Πρωτοπορεί πανευρωπαϊκά η Θρακιώτικη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Γενισέα" | xronos.gr
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΕΤΜΕΖΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πρωτοπορεί πανευρωπαϊκά η Θρακιώτικη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Γενισέα"

17/11/18 - 10:00

Η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Αν. Αμανατίδου πληροφορεί τον "Χ" για το μοναδικό εργαστήριο μεταποίησης ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη που διαθέτει ο συνεταιρισμός

Με βάση μία παραδοσιακή καλλιέργεια, μία ομάδα γυναικών από την Θράκη έχει καταφέρει να πετύχει μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, αυτή του πρώτου και μέχρι στιγμής μοναδικού, όπως μας ενημερώνουν, εργαστηρίου μεταποίησης ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη. Πρόκειται για τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Γενισέα", μια αμιγώς θρακιώτικη ΚοινΣΕπ που χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται.

Η αναβίωση της παραδοσιακής καλλιέργειας
Το 2006 ξεκίνησε η αναβίωση καλλιέργειας του ζαχαροκάλαμου, όταν τα μέλη του τότε συλλόγου γυναικών Γενισέας πήραν πληροφορίες από βιώματα των γηραιότερων του χωριού που αναπολούσαν την γεύση του πετμεζιού από ζαχαροκάλαμο. Τη δεκαετία 1950-1960 όλοι οι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούσαν αυτό το φυτό, το οποίο μάζευαν σε δύο σημεία του χωριού που τα ονόμαζαν στέκια και το αποχύμωναν. Στο σιρόπι του ζαχαροκάλαμου με την προσθήκη κολοκύθας γέμιζαν τενεκέδες για να περάσει η οικογένεια τη χρονιά. Βλέπετε, ήταν αν απαραίτητη γλυκαντική ουσία στα χρόνια της φτώχιας.

"Προσπαθούμε να προκύψει κάτι καλό για τον τόπο μας μέσα από αυτή την προσπάθεια, την οποία ξεκινήσαμε ως σύλλογος γυναικών Γενισέας. Τότε, το καταστατικό μας είχε εννιά σκοπούς, ένας εκ των οποίων η αναβίωση ηθών και καλλιεργειών", λέει στον "Χ" η πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Αναστασία Αμανατίδου, για να διηγηθεί "εμείς πάντα ακούγαμε από τους γονείς μας, ότι στην περιοχή υπήρχε η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου η οποία είχε χαθεί. Εμείς φέραμε ξανά την καλλιέργεια αυτή στην επιφάνεια, για να την γευτούν ξανά οι γονείς μας προτού φύγουν από τη ζωή και να τη δείξουμε στα παιδιά μας να την μάθουν". 

Δεν κρύβει άλλωστε πως "ξεκινήσαμε για μία απλή αναβίωση, πλέον είμαστε επιχείρηση και θέλουμε να το φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται", για να δώσει το δικό της μήνυμα προς τη νεολαία του τόπου: "Οι νέοι μας να προσπαθούν, να αγαπούν ό,τι κάνουν, γιατί δεν χαρίζεται τίποτα, όλα τα κερδίζουμε με προσπάθεια, δουλειά και αγάπη".


Πετμέζι, προϊόντα, πιστοποίηση
Πετμέζι είναι το σιρόπι του επεξεργασμένου ζαχαροκάλαμου το οποίο καλλιεργείται, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τις γυναίκες του συλλόγου. Η ποιότητα του προϊόντος είναι πιστοποιημένη από το Ι.ΤΕ.ΓΕ.Π. Χρησιμοποιείται για πρωινό, για επιδόρπιο, στο μαγείρεμα κρεατικών όπως χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Στην κατασκευή σως για σαλάτες. Το προϊόν κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ευρώπη εισαγόμενο από την Αμερική και προέρχεται από καλλιέργεια υβριδίου σπόρου, ενώ το προϊόν της "Γενισέας" είναι από παραδοσιακό αυθεντικό σπόρο, όπως μας λέει η κα Αμανατίδου, καλώντας "να βάλουμε το προϊόν στην καθημερινότητά μας, ως ρόφημα, ως επάλειψη στο πρωινό μας, ως σάλτσα, έχει χρήση σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, ένα βαζάκι κάνει για πολλές δουλειές".

Μάλιστα, η ΚοινΣΕπ αυτό το διάσημα έβγαλε στο εμπόριο και τέσσερις νέους κωδικούς, ήτοι το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού κίτρινη κολοκύθα με πετμέζι, αλλά και ταχίνι, φυστικοβούτυρο και πάστα φουντουκιού με πετμέζι, "χωρίς καθόλου κρυσταλλική ζάχαρη ή λιπαρά, μιλάμε για super foods", όπως λέει η πρόεδρος, ενώ προσεχώς γίνονται προσπάθειες για να παραχθεί και το πρώτο λευκό ρούμι με πετμέζι.

"Τα τελευταία πενήντα χρόνια η λευκή ζάχαρη που καταναλώνουμε δεν είναι ό,τι το καλύτερο, έχει επιφέρει πολλές ζημιές στον οργανισμό, ενώ το δικό μας προϊόν μόνο θετικά έχει να προσφέρει στον οργανισμό μας, είναι η υγρή μαύρη ζάχαρη", προσθέτει σε άλλο σημείο η κα Αμανατίδου, για να πει "βάσει αποτελεσμάτων από τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια έχει πιστοποιηθεί το προϊόν μας" και το πως "από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχουν χαρακτηρίσει το προϊόν μας ως ...χρυσό υγρό".


Το πρώτο εργαστήριο μεταποίησης ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη
Το πρώτο και όπως μας πληροφορούν και το μοναδικό μέχρι στιγμής εργαστήριο μεταποίησης ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη, διαθέτει η ΚοινΣΕπ. Βρίσκεται σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Αβδήρων και την εγκατάσταση γραμμής παραγωγής χρηματοδότησε με 70.000 ευρώ ο αγωγός TAP στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης του. "Ξεκινήσαμε πέντε γυναίκες και τώρα είμαστε επτά. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο της καλλιέργειας, με βάση τον παραδοσιακό σπόρο", λέει η κα Αμανατίδου και γνωστοποιεί τις εξελίξεις: 


"Η ΚοινΣΕπ είναι πολύ κοντά στην κουλτούρα μας, ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουν πιστέψει σε μας κι έχουμε δίπλα μας την Γεωργική Αμερικάνικη Σχολή η οποία προέκυψε μέσα από την εταιρική ευθύνη του TAP σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη. Έφεραν κοντά μας καθηγητές από την σχολή και μετά από 18 μήνες μας ενέκριναν και μας έστησαν όλη τη γραμμή μεταποίησης. Αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός μας έχει στην κατοχή του το μοναδικό εργαστήριο μεταποίησης ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη. Από το 2019 θα είναι επισκέψιμος για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης".

Και κάπως έτσι, με αγάπη και πολύ δουλειά οι κυρίες της Γενισέας κατάφεραν να έχουν τη δική τους επιχείρηση και μάλιστα πρωτοπόρο στον τομέα της.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr