Πληθαίνουν τα «λουκέτα» σε κεντρικά καταστήματα της Κομοτηνής | xronos.gr
ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ

Πληθαίνουν τα «λουκέτα» σε κεντρικά καταστήματα της Κομοτηνής

05/06/19 - 10:00

Ο κάθε επαγγελματίας, για οικονομικούς ή προσωπικούς λόγους, αφήνει το κατάστημά του

Σημάδια των καιρών μας είναι τα ολοένα και αυξανόμενα κλειστά καταστήματα στην Κομοτηνή. Όχι μόνο σε περιφερειακούς δρόμους, αλλά και στα πλέον εμπορικά σημεία της Κομοτηνής, μέσα στο κέντρο της πόλης, καταστήματα κλείνουν ή μετεγκαθίστανται προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιο βιώσιμο ενοίκιο. Ο «Χ» έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα της τοπικής επιχειρηματικότητας και το κατά πόσο είναι πράγματι βιώσιμο το επιχειρείν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Κομοτηνή.

Μία σειρά από οικονομικά βάρη επωμίζονται οι επαγγελματίες, με την φορολογία να είναι το «νούμερο ένα» πρόβλημα που τους ταλανίζει. Ιδιάζον χαρακτηριστικό της ακριτικής Ροδόπης είναι το καλπάζον παραεμπόριο, ενώ όταν τα παραπάνω συνδυάζονται και με την ανάγκη κατάθεσης ενοικίου, δηλαδή όταν ο επαγγελματίας δεν έχει ιδιόκτητο χώρο, όλα συνηγορούν στο «λουκέτο».

Κλειστά ακόμη και στην «καρδιά» της πόλης
Κάποιοι κλείνουν για λόγους οικονομικούς, κάποιοι άλλοι για λόγους προσωπικούς και ασφαλώς δεν είμαστε στην θέση να γνωρίζουμε τα κριτήρια με τα οποία ο κάθε επιχειρηματίας αποφασίζει να βάλει τέλος στην ως επί το πλείστον μικρή του/συνοικιακή επιχείρηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως, τα παλιότερα χρόνια, ακόμη κι όταν έκλεινε ένα κατάστημα στο κέντρο, γινόταν «μάχη» για την ανακατάληψη της προνομιακής θέσης, ιδίως αν αυτή βρισκόταν στο κέντρο.

Δύο παραδείγματα καταστημάτων που έκλεισαν το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της πόλης, αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο εν καιρώ κρίσης, ότι τα αδιάθετα καταστήματα, ακόμη και στο κέντρο, δεν ανακαταλαμβάνονται από νέους επαγγελματίες. Κλειστά επί της πλατείας Ειρήνης συναντάμε καταστήματα που λειτουργούσαν επί σειρά ετών. Κλειστό επί της οδού Ορφέως συναντάμε το κατάστημα Video Κίνηση, στην βιτρίνα του οποίου είναι αφημένο το εξής μήνυμα: «20-12-1987 έως 12-05-2019, ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας σε όλους σας».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr