Παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα στους οικισμούς της Ροδόπης | xronos.gr
ΕΘΙΜΑ, ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα στους οικισμούς της Ροδόπης

09/03/19 - 10:00

Σύλλογοι σε συνεργασία με Δήμους προσφέρουν εκδηλώσεις για τους επισκέπτες της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα στους οικισμούς της Ροδόπης θέλει έθιμα, χαρταετό και σαρακοστιανά εδέσματα. Και φέτος οι τοπικοί σύλλογοι με τη συνδρομή των Δήμων, έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις για παραδοσιακά, θρακιώτικα Κούλουμα, για όσους εκδράμουν εκτός της πόλης, στην ύπαιθρο, στη θάλασσα, στο χωριό. Τα «Κούλουμα» θέλουν τον άζυμο άρτο «λαγάνες» και νηστίσιμα φαγητά, τα λεγόμενα σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά. Εδέσματα σαρακοστιανά, χαρταετοί και καλή διάθεση, συνθέτουν την παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα στους οικισμούς του νομού Ροδόπης. 

Αίγειρος, Μεσοχώρι, Μικρό Κρανοβούνιο, Γρατινή 
Στην Αίγειρο ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής πραγματοποιούν την Καθαρά Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στην πλατεία της Αιγείρου, σε μια γιορτή μασκαρέματος και γαστρονομίας που θα στηθεί στις 11 το πρωί. Γυναίκες του συλλόγου θα προσφέρουν ζεστή φασολάδα, κρασί, χαλβά, ταραμοσαλάτα, ελιές στους επισκέπτες. Στο Μικρό Κρανοβούνιο από τις 11 το πρωί στην αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών θα προσφέρουν ένα γλέντι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της ημέρας. Και στο Μεσοχώρι οι άνθρωποι ετοιμάζουν για να γιορτάσουν παραδοσιακά, ενώ στην Γρατινή ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών σας καλεί για Καθαρά Δευτέρα με κέφι, χορό, τραγούδι και καλή διάθεση από τις 12 το μεσημέρι. 

Κούλουμα στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών 
Δημοφιλής προορισμός για τα Κούλουμα είναι ο Δήμος Μαρώνειας Σαπών. Έτσι την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε Ξυλαγανή, Λοφάριο, Κρυβώλη, Μαρώνεια, Ίμερο, Ασκητές και Πελαγία, όπου θα πραγματοποιηθούν κατά τόπους εκδηλώσεις σε συνεργασία του Δήμου με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και προσφορά σαρακοστιανών, λαγάνας, παραδοσιακού χαλβά και φυσικά παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Ο χαλβάς που θα προσφερθεί στις εκδηλώσεις είναι ντόπιος προσφορά από την επιχείρηση «Ζαμπογιάννη», που φημίζεται για το συγκεκριμένο προϊόν. 

Με έναρξη περί τις 10 το πρωί Κούλουμα μπορείτε να γιορτάστε στους οικισμούς:

  • Σάπες, Δεντράκι, Σύλλογος Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΔΡΩ»
  • Λοφάριο, Πολιτιστικός Σύλλογος Λοφαρίου
  • Κρωβύλη, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωβύλης
  • Ίμερος, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ιμέρου
  • Πελαγία, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος απανταχού Πελαγιωτών «η Πελαγία»
  • Μαρώνεια, Φυσιολατρικός Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος «Οι Κίκονες»
  • Ασκητές, Σύλλογος Γυναικών Ασκητών

Τα  «Ισνάφια 2019» στην Ξυλαγανή
Ειδικά στην Ξυλαγανή, την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του εθίμου «Ισνάφια 2019» με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, του συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας Σαπών, του συλλόγου Ηλικιωμένων Ξυλαγανής, της εθελοντικής διαδικτυακής ομάδας «Βοηθάμε τον τόπο μας» και των επαγγελματιών της Ξυλαγανής και υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Η αναβίωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Ξυλαγανής, στις 12 το μεσημέρι και θα μοιράζονται στον κόσμο σαρακοστιανά εδέσματα και λουκουμάδες, παράλληλα με ζωντανή μουσική και χορό για όλους.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr