Ροδόπη: 350 μόνιμοι εργαζόμενοι διεκδικούν 13ο και 14ο μισθό | xronos.gr
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Ροδόπη: 350 μόνιμοι εργαζόμενοι διεκδικούν 13ο και 14ο μισθό

17/11/18 - 10:00

Η πρώτη πρωτόδικη δικαίωση ήρθε για 24 εργαζομένους του Δήμου Καλλιθέας Αττικής, θετικά βλέπουν τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι του νομού Ροδόπης

Διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των μνημονιακά κομμένων 13ων και 14ων μισθών, 350 περίπου μόνιμοι εργαζόμενοι δημοσίου τομέα στο νομό Ροδόπης. Μάλιστα, οι εξελίξεις που έγιναν γνωστές χθες, αναφορικά με την πρώτη πρωτόδικη δικαίωση μονίμων εργαζομένων στην Αττική, φέρνουν ξανά το ζήτημα στο προσκήνιο.


Η πρώτη πανελλαδική (πρωτόδικη) δικαίωση μονίμων
Η πρώτη δικαίωση μονίμων υπαλλήλων για την αναδρομική καταβολή 13ου και 14ου μισθού ήρθε από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Πρόκειται για 24 μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου Καλλιθέας Αττικής, για τους οποίους το Δικαστήριο με την απόφασή του διατάσσει να τους καταβληθούν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επίδομα Αδείας για τα έτη 2014, 2015.

Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής που έφερε στο φως της δημοσιότητας την επίμαχη απόφαση, την χαρακτηρίζει δικαίωση και ζητά από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής "να καλύψει ο σύλλογος όλα τα δικαστικά έξοδα της διεκδίκησης 13ου-14ου μισθού των συναδέλφων μας, ΙΔΑΧ και Μονίμων".


Εν αναμονή των εξελίξεων στη Ροδόπη
Στο νομό Ροδόπης περί των 350 μονίμων εργαζομένων (εκ των οποίων οι μισοί περίπου στον Δήμο Κομοτηνής) είναι όσοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή 13ου και 14ου μισθού. Έχουν κατατεθεί οι σχετικές αγωγές αλλά δεν έχουν βγει οι δικάσιμοι, και υπάρχει εξήγηση, καθώς οι εργαζόμενοι τελούν σε αναμονή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία θα καθορίσει πολλά.

Πιο συγκεκριμένα στις 4/6/18 εκδικάστηκε ενώπιον του ΣτΕ προδικαστικό ερώτημα του διοικητικού Πρωτοδικείου Τρίπολης σχετικό με την συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου και έως την έκδοση απόφασης (πιθανόν μέχρι τον Δεκέμβριο) οι ασκηθείσες αγωγές δεν μπορούν να προσδιοριστούν προς εκδίκαση (δικάσιμος).

Άρα και οι εργαζόμενοι του νομού Ροδόπης περιμένουν την συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να ορισθεί η δικάσιμος για τις δικές τους διεκδικήσεις. Εάν και εφόσον εκδοθεί θετική απόφαση από το ΣτΕ στο προδικαστικό ερώτημα, τότε θα ακολουθηθεί η στρατηγική αφενός για την εκδίκαση των ήδη κατατεθειμένων αγωγών και αφετέρου για την κατάθεση νέων αγωγών για το διάστημα 2017-2019.

Πάντως, η πρωτόδικη δικαίωση των 24ων εργαζομένων από την Αττική αποτελεί ένα ακόμη όπλο για τους εργαζομένους της Ροδόπης, οι οποίοι θέλουν κατ' αυτό τον τρόπο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Βεβαίως, όλα αναμένεται να κριθούν από την "κατεύθυνση" που θα δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ήτοι αν ο νόμος είναι συνταγματικός ή όχι.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr