Πρόεδρος ΕΟΔΥ από Ροδόπη: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φόβου» | xronos.gr
ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Πρόεδρος ΕΟΔΥ από Ροδόπη: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φόβου»

24/06/20 - 10:00
32423423425325234-70.jpg

Καλύτερη ενημέρωση για τα κρούσματα, μοριακό αναλυτή στο Σισμανόγλειο και κινητές μονάδες για τεστ κορωνοϊού στα σύνορα, ζήτησαν οι φορείς

Μήνυμα ψυχραιμίας θέλησε να εκπέμψει από την Κομοτηνή ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος παρέστη σε αναλυτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό τις πρώτες απογευματινές ώρες της Τρίτης 23 Ιουνίου στην Π.Ε. Ροδόπης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο προϊστάμενος διεύθυνσης Υγείας ΠΑΜΘ Λουκάς Γεωργίου, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής Μάγδα Γιαμουστάρη, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, εκπρόσωπος του Δήμου Αρριανών, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, και άλλοι.

Μετά το πέρας της σχεδόν δίωρης σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μετέφερε το μήνυμα ότι «δεν χρειάζεται πανικός, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φόβου, μαζί θα τα καταφέρουμε», μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στο ν. Ροδόπης.

Ο κος Αρκουμανέας κάλεσε τους πολίτες της Κομοτηνής να συμμετάσχουν στη διαδικασία των μαζικών τεστ, η οποία –σύμφωνα με τον ίδιο- θα δώσει εικόνα για την επιδημιολογική φόρτιση στην περιοχή. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή «είναι για καλό», προκειμένου να εντοπιστούν –εάν υπάρχουν- ορφανά κρούσματα κορωνοϊού, για να μην υπάρξει διασπορά στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, στόχος είναι τα κρούσματα «να εντοπίζονται, να απομονώνονται και να μην διασπείρονται».

Εκτός από την Κομοτηνή, εξετάζεται το ενδεχόμενο –κατόπιν αιτημάτων των άλλων δημάρχων- να γίνουν μαζικά τεστ από τον ΕΟΔΥ και στους άλλους τρεις Δήμους του ν. Ροδόπης.

Πάντως, σε μία γενικότερη αποστροφή του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού ζήτησε απ’ όλους «να τηρούμε τα μέτρα» και διαμήνυσε πως «μέχρι να έρθει το εμβόλιο, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό».

Τι γίνεται με την επίσημη ενημέρωση
Κληθείς από τον «Χ» ν’ απαντήσει αναφορικά με την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για τα τοπικά κρούσματα, ο κος Αρκουμανέας απάντησε ότι «σε θέματα δημόσιας υγείας υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί» και πληροφόρησε ότι «οι αρμόδιοι εκ του νόμου να δράσουν γνωρίζουν τα κρούσματα» και «οι ειδικοί κάνουν τη δουλειά τους σωστά», απαντώντας –εμμέσως πλην σαφώς- ότι το καθεστώς που έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα θα συνεχιστεί.

Πάντως, από θέσης του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης ζήτησε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία για τα κρούσματα.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σύνορα
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έδωσε μόνο μία είδηση στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ότι από βδομάδα αναμένεται να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στο συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα – Νυμφαία, σε εισερχόμενους, κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ώστε «να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας» όπως είπε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης πρόταξε αυτή την εξέλιξη ως σημαντική, για «να προασπίσουμε την ασφάλεια των πολιτών και της περιοχής».

Στην κατακλείδα, ο Νίκος Τσαλικίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής «εκφράσαμε κάποιες ανησυχίες που μας μεταφέρουν ενεργοί πολίτες». Τέλος, αναφορικά με το αίτημα του ιατρικού κόσμου για την τοποθέτηση ενός μοριακού αναλυτή (PCR) στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», είπε ότι το εξετάζει το Υπουργείο, ώστε να διατεθεί στο Νοσοκομείο το επόμενο διάστημα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με πέρασμα από το Κέντρο Υγείας Ιάσμου, όπου πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr