Πρεσβευτής της Θρακιώτικης παράδοσης στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πράγα | xronos.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πρεσβευτής της Θρακιώτικης παράδοσης στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πράγα

19/07/19 - 10:00
324234536-5.jpg

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου έγινε δεκτή από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία,  επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας

Ένα «οδοιπορικό» με προορισμό την πρωτεύουσα της Τσεχίας πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής. Σκοπός του ταξιδιού που είχε ενδιάμεσους σταθμούς τις πόλεις του Βελιγραδίου και της Βουδαπέστης ήταν η συμμετοχή στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πράγα. Ανάμεσα σε πανευρωπαϊκές, ελληνικές, αλλά και παγκόσμιες συμμετοχές, ο Σύλλογος Θρακών απέδειξε για πολλοστή φορά το «ανήσυχο του πνεύματός» του, με την αποστολή 50 χορευτών και συνοδών, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη Θράκη αλλά και την πόλη μας. Στο 29ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Πράγα, έλαβαν μέρος 11 αποστολές από 8 χώρες, όπως Κροατία, Βέλγιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Λετονία, Τουρκία και Ελλάδα. Μάλιστα η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τέσσερις αποστολές από την Αθήνα, τα Τρίκαλα, την Λαμία και την Κομοτηνή ο σύλλογος Θρακών.

Τα μέλη του συλλόγου από την Κομοτηνή πραγματοποίησαν επαφές και με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, που, όπως έκανε γνωστό ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γιάννης Τζερνικούδης «είχε έντονο το Θρακιώτικο στοιχείο». Πρόεδρος της δραστήριας ελληνικής κοινότητας είναι η Τασούλα Ζησάκη συνταξιούχος ακαδημαϊκός που δίδασκε στο πανεπιστήμιο με ρίζες από το Πραγγί του Έβρου και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων η Κική Κυρέζη Κομοτηναία στην καταγωγή.

Στο πλαίσιο των δύο παραστάσεων αντιπροσωπεία του Συλλόγου έγινε δεκτή από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία Ευθύμιο Ευθυμιάδη, με τον κο Τζερνικούδη να περιγράφει την συνάντηση τους ως εξής «μας έκανε την τιμή και ο πρέσβης, κ. Ευθύμιος Ευθυμιάδης να μας υποδεχτεί στην Ελληνική Πρεσβεία σε μια μικρή εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας του προσφέραμε δώρα του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, του περιφερειάρχη και του δημάρχου της πόλης μας, καθώς και δώρα του συλλόγου με τοπικά προϊόντα. Ο πρέσβης χάρηκε ιδιαίτερα που νέα παιδιά ασχολούνται με την παράδοση και του άρεσε πολύ η εικόνα και η κίνηση μας».

Τα 53 άτομα της αποστολής επέστρεψαν από το ταξίδι αυτό με όμορφες εικόνες, χορευτικές καθώς και με εικόνες απ την ξενάγηση τους στο Βελιγράδι, την Πράγα και την βραδινή βόλτα στην Βουδαπέστη.

Βέβαια ο πολιτιστικός σύλλογος Θρακών Κομοτηνής δεν επαναπαύεται αφού τα μέλη του ετοιμάζονται για το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Βέροιας 21-25 Αυγούστου. Σε αυτό συμμετέχουν όλα τα χορευτικά του Δήμου Βέροιας, αποστολές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο σύλλογος Θρακών θα λάβει μέρος στην αποχαιρετιστήρια μέρα του φεστιβάλ και σε περίπτερο που θα τους διατεθεί θα εκτεθούν προϊόντα του τόπου μας, όπως ούζο, τσίπουρο, στραγάλια, σουτζούκ λουκούμ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr