Πως προχωρούν οι καταγραφές του ΕΛΓΑ στο ν. Ροδόπης | xronos.gr
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Πως προχωρούν οι καταγραφές του ΕΛΓΑ στο ν. Ροδόπης

18/07/19 - 10:00

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θ. Πανάγος κάνει λόγο για 60 με 70 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Ροδόπη, μέχρι τις 25 Ιουλίου οι αιτήσεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των εκτιμήσεων και τις αιτήσεις καλλιεργητών οι εκτάσεις των οποίων χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, έκανε μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο προϊστάμενος του παραρτήματος ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη Θανάσης Πανάγος.

Οι ζημιές σε Ροδόπη και Έβρο
Σύμφωνα με την ενημέρωση οι ζημιές στο νομό Ροδόπης αφορούν σε τρεις Δήμους (Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών). Συγκεκριμένα, εκτείνονται από τον Ίασμο – Διαλαμπή έως και Ξυλαγανή – Προσκυνητές – Κρωβύλη. Σύμφωνα με τον κο Πανάγο τα 100.000 στρέμματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορούν στις συνολικές αγροτικές εκτάσεις από τις οποίες πέρασαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά εξ αυτών περί τα 60.000 με 70.000 στρέμματα είναι η πληγείσα έκταση που ήταν καλλιεργημένη.

Τα ακριβή στοιχεία θα γίνουν γνωστά μόνο με το πέρας όλων των αυτοψιών. Το μόνο σίγουρο είναι πως «οι καταστροφές είναι σοβαρές», όπως λέει ο Θ. Πανάγος, βεβαιώνοντας πως οι εκτιμήσεις γίνονται κτήμα – κτήμα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ το 70% της ζημιωθείσας έκτασης αφορά καλλιέργειες βαμβακιών και το υπόλοιπο 30% καπνά, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια και λοιπά.

Στον Έβρο η χαλαζόπτωση έπληξε κυρίως τα δημοτικά διαμερίσματα Μάκρης και Συκορράχης στο νότιο μέρος του νομού, όπου καταγράφονται πολύ σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς.

Παράπονα, δηλώσεις, απαντήσεις
Αναφορικά με τα παράπονα των καλλιεργητών για την βραδυκινησία των αιτήσεων, ο κος Πανάγος δεν κρύβει πως είναι λογικά, καθώς λόγω του μεγάλου όγκου των καλλιεργητών που σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις, κατά περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή μέχρι να έρθει η σειρά του καθενός.

Οι δηλώσεις στον ΕΛΓΑ γίνονται μέχρι και τις 25 Ιουλίου, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα δοθεί παράταση. «Με το τέλος της υποβολής των δηλώσεων, μπορούμε να καλύψουμε άμεσα τις περιοχές εκείνες με τις μεγαλύτερες ζημιές, για να γίνουν οι εκτιμήσεις (αποζημιώσεων). Ξεκινάμε από τις περιοχές με τις σοβαρές ζημιές και συνεχίζουμε στις πιο ήπιες ζημιές», πληροφορεί ο Θ. Πανάγος.

Η διαχείριση του προσωπικού
Αναφορικά με το προσωπικό του ΕΛΓΑ, ο προϊστάμενος εξηγεί ότι οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ είναι όλοι επί ποδός. Από Δευτέρα αναμένονται άλλοι τρεις συμβασιούχοι. Εάν δεν επαρκέσει το προσωπικό η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και οι τοπικές ΔΑΟΚ έχουν επιδείξει προθυμία να συνδράμουν με τους δικούς τους γεωπόνους συμπληρωματικά στο έργο του ΕΛΓΑ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr