Οι εύλογες αντιδράσεις των οπτικών Ν. Ροδόπης | xronos.gr
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ VOUCHER, ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

Οι εύλογες αντιδράσεις των οπτικών Ν. Ροδόπης

15/11/18 - 10:00

Έχουν λαμβάνειν από τον ΕΟΠΥΥ από το 2011, κανένα κατάστημα στο νομό συμβεβλημένο για χορήγηση και αποζημίωση οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ 

Την αντίδρασή τους στην πολιτική των Voucher έκαναν γνωστή δημόσια οι οπτικοί - οπτομέτρες του Ν. Ροδόπης,  ενημερώνοντας παράλληλα τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ότι δεν υπάρχει στο νομό κανένα κατάστημα συμβεβλημένο για χορήγηση και αποζημίωση οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ.

Στο γιατί δεν δέχονται τις "βεβαιώσεις πληρωμής" (Voucher) που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, απαντούν ως εξής: "Πως είναι δυνατόν να δεχθούμε να χορηγούμε γυαλιά αξίας 100 ευρώ, να κόβουμε παραστατικά για 100 ευρώ, να πληρώνουμε ΦΠΑ, φόρους για 100 ευρώ και να εισπράξουμε μειωμένο ποσό λόγω της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ έως και 30%. Και αυτά τα χρήματα δεν είναι βέβαιο πότε και αν θα τα εισπράξουμε όταν ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει από το 2011". Όπως επισημαίνουν "ο οπτικός δεν παρέχει μόνο υπηρεσίες υγείας αλλά διαθέτει προϊόντα τα οποία έχουν ένα κόστος αγοράς. Δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς οι χρηματοδότες του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούνται να παρέχει στον ασφαλισμένο του - δικαιούχο γυαλιά και όχι ο οπτικός. Για όλους αυτούς τους λόγους - και προς αποφυγήν ταλαιπωρίας και παραπληροφόρησης του κοινού - ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει κανένα συμβεβλημένο κατάστημα με τον ΕΟΠΥΥ".

Η μόνη λύση, όπως την παρουσιάζουν οι οπτικοί Ροδόπης είναι να επανέλθει το προηγούμενο σύστημα πληρωμής των ασφαλισμένων που ίσχυε έως τις 30/09/2018. Γιατί αυτή είναι η μόνη λύση εξηγεί στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο οπτικός Γιάννης Χατζηαντωνίου, παρέχοντας λεπτομέρειες για το τι ίσχυε έως 30/09/2018 και τι άλλαξε: "Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ερχόταν ο κάθε ασφαλισμένος αφού πήγαινε στον γιατρό και με τα δικαιολογητικά του μπορούσε να πάρει οπτικά. Έπαιρνε τα γυαλιά, πλήρωνε σε εμάς τα εκατό ευρώ, του κάναμε τα χαρτιά και μέσα σε δεκαπέντε με είκοσι μέρες τα χρήματα έμπαιναν στον λογαριασμό του. Οπότε εμείς πληρωνόμασταν κανονικά, και ο ασφαλισμένος κανονικά και όλα ήταν καλά".

Όμως από τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τον κο Χατζηαντωνίου προκύπτει ότι "θα έρχεται ο ασφαλισμένος, θα μας δίνει ένα χαρτί voucher το οποίο θα παίρνει από τον οφθαλμίατρο αυτόματα από το σύστημα και με αυτό θα παίρνει τα γυαλιά του αξίας 100 ευρώ, χωρίς να πληρώσει. Εμείς στο τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβάλουμε αυτά τα χαρτιά voucher και θα μας πληρώνουν μέσα σε τρεις μήνες. Όλα αυτά βέβαια στα λόγια διότι δεν είναι σίγουρο ότι θα μας πληρώσουν σε τρεις μήνες".

Οι οπτικοί Ροδόπης εκφράζουν την ανησυχία τους, αφού ήδη ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει χρήματα από το 2011. "Πώς να τους εμπιστευτείς ότι θα σε πληρώνουν σε τρεις μήνες;", ρωτά εύλογα ο κος Χατζηαντωνίου και τονίζει "για τα 100 ευρώ στα γυαλιά που θα πάρει ο ασφαλισμένος θα κόψω απόδειξη, θα πληρώσω το ΦΠΑ μέσα σε ένα μήνα και θα περιμένω να μου δώσουν, σύμφωνα με τις περικοπές, γύρω στα 79 ευρώ. Εγώ θα έχω χρεωθεί και θα έχω κόψει 100 ευρώ και θα περιμένω 70 με 75 ευρώ, ανάλογα πόσες θα είναι οι κρατήσεις τους".

Ακόμη και το ενδεχόμενο μη πληρωμής για το σύνολο των Voucher ανά χρονιά, αναδεικνύει ο οπτικός. Ειδικότερα λέει "υπάρχει πλαφόν 50 εκατομμυρίων ανά έτος προς τους ασφαλισμένους. Το 2016 έδωσαν 61 εκατομμύρια στους ασφαλισμένους πανελλαδικά για γυαλιά και τώρα το μειώνουν στα 50 εκατομμύρια. Αν ερχόταν ο Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος και συμπληρωνόντουσαν τα 50 εκατομμύρια και σου έλεγαν δεν έχει άλλα χρήματα και ενώ έχεις 50 voucher θα πληρωθείς τα 40, τότε τι γίνεται;".

Τις ίδιες αντιδράσεις εκφράζουν οπτικοί - οπτομέτρες από 2.800 καταστήματα όλης της χώρας, σύμφωνα με την εικόνα που μας μεταφέρει ο κος Χατζηαντωνίου. Καταληκτικά θέτει το ερώτημα "θα ήθελε κάποιος μισθωτός να τον πλήρωναν με χαρτιά voucher και με αυτά να πάνε στο μάρκετ να ψωνίσουν; Δεν έχουν καμία αξία, όλοι θέλουν να πληρώνονται κανονικά και να ξέρουν πότε θα πληρώνονται".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr