Πλημμυρισμένα 120.000 στρέμματα καλλιεργειών, πληγές μετρούν περιοχές της ΑΜ-Θ | xronos.gr
ΕΝΤΟΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πλημμυρισμένα 120.000 στρέμματα καλλιεργειών, πληγές μετρούν περιοχές της ΑΜ-Θ

29/06/18 - 10:00

Την υπογραφή του για να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου Νέστου, οι ενότητες Κεραμωτής, Ορεινού και Χρυσούπολης, όπως και η δημοτική ενότητα Ορφανού Δήμου Παγγαίου, έβαλε ο περιφερειάρχης

Την υπογραφή του για να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου Νέστου, οι ενότητες Κεραμωτής, Ορεινού και Χρυσούπολης, όπως και η δημοτική ενότητα Ορφανού Δήμου Παγγαίου, έβαλε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, στον απόηχο της χθεσινής κακοκαιρίας. Το αίτημα κατατέθηκε από τους δημάρχους των περιοχών και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Παπαλεξίου που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές από τις 4 το πρωί  της Πέμπτης 28 Ιουνίου ετοίμασε το σχετικό έγγραφο, το οποίο υπέγραψε ο περιφερειάρχης και αυτό εστάλη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μία ενέργεια απαραίτητη προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους και συντηρήσεων.

Στην Χρυσούπολη Καβάλας άνοιξαν οι ουρανοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, καταστήματα και δρόμοι. Μέχρι αργά το απόγευμα στις περιοχές Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι και Νέα Καρυά Καβάλας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκαν 170 κλήσεις που αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και παροχές_βοηθείας. Επιχείρησαν 27 οχήματα με 63 πυροσβέστες, 1 λέμβος και 1 ερπυστριοφόρο όχημα από την 4η Ε.Μ.Α.Κ., ενώ τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας συνέδραμαν δυνάμεις από την Ξάνθη, όπως και δυνάμεις από την 4η Ε.Μ.Α.Κ. Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και επαγγελματικές στέγες και να κατακλυστούν από νερό 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο Δήμο Νέστου. 

Η ανακοίνωση προς τους πληγέντες
Ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος εξέδωσε ανακοίνωσή του προς τους πληγέντες δημότες: «Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα βροχόπτωσης, που σημειώθηκαν στον Δήμο, στις 27 Ιουνίου 2018 καλούνται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Νέστου, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές είτε σε οικιακό εξοπλισμό είτε σε επιχειρηματικό εξοπλισμό, όπως ενημερώσουν τηλεφωνικά (2591022210) ή προσέλθουν στα γραφεία του Δημοτικού Καταστήματος κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών εξοπλισμού. Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί βεβαίωσης του συμβάντος».
 

Αυτοψία του περιφερειάρχη σε περιοχές του Δήμου Νέστου 
Οικισμούς και επιχειρήσεις στην πεδιάδα Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου που πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επισκέφθηκε χθες και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο. Κατά τις επισκέψεις αυτές, στις οποίες παρόντες ήταν ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, υπήρξε ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες και έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η ένταση των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή έχει περιοδικότητα δεκαετιών. Η μεγάλη ποσότητα του νερού της βροχής είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ρεμάτων, των καναλιών ύδρευσης και των λιμνών της περιοχής, που με τη σειρά της οδήγησε σε υπερχείλιση του υδροφόρου ορίζοντα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον πεδινό χαρακτήρα και το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής, οδήγησε σε εκτεταμένες πλημμύρες.


Διακοπή κυκλοφορίας στο 6ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – Κιμμερίων – Ιάσμου
Στο νομό Ξάνθης η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει τρεις περιπτώσεις πτώσης δέντρων, ενώ δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε διάφορους οικισμούς όπου έχουν πλημμυρίσει αυλές και υπόγεια. Επίσης λόγω της έντονης κακοκαιρίας η Αντιπεριφέρεια  Ξάνθης αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας στη γέφυρα των Κιμμερίων.

Διακόπηκε με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης προληπτικά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο 6ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – Κιμμερίων – Ιάσμου στο ύψος της οδικής γέφυρας του χειμάρρου Κιμμερίων, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και διέλευσης από το σημείο μεγάλης ροής υδάτων. Η κυκλοφορία μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι θα διεξάγεται μέσω της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – Πηγαδιών διά μέσω του οικισμού των Πηγαδίων και της νέας οδογέφυρας. 
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr