Περί γεφυρών και ελέγχων | xronos.gr
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟ

Περί γεφυρών και ελέγχων

21/07/18 - 10:00

Η πτώση της γέφυρας Κομψάτου και η εντολή για εξέταση όλων των γεφυρών του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας προκειμένου να καταρτιστεί μητρώο με βάση το επίπεδο ασφαλείας τους

Λεφτά για εργασίες υποστήλωσης σε γέφυρα του ποταμού Νέστου διαθέτει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ορθώς πράττει, τη στιγμή όμως που έχει σημαντικά ανοιχτά μέτωπα και στη Ροδόπη, με πρώτο την γέφυρα του ποταμού Κομψάτου στον Ιάσμο. Η πτώση άλλωστε αυτής της γέφυρας τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν η αφορμή για να δοθεί εντολή από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο για εξέταση όλων των γεφυρών του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας προκειμένου να καταρτιστεί μητρώο με βάση το επίπεδο ασφαλείας τους.

Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων (αν φυσικά έχουν διενεργηθεί στο νομό Ροδόπης) ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί τουλάχιστον για τις γέφυρες στη Ροδόπη, την ίδια στιγμή που τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε σε γέφυρα του Νέστου από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ Δράμας, κινητοποιούν την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ώστε να δώσει χρήματα για εργασίες υποστήλωσης. 

Συγκεκριμένα όπως πληροφορούμαστε από δελτίο Τύπου της Περιφέρειας: "Σύσκεψη με θέμα την ασφάλεια της γέφυρας του ποταμού Νέστου στην Εθνική Οδό 14 στο Παρανέστι, καθώς και την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στο ίδιο σημείο, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή υπό τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος σε θέματα υποδομών και περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας Χρήστος Γεωργιτσόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. Εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτοψίας που πραγματοποιούν στη γέφυρα οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ Δράμας, μετά την εντολή του κ. Μέτιου τον περασμένο Σεπτέμβριο για εξέταση όλων των γεφυρών του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας προκειμένου να καταρτιστεί μητρώο με βάση το επίπεδο ασφαλείας τους.

Αποφασίστηκε να διατεθούν άμεσα 200.000 ευρώ για εργασίες υποστήλωσης σε τμήμα της γέφυρας και δόθηκε η εντολή στην τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Δράμας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σήμανσης, ρύθμισης της κυκλοφορίας και ενημέρωσης των οδηγών που διέρχονται από το σημείο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η κατασκευή μιας νέας γέφυρας σε κοντινή απόσταση από την υπάρχουσα. Για τον σκοπό αυτό, η Περιφέρεια θα διαθέσει σε πρώτη φάση τα απαραίτητα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να γίνει η μελέτη του έργου".      

Η κινητικότητα ευχάριστη τουλάχιστον για τους χρήστες της γέφυρας του Νέστου, όμως την ίδια στιγμή εγείρονται ερωτήματα για τις υποδομές στη Ροδόπη. Παραθέτουμε τις απορίες των ίδιων των αναγνωστών, που μπορούν να λάβουν απαντήσεις  από τα αποτελέσματα των ελέγχων (αν φυσικά, επαναλαμβάνουμε, έχουν διενεργεί στο νομό Ροδόπης). Για την "αντοχή" της παλιάς γέφυρας Κομψάτου εγείρουν ερωτηματικά οι πολίτες. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, άνοιξε ο επαρχιακός δρόμος Κομοτηνής – Ιάσμου στην θέση της παλιάς γέφυρας του ποταμού Κομψάτου.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχων και δοκιμαστικών φορτίσεων που διενεργήθηκαν από την Εγνατία Οδό Α.Ε. και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και εργασιών προστασίας και σήμανσης που εκτελέστηκαν, προέκυψε ότι η γέφυρα μπορεί να δοθεί ξανά σε κυκλοφορία για διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων. Αντίθετα, η γέφυρα παραμένει κλειστή για φορτηγά τριών ή περισσότερων αξόνων.

Τότε η Περιφέρεια διαβεβαίωνε ότι η στατική επάρκεια της γέφυρας θα ενισχυθεί περαιτέρω με ευθύνη της Περιφέρειας ώστε σύντομα να είναι δυνατή και η διέλευση φορτηγών τριών ή περισσοτέρων αξόνων.

Έκτοτε βέβαια καμία ενέργεια προς την ενίσχυση της στατικής επάρκειας αυτής της γέφυρας δεν έγινε. Αντίθετα επιλέχτηκε η διέλευση φορτηγών τριών ή περισσοτέρων αξόνων να διοχετευτεί μέσω μιας άλλης οδού. 

Έτσι στα τέλη Μαΐου δόθηκε στην κυκλοφορία ο κόμβος που δημιούργησε η Εγνατία Οδός στο ύψος του Σώστη, όπου βρίσκεται ο σταθμός εφοδιασμού των αυτοκινήτων. 

Εκεί η Εγνατία Οδός, μετά από αίτημα της Περιφέρειας ΑΜΘ λόγω της πτώσης της γέφυρας του Κομψάτου, κατασκεύασε κάθοδο από τη μία πλευρά και άνοδο από την άλλη, δίνοντας πρόσβαση στους κατοίκους των γύρω οικισμών στον Ίασμο, για την προσωρινή κάλυψη των όποιων αναγκών μετακίνησής τους έως την οριστική αποκατάσταση της γέφυρας.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ μίας προσωρινής λύσης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστάσει διά παντός την απουσία μίας βασικής υποδομής. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr