Ροδόπη: Η αντιπλημμυρική προστασία κάνει «νερά» | xronos.gr
ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΕΡΕ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Ροδόπη: Η αντιπλημμυρική προστασία κάνει «νερά»

11/01/19 - 10:00

Για σπάνιας μορφής βροχόπτωση των 142 χιλιοστών μέσα σε λίγες ώρες, έκανε λόγο ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Χουβαρδάς

Σπάνιας μορφής βροχόπτωση των 142 χιλιοστών μέσα σε λίγες ώρες. Με τα λόγια αυτά ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Χουβαρδάς, περιγράφει την κακοκαιρία που έπληξε το νομό Ροδόπης, κυρίως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 9 μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου, προκαλώντας επιμέρους πλημμυρικά φαινόμενα. Μία βροχόπτωση που είχε σαν αποτέλεσμα να υπερχειλίσει το φράγμα της Γρατινής κατά 75 εκατοστά. Το νούμερο αυτό αποτυπώθηκε στο διάστημα μεταξύ 1.30 - 2.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Όντας παρών στην εξέλιξη του φαινομένου ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης ανέφερε ότι "το φράγμα αποδείχθηκε "σωτήριο" καθώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Συγκεκριμένα στην 01:30 σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες υπερχείλισης με 0,75 cm ενώ το πρωί της Πέμπτης ήταν στα 30 cm, αριθμοί που αποδεικνύουν πως ο όγκος νερού ήταν τεράστιος. Το σημαντικό και ευχάριστο είναι πως παρατηρείται ύφεση των φαινομένων και πως δεν επλήγησαν άνθρωποι". Ανέδειξε ότι οι ευρείες κοίτες των ποταμών άντεξαν και κατέθεσε το σχόλιο του σχετικά με την υπερχείλιση του ποταμού Λίσσου.

Είναι άλλωστε το ποτάμι που δέχτηκε το νερό από την υπερχείλιση του φράγματος Γρατινής, όπως και τα νερά από τα χιόνια που είχαν πέσει τις προηγούμενες μέρες και έλιωσαν μετά την αλλαγή του καιρού.

Υπερχείλισε ο ποταμός Λίσσος, ενισχύθηκε ανάχωμα 
Ο ποταμός Λίσσος υπερχείλισε εξαιτίας της νεροποντής που σημειώθηκε στο νομό Ροδόπης. Τα τεχνικά έργα δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τον όγκο του νερού, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου το νερό να περνάει πάνω από το οδόστρωμα.
Την προσοχή των οδηγών όταν κινούνται στο οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης συνέστησε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης κος Παπαπαλεξίου. Μάλιστα λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στον ποταμό Λίσσο, ενισχύθηκε ανάχωμα κοντά στο Λοφάριο από εργαζομένους και μηχανήματα του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών.

Για ανεξέλεγκτη ποσότητα νερού, έκανε λόγο ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών 
Για ανεξέλεγκτη ποσότητα νερού που δημιούργησε πλημμυρικά φαινόμενα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, σε μία πρώτη αποτίμηση των πλημμυρικών φαινομένων. Σπίτια πλημμύρισαν στον Ίσαλο, αλλά ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Σε μία περίπτωση στον Ίσαλο πυροσβέστες απεγκλώβισαν και μετέφεραν σε ασφαλές σημείο ένα άτομο που παγιδεύτηκε στο αυτοκίνητό του.

Τα προβλήματα στον Ίσαλο, επιβεβαίωσε και ο κος Χουβαρδάς, ενώ και στο Λαμπρό τα νερά είχαν φτάσει σχεδόν στο ύψος του αναχώματος από την υπερχείλιση, όμως "άντεξαν τα αναχώματα", είπε σχετικά. Μάλιστα στις δύο τα ξημερώματα της Πέμπτης έκλεισε ο δρόμος Καλλιθέας-Ισάλου τώρα η κατάσταση είναι ομαλή. Στα Αμάραντα το νερό κατέκλυσε τα χωράφια γύρω από αυτό, αλλά οι παρεμβάσεις που έγιναν το περασμένο διάστημα εκ μέρους Περιφέρειας, Δήμου Μαρώνειας - Σαπών και ΕΤΒΑ, αποσόβησαν τα χειρότερα.

Πλημμυρισμένος είναι ο δρόμος μεταξύ Αμαράντων και Φύλακα και συστήνεται προσοχή στους οδηγούς. Χθες έκλεισαν τα σχολεία της τοπικής κοινότητας Αμαράντων. Επίσης πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται και στον Βάκο, όπως και σε εκτάσεις μεταξύ Βραγιάς και Πάσσου. Καταληκτικά είπε "'είμαστε καλύτερα από άλλες φορές, οι παρεμβάσεις που έγιναν είχαν αποτέλεσμα", ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα στο νομό, καθώς "τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει".

Διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη
Χθες διακόπηκε και η κυκλοφορία στα σιδηροδρομικά δρομολόγια που εκτελούνται μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης λόγω της υπερχείλισης υδάτων στην περιοχή της Βέννας. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ τα δρομολόγια στον σιδηροδρομικό άξονα Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή υποκαθίστανται με λεωφορεία. Σύσσωμοι οι φορείς αναγνωρίζουν ότι τα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν και γι' αυτό επείγει η περαιτέρω αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. 

Προσοχή στις ιρλανδικές διαβάσεις
Μπορεί η κακοκαιρία να τελεί σε ύφεση από χθες στο ν. Ροδόπης, όμως οι περισσότερες ιρλανδικές διαβάσεις του νομού είναι κλειστές. Καθώς είχαμε περιστατικά εγκλωβισμού οχημάτων σε ιρλανδικές διαβάσεις, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Κομοτηνής κος Αραμπατζίδης έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου μέσα από τον "Χ", ζητώντας από τους οδηγούς να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, να μην διέρχονται από τις ιρλανδικές διαβάσεις όταν αυτές είναι γεμάτες νερό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ιρλανδικές διαβάσεις Μεσοχωρίου, Ηφαίστου, Γρατινής, Αετοκορυφής, Ιασίου, Λοφαρίου, Αγίας Μαρίνας, Σκαλώματος, Δοκού, Ισάλου - Καλλιθέας. Συνολικά σε όλες τις ιρλανδικές διαβάσεις στο νομό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr