Ροδόπη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Κτηματολόγιο | xronos.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ροδόπη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Κτηματολόγιο

12/02/19 - 10:00

Το Κτηματολόγιο τρέχει για το υπόλοιπο του ν. Ροδόπης, από τις 10 Δεκεμβρίου 2018, προβλήματα και παγίδες έχουν εντοπιστεί τους δύο πρώτους μήνες

Τα προβλήματα στην πράξη στο πλαίσιο κτηματογράφησης του υπόλοιπου τμήματος του ν. Ροδόπης για την σύνταξη του εθνικού Κτηματολογίου, ανέδειξε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που άγγιξε τη μία ώρα, ο πρόεδρος του συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ν. Ροδόπης Παναγιώτης Μουζακίδης. Υπενθυμίζουμε ότι, όπως ανέδειξε πρώτος ο "Χ", οι δηλώσεις Κτηματολογίου ξεκίνησαν από τις 10 Δεκεμβρίου και θα γίνονται - εάν δεν δοθεί παράταση που το πιθανότερο είναι να δοθεί - έως τις 11 Μαρτίου για τους κατοικούντες εντός συνόρων.

Οι δηλώσεις αφορούν στους εξής οικισμούς - και τα χωριά που υπάγονται σε αυτούς: Άγιοι Θεόδωροι, Αμαξάδες, Αμάραντα, Αμβροσία, Άρατος, Αρίσβη, Αρριανά, Ασώματοι, Γρατινή, Θρυλόριο, Ίασμος, Ίμερος, Κάλχας, Καρυδιά, Κέχρος, Κόσμιο, Κρωβύλη, Λοφάριο, Μαρώνεια, Μίρανα, Νέα Καλλίστη, Νέα Σάντα, Νέο Σιδηροχώρι, Ξυλαγανή, Οργάνη, Πάνδροσος, Πελαγία, Πολύανθος, Προσκυνητές, Σάλπη, Σάπες, Στρύμη, Σώστης, Φανάρι, Φιλύρα. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Μουζακίδης έκανε αναλυτική ενημέρωση και πληροφόρησε ότι την Πέμπτη 14/2 και ώρα 18:30 στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πληροφόρησε, επίσης, ότι ο σύλλογος βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, επί της διαδικασίας.

Κτηματολόγιο και βασικά στάδια της διαδικασίας
Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Τοπογράφων το Κτηματολόγιο είναι ένα ενήμερο σύστημα πληροφοριών γης, βασισμένο στα γεωτεμάχια, που περιέχει μια καταγραφή των δικαιωμάτων στη γη. Ο ρόλος του είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός των διαφόρων δικαιωμάτων στη γη, που αφορούν ένα ή περισσότερα άτομα και η χωρική απεικόνιση αυτών των δικαιωμάτων.

Σύνταξη κτηματολογίου: Αναγνώριση δικαιούχων - Οριοθέτηση και προσδιορισμών γεωτεμαχίων - Κτηματολογική αποτύπωση και ολοκληρωμένη αποτύπωση - Εγγραφή των κτηματολογικών στοιχείων. Λειτουργία κτηματολογίου: Διοίκηση και οργάνωση, τήρηση, ενημέρωση, παροχή πληροφοριών και διάθεση κτηματολογικών προϊόντων. Τα βασικά στάδια της κτηματογράφησης είναι: 1. Υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από φυσικά/νομικά πρόσωπα. 2. Επεξεργασία δηλώσεων από δικηγόρους/τοπογράφους. 3. Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων και υποβολή αιτήσεων διόρθωσης/εντάσεων. 4. Αναμόρφωση κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων. 5. Ολοκλήρωση κτηματογράφησης. 6. Λειτουργία κτηματολογικού γραφείου (αρχικές εγγραφές). Άξιο αναφοράς είναι πως οι πολίτες συμμετέχουν στο στάδιο 1 και στο στάδιο 3. Αυτή την στιγμή διανύουμε ακόμη το στάδιο 1.

Μπορεί ασφαλώς να υπάρχουν ιδιοκτησιακές διαφορές: Διαφορές άσκησης δικαιωμάτων και διαφορές ως προς τα όρια και την θέση των ακινήτων. Η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι απλή και τα έγγραφα που χρειάζεται να υποβληθούν είναι λίγα. Πρέπει, όμως, κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει που βρίσκεται το ακίνητό του, ώστε να μπορεί να το εντοπίσει πάνω στους χάρτες. Κι αυτό, γιατί, πολλές φορές, η περιγραφή του ακινήτου στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν είναι επαρκής για τον εντοπισμό του. 

Σημαντικό είναι πως όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, ανεξαρτήτως από το εάν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο. Η δήλωση αφορά δικαίωμα κι όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν. Επίσης, η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα των υπό κτηματογράφηση περιοχών, εντός κι εκτός σχεδίου, είτε είναι αστικά είτε αγροτικά είτε οικοδομημένα είτε όχι. Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον.

Τοπογραφικό διάγραμμα και δωρεάν λύσεις
Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος - έστω και παλιάς τεχνολογίας - εφόσον: Το αναφέρει το συμβόλαιο. Κάποιος επικαλείται χρησικτησία με την δήλωσή του στο κτηματολόγιο. Έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Έχει ήδη συναχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Όμως, το τοπογραφικό διάγραμμα δεν είναι μονόδρομο, καθώς εάν δεν υπάρχει, απαιτείται στενή συνεργασία με τον προσωπικό του γραφείου κτηματογράφησης Κομοτηνής, για να εντοπιστεί σωστά το ακίνητο. Μερικοί ανέξοδοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εντοπίσει κανείς το ακίνητό του είναι: 1. Μέσω της Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών που παρέχει δωρεάν η Κτηματολόγιο ΑΕ από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. 2. Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμη και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρησης απλού gps χειρός. 3. Μέσω της σύνταξης ενός απλού οδοιπορικού, που μπορεί να σχεδιάσει κανείς μόνος του σε ένα φύλλο χαρτιού. Οι παραπάνω μετρήσει δεν υποκαθιστούν ένα τοπογραφικό διάγραμμα, επαρκούν όμως για τον εντοπισμό στον κτηματολογικό χάρτη.

Βασικά προβλήματα και λάθη
Ένα από τα πιο συνήθη λάθη είναι στον γεωγραφικό εντοπισμό και στα δικαιώματα. 
Συνέπειες: 1. Ανεντόπιστα δικαιώματα δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στους κτηματολογικούς πίνακες της ανάρτησης αλλά ούτε στους τελικούς κτηματολογικούα πίνακες ή στα διαγράμματα. 2. Εσφαλμένος εντοπισμός ακινήτου, καθώς και λάθος οριοθέτηση οδηγούν σε ταλαιπωρία του πολίτη.
Τα λάθη οφείλονται κυρίως σε: Παλιούς τίτλους (συμβόλαια) με ή χωρίς τοπογραφικά διαγράμματα, τοπογραφικά διαγράμματα αμφιβόλου ποιότητας, πράξεις στις οποίες δεν ήταν υποχρεωτική η προσάρτηση τοπογραφικού διαγράμματος, παλιούς τίτλους χωρίς την σαφή αναγραφή ή και λάθος αναγραφή των δικαιωμάτων.

Όπως κι αν έχει η βασική συμβουλή προς όσους κάνουν δήλωση φέρεται να είναι η απεικόνιση του ακινήτου τους ορθά ως προς τα όρια, το σχήμα και το εμβαδόν του, καθώς και να δηλωθούν ορθά τα δικαιώματά του.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr