Ρημάζει το τουριστικό περίπτερο «Δεντράκι» στις Σάπες | xronos.gr
ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Ρημάζει το τουριστικό περίπτερο «Δεντράκι» στις Σάπες

21/06/19 - 10:00

Στις αρχές του 2012 παραχωρήθηκαν τα δημοτικά ακίνητα από την δημοτική αρχή Ηλία Ιωαννάκη, σε ιδιώτη

Ρημάζει το τουριστικό περίπτερο «Δεντράκι» στις Σάπες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία όμως δεν εδράζεται στο σήμερα, αλλά σε αποφάσεις του παρελθόντος στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών. Ο «Χ» καταγράφει όλα τα δεδομένα γύρω από μία δημόσια υποδομή, η οποία όμως – μη αξιοποιούμενη ως θα έπρεπε – ρημάζει χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότερο.

Παραχώρηση …20 ετών!

Στις αρχές του 2012 παραχωρήθηκαν τα δημοτικά ακίνητα από την δημοτική αρχή Ηλία Ιωαννάκη, σε ιδιώτη. Και μάλιστα για είκοσι χρόνια. Πρόκειται για το δημοτικό ξενοδοχείο «Δεντράκι» που λειτουργεί κανονικά, αλλά και τα ακίνητα του τουριστικού περιπτέρου και κάποια δασικά σπίτια στα Κασσιτερά, που δεν λειτουργούν.

Η παραχώρηση μάλιστα έγινε έναντι πινακίου φακής, περί των 350 ευρώ μηνιαίως για τρία ακίνητα. Ακόμη, όμως, και με αυτό το τίμημα, εάν λειτουργούσαν ως έπρεπε, θα ήταν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Το παράδειγμα του ξενοδοχείου, το οποίο φέτος λειτούργησε σχετικά καλά, είναι χαρακτηριστικό.

Ο «Χ» και τότε είχε ασχοληθεί ενδελεχώς τόσο με την διαδικασία της εκμίσθωσης, όσο και με την διάρκεια και το αντίτιμο αυτής.

Πληρώνει ελάχιστα – Δεν φροντίζει τον χώρο
Ο ιδιώτης μπορεί μεν να πληρώνει βάσει της σύμβασης ελάχιστα χρήματα, ωστόσο όσον αφορά το τουριστικό περίπτερο «Δεντράκι» το έχει αφήσει στην μοίρα του και δεν κάνει ούτε τα στοιχειώδη σε εργασίες συντήρησης ή έστω φύλαξης. Με αυτοψία μας στον χώρο διαπιστώνουμε καταρχήν ότι η κεντρική είσοδος για το τουριστικό περίπτερο είναι ορθάνοιχτη. Φθορές συναντάμε τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο. Η κατάσταση δεν τιμάει κανέναν, καθώς από τη μία αποδεικνύει ότι η υποδομή έχει παρατηθεί στην τύχη της από τον ιδιώτη, από την άλλη μειώνει και την προστιθέμενη αξία της ευρύτερης περιοχής, καθώς η διαμονή για παράδειγμα στο ξενοδοχείο υποβαθμίζεται κατά πολύ.

Ο ιδιώτης, κατά τις πληροφορίες του «Χ», φέρεται ότι πληρώνει την συμβατική του δέσμευση, η οποία όμως είναι στην τιμή ενοικίου ενός διαμερίσματος στην Κομοτηνή, ήτοι 350 ευρώ.

Εύλογα, λοιπόν, διερωτώνται οι κάτοικοι της περιοχής «ακόμη κι αν πληρώνει όσα έχουν συμφωνηθεί, δεν υπάρχει κάποια συμβατική δέσμευση που να υποχρεώνει τον ιδιώτη να αξιοποιεί όσα εκμισθώνει; Ή τουλάχιστον να μην τα αφήνει να καταστρέφονται;». Οι νομικοί της παρούσας και της επόμενης διοίκησης του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, διοικήσεις που δεν είχαν ανάμειξη με την σύμβαση, καλούνται να βρουν μία λύση – μαζί με τις νομικές τους ομάδες – ώστε είτε ο υπάρχον ιδιώτης να αξιοποιήσει τα ακίνητα, είτε να κηρυχτεί έκπτωτος και να επανεκκινήσουν διαδικασίες αξιοποίησης. Γιατί, αλλιώς, εάν παραμείνει η σύμβαση των 20 ετών – χωρίς όμως να αξιοποιείται το τουριστικό περίπτερο – αυτό θα ρημάξει πλήρως.

Με Leader ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου
Απεριποίητο είναι και το άλσος που υπάρχει γύρω από αυτές τις υποδομές. Παρότι είναι ένας «πνεύμονας» πρασίνου δίπλα στην κωμόπολη των Σαπών, με ωραία θέα, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες ευπρεπισμού του. Καθαριότητα, περιποίηση της βλάστησης, συντήρηση σε φωτισμό και άλλες εργασίες, κρίνεται επιτακτικό να γίνουν άμεσα.

Έχοντας τα παραπάνω κατά νου η δημοτική αρχή κατέθεσε πρόταση στο Leader, προκειμένου ο χώρος να εξωραϊστεί και να γίνει ξανά από χώρος εγκατάλειψης, χώρος αναψυχής. Το έργο έχει προϋπολογισμό 136.400 ευρώ μέσω Leader-ΠΑΑ 2014-2020. Μεταξύ άλλων, προτάθηκαν οι εξής εργασίες: Kαθαρισμός έκτασης, γενική διαμόρφωση επιφανείας. Τοποθέτηση είκοσι καλαθιών απορριμμάτων. Τοποθέτηση δέκα παγκακιών. Τοποθέτηση τεσσάρων κιοσκιών. Τοποθέτηση ξύλινης Περίφραξης. Πλακόστρωση των υπαρχόντων σκαλοπατιών. Διαμόρφωση χώρου αθλοπαιδιών με φύτευση χλοοτάπητα. Προμήθεια διακοσίων λαμπτήρων για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων, μεταξύ άλλων.

Ασφαλώς, ακόμη κι αν τα άνω πραγματοποιηθούν, ο χώρος χρειάζεται τακτική περιποίηση από τα συνεργεία του Δήμου, καθώς όποια παρέμβαση αν γίνει δίχως άλλο, θα καταντήσει κι αυτή μετά από μερικά χρόνια ...εικόνα εγκατάλειψης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr