Πως κύλησε η μέρα των εκλογών στη Ροδόπη | xronos.gr
ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 7ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

Πως κύλησε η μέρα των εκλογών στη Ροδόπη

09/07/19 - 10:00

Εκλογικά κέντρα χωρίς εφορευτική επιτροπή, ομαλά η διαδικασία και το αποτέλεσμα χάρη σε δικαστικούς αντιπροσώπους

Εκλογικά κέντρα χωρίς εφορευτική επιτροπή, αυξημένη προσέλευση το πρωί προς αποφυγήν των υψηλών θερμοκρασιών, μπερδεμένοι εκλογείς λόγω αλλαγών στα εκλογικά τμήματα και δικαστικοί αντιπρόσωποι που διασφάλισαν την ομαλότητα της διαδικασίας, ήταν τα χαρακτηριστικά των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου στο νομό Ροδόπης.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και το εκλογικό υλικό ήταν στη θέση τους, λιγοστά ήταν μέλη των εφορευτικών επιτροπών που ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους, ενώ αρκετά ήταν τα εκλογικά κέντρα στην Κομοτηνή που στερούνταν τελείως εφορευτικής επιτροπής.

Ένα από αυτά ήταν το 178ο εκλογικό τμήμα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής όπου ψήφισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μανανάς υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης ΚΙΝΑΛ. Επίσης και στο 133ο εκλογικό τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Δημήτρης Χαρίτου υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης δεν εμφανίστηκε κανένα μέλος εφορευτικής επιτροπής.

Στο 133ο εκλογικό τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής η προσέλευση ψηφοφόρων ήταν καλή από νωρίς το πρωί. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 10.30 είχαν ψηφίσει 122 άτομα από το σύνολο των 500 εγγεγραμμένων. «Με καλή θέληση όλα γίνονται» σχολίασε για την παντελή απουσία μελών της εφορευτικής επιτροπής η δικαστική αντιπρόσωπος Βασιλική Γιαννάτου και κατέδειξε την ευγένεια όσων προσέρχονται για να ψηφίσουν. Μαζί με τον γραμματέα Θεόφιλο Αδαμίδη διεξήγαγαν με ομαλότητα και υπομονή την εκλογική διαδικασία, ανταποκρινόμενοι πλήρως στα καθήκοντά τους.

Μόλις ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής είχε στη διάθεσή της η Στέλλα Λόη δικαστική αντιπρόσωπος στο 132ο εκλογικό τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.  Παρόλα αυτά η διαδικασία κύλησε ομαλά και μέχρι περίπου στις 11 το πρωί είχαν ψηφίσει 130 από τους 557 εγγεγραμμένους.

Καλή χαρακτήρισε την προσέλευση η δικαστική αντιπρόσωπος. Όσο για το ότι δεν προσέρχονται στα καθήκοντά τους τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής «αυτό το παρατηρήσαμε και στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Δύσκολα αντιμετωπίζεται, γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε την διαδικασία. Εμάς αυτός είναι ο ρόλος μας, επομένως θα ήταν μία πρόσθετη βοήθεια η παρουσία μελών εφορευτικής επιτροπής». Μαζί με τον γραμματέα Δημήτρη Παπαδόπουλο, συνέχισαν την εκλογική διαδικασία μέχρι τις 7 το απόγευμα οπότε έκλεισαν οι κάλπες, οπότε έγινε καταμέτρηση και η ανάδειξη των αποτελεσμάτων.

Στα εκλογικά τμήματα που βρέθηκε ο «Χ» διαπίστωσε την ευθύνη με την οποία διεξήγαγαν την διαδικασία οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αντιμετωπίζοντας τις όποιες ελλείψεις σε μέλη εφορευτικών επιτροπών, εξυπηρετώντας άτομα με κινητική αναπηρία, ηλικιωμένους, νέους που ψήφιζαν πρώτη φορά και το σύνολο των εκλογέων. Από την άλλη οι εκλογείς προσέρχονταν από νωρίς το πρωί στις κάλπες θέλοντας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πριν ανέβει κι άλλο ο υδράργυρος. Όσο για την αποχή αυτή κινήθηκε σε υψηλά ποσοστά και συγκεκριμένα στο 46,87%. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr