Σε κρίση η φοιτητική στέγη | xronos.gr
ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Σε κρίση η φοιτητική στέγη

29/03/18 - 11:00

Οι μεσίτες της πόλης είναι προβληματισμένοι

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι μεσίτες της Κομοτηνής, μετά το άκουσμα της είδησης περί ίδρυσης νέας Νομικής στην Πάτρα. Το νέο ακαδημαϊκό τμήμα θα επηρεάσει άμεσα το real estate της Κομοτηνής, όπως εκτίμησε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm o μεσίτης Γιώργος Γκαγκάς καθώς το συγκεκριμένο τμήμα προσφέρει σημαντικά στην αγορά ακινήτων της πόλης μας, που ούτως ή άλλως έχει υποστεί σημαντικές ζημίες από την γενικευμένη κρίση.


Για το λόγο αυτό, οι μεσίτες καλούν τους αρμόδιους να ενεργοποιηθούν, ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη εκείνη, που και τη ζημία των μεσιτών θα μετριάσει, αλλά και θα επιτρέψει στους φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους με βάση το εισόδημά τους. Όλοι γνωρίζουν ότι οι φοιτητές είναι ο βασικός οικονομικός στυλοβάτης της Κομοτηνής, και όλοι οι Κομοτηναίοι τους ευγνωμονούν γι' αυτό, όμως κάθε πιθανή μεταβολή του πληθυσμού τους έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.


Η Νομική και τα ΤΕΦΦΑ είναι οι δύο σχολές που τροφοδοτούν με το μεγαλύτερο μερίδιο την ενοικίαση των σπιτιών, και φυσικά διαμορφώνουν και τις τιμές αυτών με βάση την ζήτηση λέει ο κος Γκαγκάς εξηγώντας ότι “οι φοιτητές της Νομικής προέρχονται από οικογένειες που έχουν μια σχετικά καλή οικονομική άνεση και ψάχνουν για τα καλύτερα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση", για να καταλήξει ότι το νέο τμήμα της Πάτρας, θα πάρει άτομα, ζημιώνοντας εν τέλει την τοπική οικονομία της Κομοτηνής.


Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς από την άλλη υπάρχουν και οι μετεγγραφές, που επίσης ζημιώνουν την Κομοτηνή, αφού και φοιτητές στερούν, αλλά και η φυγή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο, που τα διαμερίσματα μένουν ξενοίκιαστα σε off χρόνο. Βέβαια αυτή η κατάσταση με τις μετεγγραφές δεν εξυπηρετεί ούτε τους ίδιους τους φοιτητές αφού δεν μπορούν να κάνουν ούτε χρονικό, ούτε οικονομικό προγραμματισμό.


“Μέχρι στιγμής είχαμε ένα πλαφόν στις μετεγγραφές, αυτή την στιγμή οι μετεγγραφές αυξάνονται και όσο βαθαίνει η κρίση καταλαβαίνετε ότι η αιμορραγία είναι μεγαλύτερη. Αυτή την στιγμή υπάρχει και η απαξίωση του πτυχίου, δεν συνδυάζεται πλέον το πτυχίο με την αγορά εργασίας, έχουμε πολλούς ενδοιασμούς σε πάρα πολλά πράγματα που μας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και κυρίως στην περιοχή μας” υπογραμμίζει ο κος Γκαγκάς, καλώντας τις αρχές να ενεργοποιηθούν.
 

Πάνω από 250 ξενοίκιαστα διαμερίσματα στο κέντρο 

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν αυτά, η αγορά ακινήτου της Κομοτηνής είναι ήδη γονατισμένη, αφού οι μεσίτες μετρούν έως και 250 “φοιτητικά” διαμερίσματα στο κέντρο, που παραμένουν ξενοίκιαστα, αν και “πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έμεναν ξενοίκιαστα ούτε για ένα λεπτό”. Οι μεσίτες καλούν τις αρχές να ενεργοποιηθούν για να προλάβουν τα χειρότερα, ενώ και οι ίδιοι έχουν ρίξει σημαντικά τις τιμές. Από την άλλη πλευρά αισθάνονται και τελείως απροστάτευτοι, αφού πολλές φορές οι ενοικιαστές απλώς ανοίγουν την πόρτα και φεύγουν.


 “Το πρόβλημα είναι έντονο, δεν ξέρουμε ποιος φοιτητής θα μείνει τελικά στην Κομοτηνή ή πότε θα νοικιάσει και πότε θα φύγει τελικά. Κάθε τρείς και λίγο έχουμε αιτήσεις μετεγγραφών ο ιδιοκτήτης των ακινήτων δεν ξέρει ποιος τελικά φοιτητής νοικιάζει το σπίτι του και πότε θα φύγει. Κλείνει ένα σπίτι τον Σεπτέμβρη και τον Δεκέμβρη φεύγει, τώρα έχουμε τις δεύτερες περιπτώσεις μετεγγραφών με τα αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, δηλαδή κάθε τρείς και λίγο έχουμε αιτήσεις μετεγγραφών και αποχώρηση.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο κανένας ιδιοκτήτης αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα νοικιάσει το σπίτι του. Οι περισσότεροι ενοικιαστές δηλώνουν ένα χρονικό διάστημα που τελικά δεν το τηρούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ο αστικός κώδικας και κάνουνε ότι ορίζει ο αστικός κώδικας για τις μισθώσεις. Οι περιπτώσεις μετεγγραφών δεν είναι αιτία για να λυθεί η μίσθωση - πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι του αστικού κώδικα για να λυθεί η μίσθωση” κατέληξε ο κος Γκαγκάς.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr