Προσοχή να δείχνουν ηλικιωμένοι σε τηλεφωνικές και δια ζώσης απάτες | xronos.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Προσοχή να δείχνουν ηλικιωμένοι σε τηλεφωνικές και δια ζώσης απάτες

07/02/19 - 10:00

Απατεώνες προσποιούμενοι υπαλλήλους ΔΕΗ προσπάθησαν να εξαπατήσουν πολίτες σε Κομοτηνή και Ξυλαγανή το περασμένο διάστημα

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην εποχή μας, ιδίως από τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα τηλεφωνικών ή δια ζώσης απατών, κινδυνεύοντας οι ίδιοι και οι περιουσίες τους. 

Έχοντας αυτό κατά νου, το τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής πραγματοποιεί ενημερώσεις, χθες Τετάρτη 6/2 στο 2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής και αύριο Παρασκευή 8/2 και ώρα 10:30 στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής.

Το φαινόμενο δεν είναι ξένο στην περιοχή μας, καθώς πριν μερικές ημέρες σε Κομοτηνή και Ξυλαγανή, δράστες προσποιούμενοι τους υπαλλήλους ΔΕΗ σύμφωνα με τις πληροφορίες, προσπάθησαν να κλέψουν σπίτια.

Γι' αυτό το τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής πραγματοποιεί ομιλίες για τα μέλη των ΚΑΠΗ και του ΚΕΜΕΑ, με θέμα "Πρόληψη κλοπών, διαρρήξεων και απατών σε βάρος των ατόμων τρίτης ηλικίας" και με ομιλητή τον Γεώργιο Μωραΐτη – υπαστυνόμο Α΄ του τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής. 

Ο υπαστυνόμος έκανε μία σύντομη μεν, αλλά περιεκτική παρουσίαση, την οποία ξεκίνησε με την παραδοχή "δεν ασχολούμαστε μόνο με την καταστολή αλλά και την πρόληψη", μιλώντας για την αξία της πρόληψης για όλους τους δημότες, ιδίως για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, που πολλές φορές είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να πέσουν θύματα απάτης. Στο πλαίσιο της ομιλίας, ο υπαστυνόμος διένειμε έντυπο υλικό με σωτήριες συμβουλές, ζητώντας από τους ηλικιωμένους να τις διαβάσουν και να τις διαδώσουν.

Προστατεύστε το σπίτι σας
Το τρίπτυχο "Κλειδώστε - ασφαλίστε - προστατεύστε" πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, αναφορικά με την προστασία της οικίας σας. Συγκριμένα, ασφαλίστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα πριν φύγετε από το σπίτι, για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελέγξτε για σημάδια που αφήνουν επίδοξοι διαρρήκτες στην είσοδο του σπιτιού σας. Η μη απομάκρυνση των σημαδιών αποκαλύπτει την απουσία σας. 

Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά, φιλικά προσωπικά ή γείτονες που εμπιστεύεστε. Μην κοινοποιείτε την απουσία σας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο. Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε θα επιστ4ρέψετε. Ενεργοποιήστε, εάν διαθέτετε, σύστημα συναγερμού. 

Μεταξύ άλλων συμβουλών, εάν παρατηρήσετε ύποπτα άτομα και κινήσεις, μην διστάσετε να καλέστε το 100 και να ειδοποιήσετε την Αστυνομία. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε χαρακτηριστικά των υπόπτων.

Πως δρουν οι επίδοξοι κλέφτες

Δράστες, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι σας, με σκοπό την κλοπή, την ληστεία ή την εξαπάτησή σας. 

Συνήθως, ομάδες 2-3 ατόμων χτυπούν το κουδούνι και ζητούν να μπουν στο σπίτι σας, προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, επισκευαστές κλπ. Ή άτομα εμφανίζονται ως υποψήφιοι ενοικιαστές χώρων, που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο με το σπίτι σας και την ώρα που τους επιδεικνύετε τους χώρους, συνεργού τους εκμεταλλευόμενοι την πιθανότητα να έχετε αφήσει την πόρτα του σπιτιού σας ανασφάλιστη, εισέρχονται στο σπίτι με σκοπό την κλοπή.

Λάβετε τα μέτρα σας! Μην επιτρέπετε σε αγνώστους να μπαίνουν μέσα στο σπίτι σας. Προειδοποιήστε ότι θα καλέσετε την Αστυνομία. Επικοινωνήστε άμεσα με τα παιδιά σας ή τον διαχειριστή της πολυκατοικίας σας για επιβεβαίωση ενδεχόμενες βλάβης ή παράδοσης επιστολής ή δέματος, μεταξύ άλλων. Μην πείθεστε και μην δίνετε χρήματα σε άγνωστα άτομα. Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, κλπ.
Τηλεφωνικές απάτες: 

Τι πρέπει να προσέχετε
Οι τηλεφωνικές απάτες, συνήθως, γίνονται με το να σας ζητούν χρήματα ή για κακό που δήθεν έχει κάνει συγγενικό σας πρόσωπο ή κακό που δήθεν έχει πάθει. Να έχετε πάντα κατά νου ότι η ταυτότητα του ατόμου που σε καλεί δεν είναι πάντα αυτή που σου δηλώνει.

Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, οι δράστες, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος, τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά παριστάνοντας τους ιατρούς, δικηγόρους, αστυνομικούς κλπ, υποστηρίζουν ψευδώς ότι στενό συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει ατύχημα με σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου - ή δράττουν παρομοίως. Ζητούν χρηματικά ποσά για να μην φυλακιστεί το συγγενικό σας πρόσωπο. Άλλοι συνεργάτες των δραστών παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική γραμμή, προσποιούμενοι το συγγενικό σας πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια. Σας ζητούν ακόμη να έρθουν σπίτι σας για να παραλάβουν τα χρήματα ή σας δίνουν ραντεβού σε καθορισμένο τόπο και χρόνο.

Αναφορικά με την δεύτερη περίπτωση, δρουν αντιστοίχως, αλλά ορμώμενοι από το πρόσημα νοσηλείας συγγενή, ζητούν χρήματα για τη νοσηλεία συγγενικού σας προσώπου.

Σύνηθες είναι και το φαινόμενο δράστες να χρησιμοποιούν το παρακάτω 'τρικ' εξαπάτησης: Δεν τερματίζουν την κλήση, παραμένοντας στην γραμμή και εάν χρησιμοποιήσετε την ίδια τηλεφωνική συσκευή για να καλέσετε τον συγγενή σας, προσποιούνται ότι είναι αυτός!

Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι στα τροχαία οι αστυνομικές αρχές προχωρούν πάντα στις νόμιμες ενέργειες και δεν ζητούν ποτέ την καταβολή χρηματικών ποσών, ενώ τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν ποτέ υπαλλήλους τους σε σπίτι ή δημόσιους χώρους για να ζητήσουν από πολίτες την καταβολή χρημάτων.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr