Οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης ενημερώνονται για να προλάβουν μία νέα απειλή για τα μελίσσια | xronos.gr
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΠΛΗΤΤΕΙ ΗΔΗ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ

Οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης ενημερώνονται για να προλάβουν μία νέα απειλή για τα μελίσσια

31/01/19 - 10:00
2342353467-3_1.jpg

Έλαβαν χρήσιμες πληροφορίες για τη νέα απειλή, πριν αυτή φτάσει στο κατώφλι των κυψελών τους

Το μικρό σκαθάρι της κυψέλης, που πλήττει την μελισσοκομία, σε Γαλλία και Ιταλία, βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης "Το Κεντρί" το πρωί της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 στο Κέντρο ΕΛΓΟ Δήμητρα Κομοτηνής. Μία ενημέρωση απαραίτητη για όσους ασχολούνται με την μελισσοκομία, ώστε να λάβουν πληροφορίες χρήσιμες για τη νέα αυτή απειλή, πριν αυτή φτάσει στο κατώφλι των κυψελών τους. 

Ο Κωνσταντίνος Ουρεηλίδης κτηνίατρος στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Καβάλας, το οποίο, μεταξύ άλλων, εκτελεί και χρέη εθνικού κέντρου αναφοράς υγείας των μελισσών, ήταν εκεί όχι για να καταστροφολογήσει αλλά για να αναδείξει πως οι μελισσοκόμοι μπορούν καταρχήν να αναγνωρίσουν γρήγορα μία πιθανή προσβολή του μελισσιού τους από το μικρό σκαθάρι Aethina tumida και φυσικά να προλάβουν την επέκτασή του.

Το μικρό σκαθάρι Aethina tumida είναι ένα εξωτικό αρθρόποδο, το οποίο ήρθε στην Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γαλλία και Ιταλία και απειλεί να επεκταθεί και σε όμορες χώρες όπως η Ελλάδα. Ο κος Ουρεηλίδης τόνισε ότι οι μελισσοκόμοι δεν πρέπει να φοβούνται αυτό το μικρό σκαθάρι, όμως ανέδειξε ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Εξήγησε το γιατί "οι συνέπειες του θα επιβαρύνουν τα μελίσσια κα τον μελισσοκομικό κλάδο. 

Όπως μας ήρθε η βαρροϊκή ακαρίαση, που ήταν ένα εξωτικό νόσημα και δημιούργησε τεράστια προβλήματα, αποτελώντας ακόμη και σήμερα το νούμερο ένα πρόβλημα της μελισσοκομίας, αλλά είναι διαχειρίσιμο από κάποιον που κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτό προϋποθέτει και περισσότερη εργασία, φροντίδα, φάρμακα, διαχειριστικά μέτρα. Κάτι τέτοιο θα συμβεί και με το σκαθάρι". 

Κατά τον κτηνίατρο πολύ σημαντικός είναι ο έγκαιρος εντοπισμός του σκαθαριού. "Όσο πιο γρήγορα το εντοπίσουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να δράσουμε. Η πρώτη προσπάθεια είναι να εμποδίσουμε την εγκατάστασή του. Αυτό γίνεται μέσα από έντονο εντοπισμό. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, τουλάχιστον πρέπει να φροντίσουμε να το περιορίσουμε. Να περιορίσουμε την εξάπλωσή του, κάτι που έχουν κάνει οι Ιταλοί", είπε ο κος Ουρεηλίδης και εξήγησε ότι "ο περιορισμός γίνεται με διάφορα μέτρα, είναι κυρίως διαχειριστικά, έλεγχο, καραντίνα γιατί αυτό κυρίως μεταφέρεται με τους μεταφερόμενους μελισσοκόμους". Καταληκτικά ανάδειξε πως ο μελισσοκόμος θα αναγνωρίσει το σκαθάρι ώστε άμεσα να το αντιμετωπίσει.

Γιατί είναι αναγκαία η ενημέρωση των μελισσοκόμων του νομού, πριν αυτή η νέα απειλή έρθει στην Ελλάδα, κατέδειξε στο λόγο του ο Νικόλαος Καρακωστίδης πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Ροδόπης "Το Κεντρί". Είπε αναλυτικότερα "ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι, ούτε ως μελισσοκόμοι, ούτε ως κράτος".  

Ο κος Καρακωστίδης παρακολουθεί μέσω διαδικτύου την εξέλιξη του σκαθαριού στα μελίσσια όμορων χωρών και εμφανίζεται προβληματισμένος για την καταστροφή που μπορεί αυτό να προκαλέσει. Γι' αυτό καλεί τους μελισσοκόμους να ενημερώνονται "θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στα σεμινάρια που κάνουμε".
 
Ευκαιρίας δοθείσης ο πρόεδρος των μελισσοκόμων ανέδειξε και το θέμα της μη αποζημίωσης των μελισσοκόμων από μία πιθανή καταστροφή που θα οφείλονταν στο μικρό σκαθάρι. Μόλις ένας μελισσοκόμος έχει αποζημιωθεί για τα μελίσσια που έχασε όταν πλημμύρισε ο ποταμός Λίσσος στο νομό Ροδόπης και πρόσθεσε ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει καμία αποζημίωση για τα μελίσσια παρά μόνο μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου στο Κέντρο ΕΛΓΟ Δήμητρα Κομοτηνής έγινε επίσης ενημέρωση για τη διατροφή της μέλισσας, με εισηγητή τον διδάκτορα ΑΠΘ κ. Λιόλιο. Στο τέλος ο σύλλογος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτά του. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr