Ροδόπη: Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο λιμνοθάλασσες και παραλίες | xronos.gr
Ή ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή «ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ»

Ροδόπη: Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο λιμνοθάλασσες και παραλίες

08/11/19 - 10:00

Ο καθηγητής Γιώργος Συλαίος προειδοποιεί για ένα φαινόμενο όχι τόσο μακρινό

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6/11 στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσαν επιμορφωτική εκδήλωση περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα «η Θράκη και ο υδάτινος κόσμος της» με εισηγητή τον Γιώργο Συλαίο καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας, είχε τις παρακάτω θεματικές: Γνωριμία με το Θρακικό Πέλαγος. Η παράκτια ζώνη και τα οικοσυστήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι υδροβιότοποι και οι λιμνοθάλασσες της περιοχής. Έρευνα Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διαθέσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Προλόγισαν η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Σχοινά και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Σιγούρος.

Ο καθηγητής Γ. Συλαίος προειδοποιεί
Διάβρωση της ακτογραμμής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμένεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Συλαίο, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιστροφής της υπάρχουσας τάσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, sos εκπέμπουν οι υγρότοποι της Θράκης που είναι «από τα πιο ευαίσθητα συστήματα που έχει η ακτογραμμή μας», τα οποία «θα βρεθούν υπό σημαντικές πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής». Μία σειρά εκθέσεων προβλέπουν άλλωστε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που «θα μας επηρεάσει σημαντικά ειδικά στις λιμνοθάλασσες», ενώ επίσης κατά τον καθηγητή «θα μας επηρεάσει και η άνοδος της θερμοκρασίας». «Οι λιμνοθάλασσες είναι οι πιο τρωτές», προειδοποιεί ο καθηγητής, αλλά δεν κρύβει και το ότι «προβληματίζομαι ιδιαίτερα για το μέλλον των παραλιών μας, ειδικά όταν έχουμε φραγματοποιήσει αρκετά από τα ποτάμι μας».

Σύμφωνα με τον κο Συλαίο, ελέω κλιματικής αλλαγής «θα έχουμε ακραία φαινόμενα». Ως απόρροια αυτών, όπως έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν, θα κινδυνεύσουν εκτός από περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Ή αλλάζουμε ή «βουλιάζουμε»
Ο καθηγητής Δ.Π.Θ. συμβουλεύει να λάβουμε άμεσα μέτρα προστασίας «για να διαφυλάξουμε τις παραλίες μας που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ίδια την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών από τα ακραία φαινόμενα».

Σημαντικότερο μέτρο προστασίας είναι η αλλαγή συμπεριφορών στην κατανάλωση ενέργειας. Κομβικής σημασίας είναι το «τι μίγμα ενέργειας θα έχουμε, δηλαδή αν μεταφερθούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα σε καθαρές μορφές ενέργειας» λέει ο καθηγητής, εξηγώντας ότι εάν αλλάξουμε άμεσα συμπεριφορές υπάρχει περιθώριο αναστροφής της κατάστασης, ειδάλλως αν συνεχίσουμε έτσι «για μερικές δεκαετίες (ακόμη) φοβάμαι ότι δεν είναι δυνατό να αντιστραφεί η τάση που υπάρχει».

Η Μεσόγειος εκπέμπει sos
Από μισό έως και τα δύο μέτρα αναμένεται να φθάσει, σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Αυτό έκανε γνωστό ο Αλέσσιο Σάττα, συντονιστής του Medwet (The Mediterranean Wetlands Initiative), παρουσιάζοντας τη σχετική επιστημονική μελέτη, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη καμία απολύτως ανθρώπινη δραστηριότητα στις ακτές της Μεσογείου», και πρόσθεσε ότι «ολόκληρες περιοχές, ακόμα και χωριά θα οδηγηθούν στον αφανισμό». «Αυτή η βίαιη και απότομη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δεν δίνει περιθώριο στο οικοσύστημα να προσαρμοστεί και έτσι αναμένονται σημαντικές απώλειες στη βιοποικιλότητα, αλλά και στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και περιβαλλοντολόγος Ανδρέας Αθανασιάδης.

Επίσης όπως εξήγησε ο κος Σάττα, στο πλαίσιο συνάντησης δημοσιογράφων και ειδικών από τη Μεσόγειο στο Οριστάνο της Σαρδηνίας, που διοργάνωσε το IUCN σε συνεργασία με το Medwet και το Ίδρυμα Medsea, «η Μεσόγειος είναι το hot spot των hot spot της κλιματικής αλλαγής. Θερμαίνεται κατά 20% γρηγορότερα από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της αναμένεται να φθάσει τους 2,2 βαθμούς μέχρι το 2040 και τους 3,8 μέχρι το τέλος του αιώνα». Όπως σημείωσε σε άλλη αποστροφή του λόγου του «η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και τη μεταβολή των βροχοπτώσεων είναι οι αιτίες που δημιουργούν το θερμοδυναμικό φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των υδάτων της». Η Μεσόγειος περιλαμβάνει χιλιάδες χωριά, καθώς επίσης και δεκαπέντε μεγαλουπόλεις.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr