Οι Σάπες ερημώνουν επιχειρηματικά | xronos.gr
ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Οι Σάπες ερημώνουν επιχειρηματικά

03/11/18 - 10:00

Τίμιο αγώνα κόντρα σε μεγάλες αντιξοότητες κάνουν τα μέλη της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών

Οι Σάπες ερημώνουν επιχειρηματικά. Αυτή είναι η δυστυχής διαπίστωση, κατά την τελευταία περιήγησή μας στον κεντρικό δρόμο της κωμόπολης και στους παράδρομους. Κάθε μήνα και λιγότεροι είναι οι επιχειρηματίες, κι όσοι μένουν είναι από μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, καθημερινά κάνουν τα μαθηματικά τους και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την επιχειρηματική ζωή και τις οικογένειές τους στον τόπο τους. 

Με τις υπηρεσίες να φεύγουν μία - μία από τις Σάπες (όπως κι από όλες τις επαρχιακές κωμοπόλεις πανελλαδικά), οι επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και όλου του Δήμου Μαρωνείας -Σαπών βιώνουν την αστικοποίηση και την εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση στο πετσί τους. Ο "Χ" κατά το τελευταίο πέρασμά του από τις Σάπες, συνάντησε τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών, Ιορδάνη Ρεφειάδη, ο οποίος ανέλαβε στα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου κι έκτοτε, όπως και όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής, κάνει έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, εκπροσωπώντας παράλληλα όσο το δυνατό καλύτερα και τους συναδέλφους του.


Ιορδάνης Ρεφειάδης: Η περιοχή μας είναι υπερβολικά φτωχή
Η φτώχεια της περιοχής έχει διογκωθεί στα χρόνια της κρίσης και πλήττει καίρια τους τοπικούς επιχειρηματίες. "Όλοι οι επαγγελματίες καθημερινά προσπαθούμε να δώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, για καθέναν ξεχωριστά στον τομέα που δραστηριοποιείται", είπε στον "Χ" ο Ιορδάνης Ρεφειάδης, και διαπίστωσε πως "όλοι οι επαγγελματίες περνούν δύσκολες ημέρες, εμείς σαν Ένωση ακούμε, αναφέρουμε και προβάλλουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών της περιοχής, αλλά δυστυχώς πάντα πέφτουμε σε τoίχους.

Η περιοχή μας είναι υπερβολικά φτωχή και πλήττεται από εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση.

Οι επαγγελματίες δεν κάθονται πλέον στην περιοχή, αντίθετα κλείνουν τα μαγαζιά τους και φεύγουν από την περιοχή, κυρίως στο εξωτερικό".

Το θετικό είναι πως οι επιχειρηματίες μεταξύ τους έχουν καλή συνεργασία και όχι κόντρες, μιας που έχουν κοινή συνισταμένη την αγάπη τους για τον τόπο, ενώ επίσης καλή είναι η συνεργασία - όπως επιβεβαιώνει ο κος Ρεφειάδης - με τον Δήμος Μαρωνείας - Σαπών, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και φορείς της Ροδόπης, αλλά όπως λέει ο πρόεδρος "η κατάσταση φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμη". 

Συμβουλευτική υποστήριξη ανέργων και επιχειρήσεων για νομικά και φορολογικά θέματα και οι δυνατότητες χρηματοδότησης νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, ήταν το θέμα ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στις Σάπες, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν κάνει κι άλλες δράσεις, συμμετέχοντας σε όποιο δρώμενο γίνεται στην ευρύτερη περιοχή, μη χάνοντας το χαμόγελό τους παρά τις δυσκολίες.


Ερημώνει η Παπαδήμα στις Σάπες
Μας προσκαλεί να κάνουμε μία βόλτα στην κεντρική οδό των Σαπών, την οδό Παπαδήμα, ο κος Ρεφειάδης. "Παλιά δεν έβρισκε κανείς να νοικιάσει μαγαζί επί της Παπαδήμα, αλλά τώρα αν μετρήσουμε είναι πάνω από είκοσι κλειστά. Σε έναν δρόμο που υπήρχαν 60 επιχειρήσεις, τώρα υπάρχουν οι μισές, κι αυτές υπολειτουργούν, γιατί όλοι έχουμε φτάσει στα όριά μας", διαπιστώνει αναφορικά με την κατάσταση στον άλλοτε εμπορικό δρόμο της περιοχής, που χρόνο με τον χρόνο - στον απόηχο της κρίσης - μαραζώνει. Την ίδια ώρα οι νέες ατομικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες φαίνεται πως δεν είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, αντίθετα ...απλώς δεν υπάρχουν.

Το φαινόμενο όμως δεν είναι κάποια πρωτοτυπία των Σαπών, καθώς παρατηρείται στις περισσότερες επαρχιακές κωμοπόλεις της Βορείου Ελλάδας, ιδίως της παραμεθορίου. Το πλήγμα στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών, δεν είναι μόνο στην έδρα του, αλλά γενικότερα, καθώς όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος "ειδικά φέτος είχαμε μεγάλες απώλειες επιχειρηματιών όχι μόνο στις Σάπες, αλλά γενικά στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών".

Από πλευράς μας αυτό που μπορούμε να κάνουμε, αυτό που μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει, είναι την επόμενη φορά που θα περάσει από την περιοχή, να κάνει τα ψώνια του στον τοπικό φούρναρη, μπακάλη, κρεοπώλη, κλπ, να φάει σε μία ταβέρνα της περιοχής. Γιατί μπορεί ο κόσμος να φεύγει από την περιοχή, αυτό που δεν φεύγει όμως είναι η ποιότητα σε πρώτες ύλες, φρέσκα υλικά, γεύση, όπως και η ευγένεια των τοπικών καταστηματαρχών, που κάθε φορά μας υποδέχονται θερμά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr