Οι βουλευτές στους νομούς Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας | xronos.gr
ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ Η ΝΔ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΟΜΟΥΣ

Οι βουλευτές στους νομούς Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας

09/07/19 - 10:00
dsc06270.jpg

Αντίθετα με την πανελλαδική εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στο Νομό Ξάνθης με ποσοστό 39,6%

Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στους τρεις από τους τέσσερις νομούς (Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα στους νομούς Έβρου, Καβάλας και Δράμας, ενώ αντίθετα με την πανελλαδική εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στο Νομό Ξάνθης με ποσοστό 39,6%. Τις τρεις από τις τέσσερις έδρες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στους νομούς Έβρου και Καβάλας. Δεκαεπτά είναι συνολικά οι βουλευτές που θα εκπροσωπούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  στη νέα βουλή. Ειδικότερα, 9 από αυτούς είναι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, 5 από το ΣΥΡΙΖΑ και 3 από το ΚΙΝΑΛ.


Τρεις έδρες για τη ΝΔ στον Έβρο, ντέρμπι στον ΣΥΡΙΖΑ για την τέταρτη έδρα
Με τη Νέα Δημοκρατία να αποσπά ποσοστό 44% ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στον νομό Έβρου. Το ποσοστό αυτό χαρίζει τρεις από τις τέσσερις έδρες του Νομού στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες καταλαμβάνουν οι: Αναστάσιος Δημοσχάκης (που ήταν ήδη βουλευτής του κόμματος), Χρήστος Δερμεντζόπουλος (ο οποίος είναι μεν πρωτοεμφρανιζόμενος, αλλά γιος του βουλευτή και υπουργού της ΝΔ Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου) και ο Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος είχε υπάρξει και στο παρελθόν βουλευτής Έβρου, ωστόσο απείχε από τα πολιτικά πράγματα για περίπου δέκα χρόνια. Η επικράτηση των τριών φάνηκε τελικά ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού ακόμη και ο τρίτος απέχει από τον τέταρτο κατά 2.000 σταυρούς και πλέον.  Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα.

Οι δύο πρώτες θέσεις κατελήφθησαν από νωρίς από τη Νατάσα Γκαρά και το Μενέλαο Μαλτέζο, όμως καθόλη τη διάρκεια της καταμέτρησης εναλλάσσονταν συνεχώς στην κορυφή. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο Μενέλαος Μαλτέζος έμεινε για αρκετή ώρα στην πρώτη θέση, ωστόσο προς το τέλος της καταμέτρησης η Νατάσα Γκαρά "κλείδωσε". Η διαφορά τους ωστόσο, που κυμαίνεται περίπου στις 300 ψήφους, καταδεικνύει το πόσο κονταροχτυπήθηκαν για την κατάκτηση της κορυφής. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Αλεξανδρούπολη, στο γαλάζιο στρατόπεδο υπήρχε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο μία συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το αποτέλεσμα και όλοι (ή έστω, πολλοί) περίμεναν ότι τη βραδιά των Εκλογών αυτή θα μεταφραζόταν σε πανηγυρισμούς – έστω και υποτονικούς. Όμως όχι. Δεν πανηγύρισε κανείς. Δεν κόρναρε κανείς. Δεν βγήκε ούτε μία σημαία. Δεν υπήρξαν πηγαδάκια. Ούτε κόκκινα, ούτε γαλάζια, ούτε πράσινα, ούτε κανενός άλλου χρώματος. Για την Αλεξανδρούπολη η Κυριακή 07 Ιουλίου ήταν απλώς μία Κυριακή. Μία Κυριακή με γεμάτες τις παραλίες από τον ΕΟΤ μέχρι τα Δίκελλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μία γεμάτη παραλιακή λεωφόρο το βράδυ. Μία τυπική καλοκαιρινή Κυριακή, δηλαδή.


Η κάλπη στην Ξάνθη έβγαλε ΣΥΡΙΖΑ 
Ενδιαφέρον είχε η εκλογική νύχτα στην Ξάνθη, όπου καταγράφηκαν ανατροπές ως προς τις έδρες αλλά και ως προς τις επιδόσεις των κομμάτων. Αναλυτικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το νήμα με ποσοστό 39,6% και εκλέγει τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος έλαβε 9.622 ψήφους. Η ΝΔ ήρθε δεύτερη με 36,79% και εκλέγει τον Σπύρο Τσιλιγγίρη με 6.429 ψήφους, ενώ τρίτο ήρθε το ΚΙΝΑΛ που πήρε οριακά την τρίτη έδρα με τον Μπαράν Μπουρχάν και 2.136 ψήφους. Εκτός Βουλής έμεινε ο απερχόμενος υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, παρά το ότι έλαβε 6.271 σταυρούς. Ο έτερος απερχόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα στους 2.903 σταυρούς. Τα αποτελέσματα στο Νομό Ξάνθης: ΣΥΡΙΖΑ 39,60 1 έδρα ΝΔ 36,79 1 έδρα ΚΙΝ.ΑΛ. 8,77 1 έδρα Ελληνική Λύση 3,44 Χρυσή Αυγή 2,62 ΜέΡΑ25 2,35 ΚΚΕ 2,19 Πλεύση Ελευθερίας 1,07.


Μοιράστηκαν στα τρία οι έδρες στη Δράμα
Στα τρία μοιράστηκαν οι έδρες στο νομό Δράμας, από μία σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Στα ιδιαίτερα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι δυο νέα πρόσωπα από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν βουλευτές στη Δράμα. Πρόκειται για τον Κώστα Μπλούχο, που κατάφερε να ξεπεράσει σε σταυρούς τον παλιό βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη και τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, που άφησε πίσω του τον παλιό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη. Το ΚΙΝ.ΑΛ. στη Δράμα επανεκλέγει ένα παλιό πολιτικό στέλεχος, την Χαρά Κεφαλίδου. Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 43,9%, καταλαμβάνοντας μια έδρα στη Βουλή, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,72% επίσης με μία έδρα στη Βουλή και το ΚΙΝ.ΑΛ. με ποσοστό 12,31% και μία έδρα στη Βουλή.


Επικράτησε στην Καβάλα η Νέα Δημοκρατία 
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με ποσοστό 42,55%, καταλαμβάνοντας τρεις έδρες, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε ποσοστό 26,20% και κατέλαβε μια έδρα. Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ) έλαβε ποσοστό 8,48%, η Ελληνική Λύση 5,84% και το ΚΚΕ 4,18%. Εκλέχθηκαν ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Μακάριος Λαζαρίδης, που κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές και αποτέλεσε το νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο της τοπικής Νέας Δημοκρατίας. Εκτός Βουλής έμεινε ο πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης και για πολλά χρόνια βουλευτής Καβάλας, Γιώργος Καλαντζής. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε η Σουλτάνα Ελευθεριάδου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr