποταμού Λίσσου στην περιοχή Ιμέρου» μεταξύ του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και της αναδόχου εταιρείας «Κοτσάφτης Γεώργιος Μιχαήλ ΕΔΕ».

Οι εργασίες στην ιρλανδική διάβαση ξεκίνησαν εδώ και μερικές μέρες, όπως μας πληροφόρησαν κάτοικοι της περιοχής. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, όμως οι κάτοικοι ζητούν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του, ώστε να σταματήσουν να περνούν από την χωμάτινη παράκαμψη, που σήμερα τους κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Και ενώ παρακολουθούν με κάποια ικανοποίηση την εκτέλεση εργασιών στη διάβαση, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση των υποδομών στο νομό Ροδόπης, λέγοντας ότι χρειάζεται να γίνουν γέφυρες και δρόμους, που δεν θα κλείνουν με την πρώτη βροχή.

Γνωρίζουν, άλλωστε, ότι οι εργασίες που εκτελούνται σήμερα στη διάβαση του Ιμέρου, την καθιστούν προσπελάσιμη στην κυκλοφορία μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει μεγάλος όγκος νερού. Ο ποταμός Λίσσος διέρχεται της συγκεκριμένης διάβασης και είναι σύνηθες το φαινόμενο αυτή να κλείνει όταν το ποτάμι κατεβάζει πολύ νερό. Στη συγκεκριμένη διάβαση έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, όταν οδηγοί επιχείρησαν τη διέλευση εν μέσω μεγάλου όγκου υδάτων. 

Η προφορική υπόσχεση για μία πιο μόνιμη παρέμβαση 
Μία πιο μόνιμη παρέμβαση περιέχεται στη λίστα με τα νέα έργα και τις μελέτες που δρομολογούνται για το νομό Ροδόπης, με μέριμνα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα περισσότερα έργα (ή μελέτες) χρηματοδοτούνται μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά υπάρχουν και άλλες χρηματοδοτήσεις, όπως και ίδιοι πόροι από την ΠΑΜ-Θ. Στη λίστα βρίσκεται και η βελτίωση έργων διέλευσης Λίσσου ποταμού στην περιοχή Ιμέρου, αξίας 1,7 εκ ευρώ: Η επαρχιακή οδός Ιμέρου-Γλυφάδας συνδέει τους παραλιακούς οικισμούς του Ν. Ροδόπης και η σύνδεση των παραλιακών ανατολικών και δυτικών οικισμών γίνεται μέσω ιρλανδικής διάβασης του ποταμού Λίσσου στην περιοχή Ιμέρου.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση της υφισταμένης ιρλανδικής διάβασης από απλού τύπου σε ιρλανδική διάβαση με οπλισμένους τσιμεντοσωλήνες διαμέτρου 1,50 m για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας κατά την διάρκεια χαμηλών ροών περιορίζοντας τα περιστατικά διακοπής της κυκλοφορίας μόνο κατά τη διάρκεια σχετικά σημαντικών βροχοπτώσεων. Το μήκος της προτεινόμενης διάβασης είναι περίπου 80 μέτρα.

Ασφαλώς, το κατά πόσο εντέλει θα πραγματοποιηθεί το έργο και πότε είναι κάτι που παραμένει άγνωστο, αφού η συγκεκριμένη λίστα είναι σχέδιο επί χάρτου. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr