ΡΟΔΟΠΗ: Τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες του νομού | xronos.gr
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΡΟΔΟΠΗ: Τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες του νομού

11/07/19 - 10:00

Σοβαρές ζημιές στον κάμπο από το χαλάζι, για ολική καταστροφή κάνουν λόγο οι αγρότες, αντανακλαστικά από Στυλιανίδη που ήρθε σε επαφή με τον υπουργό

Τα σημάδια της άφησε στο νομό Ροδόπης η κακοκαιρία. Απότομα άλλαξε ο καιρός τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου. Δυνατοί αέρηδες, μπόρα και κατά τόπους χαλάζι προκάλεσαν τεράστια προβλήματα σε διάφορα σημεία του νομού, κυρίως στους καλλιεργητές που είδαν τους κόπους μηνών να καταστρέφονται σε μερικά λεπτά βροχής. Επί ποδός ήταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία με αντλήσεις. Το παρόν κείμενο περιλαμβάνει όσα ο «Χ» κατέγραψε μέχρι και τις 9 το απόγευμα της Τετάρτης.

Καταστροφή των αγροτών
Χαλάζι και έντονες βροχές έπληξαν κατά τόπους καλλιεργητές του νομού Ροδόπης, με τους αγρότες να κάνουν λόγο για ολική καταστροφή καλλιεργειών ακόμη και στις μισές εκτάσεις του νομού. Σε Αγίους Θεοδώρους, Παγούρια, Ξυλαγανή, Ίμερο, Νέο Σιδηροχώρι, Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο, Παραδημή, Καλαμόκαστρο,  όπου υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημίες. Οι ζημιές σε πρώτη ανάγνωση κρίνονται ακόμη και ως καταστροφικές για τους αγρότες του κάμπου, αλλά και καλλιεργητές σε άλλα σημεία του νομού, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγροτική περιοχή μας, κι ενόσω καλλιέργειες όπως βαμβάκια είχαν καλούς οιωνούς μέχρι στιγμής. Ακόμη και αντιχαλαζικά δίκτυα «σήκωσε» ο αέρας. Οι ζημιές θα εκτιμηθούν αρμοδίως από τον ΕΛΓΑ.

Αντανακλαστικά Ευρ. Στυλιανίδη
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του βουλευτή ΝΔ Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη. Αναμένουμε να δούμε εάν η παρέμβασή του θα είναι αποτελεσματική. Μιλώντας στον «Χ» έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Μετά από την απίστευτη καταστροφή που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος του Ροδοπίτικου κάμπου, έσπευσα να ενημερώσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και να του ζητήσω να αντιδράσει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο. Ο υπουργός επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ και έδωσε εντολή στα συνεργεία να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί στην δύσκολη δοκιμασία που περνούν. Προτίθεμαι να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς το θέμα, κάνοντας ότι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσω τους αγρότες της περιοχής».
Επιτόπιος έλεγχος σε καλλιέργειες και από τα Θρακικά Εκκοκιστήρια

Ενημέρωσαν με φωτογραφίες το προφίλ τους στο facebook και κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή τα Θρακικά

Εκκοκιστήρια. Η ανάρτηση που έκαναν έχει ως εξής: 
"Η καταστροφή στη Ροδόπη από το χαλάζι είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι για πρώτη φορά έπιασε τόσο μεγάλη έκταση και δεν ήταν απλώς τοπικά. Ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο μέρος κατέστρεψε τα πάντα. Χάθηκαν πολλές χιλιάδες στρέμματα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) μετά το πρώτο σοκ θα μπορέσουμε να κάνουμε και πιο ακριβή αποτίμηση. Επειδή και εμείς μόλις επιστρέψαμε από μια βόλτα στο Νομό, ναι η ζημιά είναι τεράστια. Όσοι παραγωγοί έχουν μόνο μερική ζημιά σε κάποια χωράφια καλό είναι αύριο κιόλας να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους για να δουν τι μπορούν να κάνουν ώστε να σωθεί ότι σώζεται.

Αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Γ. Θεοχαρίδη
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Θεοχαρίδης, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις ζημιές που αφήνει πίσω της η μεγάλη χαλαζόπτωση της Τετάρτης. Στην σύντομη τοποθέτηση του, ζήτησε από το Δήμαρχο και το σύνολο της δημοτικής αρχής, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να ασκηθεί κάθε μορφή πίεσης προς τον ΕΛΓΑ αναφωτικά με την καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις αυτών. 

Ίασμος: Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα
Για καταστροφές στον Ίασμο έλαβε ενημέρωση από κατοίκους ο «Χ». Στον οικισμό η βροχή «κατέβασε» όλη τη λάσπη από το βουνό με μεγάλη ταχύτητα, κι έτσι πλημμύρισαν κεντρικοί δρόμοι, ενώ παρασύρθηκαν και αυτοκίνητα, με την βροχή να προκαλεί ζημιές,  αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής.

Κομοτηνή: Πλημμύρισαν οι γέφυρες
Κλειστές παρέμειναν για περίπου μία ώρα οι γέφυρες στην είσοδο – έξοδο της Κομοτηνής, προς/από Ξάνθη – Φανάρι. Μία δυνατή μπόρα περί των 20 λεπτών ήταν αρκετή ώστε το σύνηθες σημείο να πλημμυρίσει. Η τροχαία έβαλε κώνους απαγορεύοντας την διέλευση οχημάτων, αλλά αρκετοί οδηγοί ήταν απείθαρχοι ως προς την απαγόρευση.

Την ίδια ώρα και οι περισσότερες ιρλανδικές διαβάσεις του νομού «φούσκωσαν» απότομα, καθιστώντας την διέλευση από αυτές αδύνατη και επικίνδυνη.

Αίγειρος: Πλημμύρες και καταστροφές
Το νερό «εισέβαλε» σε καταστήματα και σπίτια στην Αίγειρο τα οποία και πλημμύρισαν με σημαντικές καταστροφές. Ο οικισμός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με πτώσεις δέντρων αλλά και σοβάδων, ενώ επίσης κόπηκε το ρεύμα. Από τις πτώσεις δέντρων η κίνηση οχημάτων από τον περιφερειακό δρόμο ήταν αδύνατη. Πολλές ήταν και οι καταστροφές στην κεντρική πλατεία του οικισμού, καθώς και σε άλλα σημεία του οικισμού όπως στο δημοτικό σχολείο από δεντροπτώσεις. Ακόμη και ιδιώτες επιστρατεύτηκαν προκειμένου να κοπούν δέντρα στην περιοχή.

Πτώσεις δέντρων και άλλα προβλήματα σε όλο το νομό
Πολλές ήταν οι δεντροπτώσεις σε όλο το νομό. Δέντρο έπεσε στον δρόμο Κομοτηνή προς Φανάρι, λίγο πριν την στροφή προς τον οικισμό. Το σημείο ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς όπως βλέπετε στην φωτογραφία οι οδηγοί έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί έπρεπε να προσπεράσουν το δέντρο σε έναν ολισθηρό δρόμο. Πολλά ήταν τα πεσμένα δέντρα και σε άλλα σημεία του νομού. Πολλά ήταν τα προβλήματα που υπήρξαν στον οικισμό Αγίων Θεοδώρων με δεντροπτώσεις και έντονη βροχόπτωση.

Σωτήριο το αντιπλημμυρικό στα Φατήριακα
Το μόνο θετικό που μπορεί να βγει από την καταστροφική αυτή κακοκαιρία, είναι ότι το αντιπλημμυρικό έργο που έλαβε χώρα το περασμένο διάστημα διέσωσε τα Φατήριακα από την πλημμύρα και για πρώτη φορά με τέτοιο όγκο βροχής δεν πλημμύρησαν.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr